REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas gali būti bendro tarp mūsų prezidento Gitano Nausėdos ir brakonierių? Pasirodo brakonieriai siaučia kone mūsų prezidento kieme – net jo namų pašonėje, Vilnelėje, žudo šiuo metu neršiančias karališkas žuvis. Mūsų upių žuvys kaip tik neršia Nausėdos namo pašonėje.

Kas gali būti bendro tarp mūsų prezidento Gitano Nausėdos ir brakonierių? Pasirodo brakonieriai siaučia kone mūsų prezidento kieme – net jo namų pašonėje, Vilnelėje, žudo šiuo metu neršiančias karališkas žuvis. Mūsų upių žuvys kaip tik neršia Nausėdos namo pašonėje.

REKLAMA

Vos už kelių šimtų metrų nuo mūsų Prezidento Gitano Nausėdos namų yra gražus Vilnelės posūkis. O ten didžiulė lašiša: maždaug metro ilgio patinas saugo nerštavietę. O saugotis yra ko: prisėlina kitas patinas.

Sergantis, bet didesnis patinas išlaiko savo poziciją. Bent jau kol kas. Išties nuostabu, kaip arti mūsų vyksta tikri gamtos stebuklai.

Ypač, kai čia pat – vadovybės apsaugos departamento ir stebėjimo kamerų akylai saugomi prezidento Gitano Nausėdos namai. Deja, net ir tokia kaimynystė neatbaido visų brakonierių.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyksta paprasčiausiai tragiški dalykai Vilnelės upėje. Senieji Vilnelės brakonieriai brakonieriauja tiesiai prie Prezidento namų. Nes mano, kad tai yra saugi, filmuojama vieta ir mes ten nestatysim kamerų ir t.t. Deja, bet mes pamatėm per kameras, ką jie padarė: pasiėmė mažiausiai 8 žuvis“, – sako „Lašišos dienoraštis“ vadovas Kęstutis Klimavičius.

REKLAMA

Brakonierius galiausiai yra nubaustas. Deja, tai tik vienas iš daugelio atvejų, kai čia, ar kitose Lietuvos lašišų nerštavietėse, nelegaliai gaudomos šios karališkos žuvys.

Šviežia už lašišų gerovę kovojančių „Lašišos dienoraščio“ entuziastų vaizdo medžiaga rodo, kaip seklioje upėje darbuojasi kelių brakonierių komanda.

„Taipogi dar visa eilė atvejų buvo nustatyta ir Žeimenos upėje, ir kiti atvejai Vilnelės upėje. Tyrimai atliekami dėl pažeidimų, kurie yra fiksuoti Siesarties upėje. Bendrai paėmus per šitas tris savaites yra nustatyta daugiau nei 10 šiurkščių mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimų“, – pasakoja Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos Sigitas Mikėnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet pastatėm virš 60 kamerų, visos Lietuvos regionuose, kur žinom problematiškas vietas. Susirinkom informaciją: situacija yra tragiška ypatingai. Tragiška. Siesartis yra siaubiama, tiesiog badomos šakėmis žuvys. Širvinta lygiai tas pats, tai jau nekalbu apie tas upes, kur apskritai mes neužvažiuojam – Dubysa, Minija ir t.t.

Lašišų nerštas didžiojoje dalyje mūsų upių jau persirito į antrą pusę. Ir legali jų žvejyba negalima jau daugiau nei mėnesį. Su mėgėjo kortele lašišas galima gaudyti iki spalio 15 d. O per paskutines dvi gaudymo savaites jas dar ir buvo būtina paleisti.

Nuo kitų metų jų gaudymo sezonas dar ir sutrumpės. Vasarą, kitaip nei iki šiol, jų legaliai negalima bus gaudyti. Deja tik brakonieriams taisyklės mažai terūpi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su mentalitetu dažniausiai yra labai prastai, tai yra palikuonys tarybinių žmonių, kurie buvo atvežti į Lietuvą. Tai retas atvejis, kad tai būna lietuvaitis, bet pasitaiko. Ten pas juos, matyt, kraujyje yra, kad taip galima“, – sako K. Klimavičius.

„Galima tik spėlioti, ar jie parduoda, ar jie suvartoja. Šnekų yra įvairiausių, bet nei patvirtinti, nei paneigti to negaliu. Na, logiška, jeigu pagauna kažkokį didelį laimikį, tai nerealu, kad pats suvartos. Tokios informacijos yra, kad jie parduoda kažkokiems artimiems giminaičiams, pažįstamiems ir panašiai“, – pasakoja Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.

REKLAMA

Todėl ypač šiuo laikotarpiu, kai lašišų legali žvejyba draudžiama, pareigūnai ragina pilietiškus žmones pagalvoti, pas ką jas perka. Esą nebus paklausos – nebus ir nelegalios lašišos pasiūlos. Ir pareigūnams nereiks atsidurti pavojingose situacijose.

„Vieno pareigūnų reido metu įvyko tam tikra situacija: pareigūnai ėjo palei upę ir tam tikri asmenys – dabar vyksta tyrimas, kurį atlieka policijos pareigūnai – apipurškė juos dujomis, akmenimis apmėtė. Toks atvejis buvo“, – teigia S. Mikėnas.

Lašišų brakonieriams gresia iki 300 eurų baudos už nelegalią žvejybą ir dar kone dvigubai tiek už kiekvieną nelegaliai pagautą žuvį. Deja užkietėjusių parazitų tai esą negąsdina. Pareigūnai ir aktyvistai pripažįsta, kad baudos galėtų būti ir didesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų