REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Įvairūs tyrimai rodo, kad sveikatos apsaugos sektorius vis dar kenčia nuo korupcijos, tačiau veikiausiai gatvės praeivio paklausus, kokia korupcijos forma jame yra labiausiai įsišaknijusi, dažnas atsakytų, kad kyšininkavimas tarp pacientų ir medikų. Korupcijos prevencijos specialistai tai vadina smulkiąja korupcija. 

Įvairūs tyrimai rodo, kad sveikatos apsaugos sektorius vis dar kenčia nuo korupcijos, tačiau veikiausiai gatvės praeivio paklausus, kokia korupcijos forma jame yra labiausiai įsišaknijusi, dažnas atsakytų, kad kyšininkavimas tarp pacientų ir medikų. Korupcijos prevencijos specialistai tai vadina smulkiąja korupcija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paminėta smulkioji arba, kaip aš ją pavadinčiau, tiesioginė korupcija, turbūt tikrai yra labiau suprantama visuomenei nei korupcija viešuosiuose pirkimuose. Apie pastarąją daugiau nušviečiama žiniasklaidoje“, – pokalbį pradeda Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Valdas Šakalis. 

REKLAMA

Sunkiau apčiuopiama 

Anot pašnekovo, smulkioji korupcija – pakankamai aiškus ir suprantamas veiksmas. O kiek ji yra matoma, tai jau kitas klausimas. Nes matoma ji yra tiek, kiek asmuo su ja susiduria tiesiogiai – duoda kažkam kyšį arba yra netiesiogiai verčiamas jį duoti – ir tiek, kiek apie tai kalbama žiniasklaidoje. 

„Kalbant apie korupciją viešuosiuose pirkimuose viskas sudėtingiau. Kiekvienam žmogui kažkaip prisidėti prie viešųjų pirkimų skaidrinimo ar įžvelgti korupcijos apraiškas yra pakankamai sudėtinga, nes tiesiogiai žmogus su tuo nesusiduria ir nedalyvauja tame procese. Nors perkančiosios organizacijos privalo viešinti praktiškai visą su viešaisiais pirkimais susijusią informaciją“, – akcentuoja specialistas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, dažniausiai neskaidrumo apraiškas viešuosiuose pirkimuose gali pastebėti tiekėjai, t.y. įmonės, dalyvaujančios viešuosiuose pirkimuose ir konkuruojančios viena su kita. Arba tai kontroliuojančios institucijos – pavyzdžiui, Viešųjų pirkimų tarnyba. 

Kaip užkirsti kelią? 

V. Šakalis mano, kad šios rūšies korupcijos prevencijai reikalingi keli komponentai – viešumas, viešųjų pirkimų centralizavimas ir dirbančių su šia sritimi sąmoningumas bei sąžiningumas. 

„Mūsų ligoninė prieš vykdydama skelbiamą viešąjį pirkimą, paviešina techninių specifikacijų ir konkurso sąlygų projektus. Nors šiuo metu tai nėra privaloma, tai darome savanoriškai. Su projektais viešai gali susipažinti visi norintys bei teikti savo pastabas ir pasiūlymus, kuriuos visuomet kruopščiai išnagrinėjame ir į gautus konstruktyvius pasiūlymus stengiamės atsižvelgti“, – patirtimi dalijasi viešųjų pirkimų specialistas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra, pašnekovas pastebi, kad korupcijos prevencijai yra naudingas viešųjų pirkimų centralizavimas – tai yra pirkimų vykdymas per Centrinės perkančiosios organizacijos elektroninį katalogą. O trečia, visos visuomenės sąmoningumas bei žmonių nepakantumas korupcijai ir neskaidrumui. 

Ne visada korupcijos apraiška 

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės atstovas atkreipia dėmesį į tai, kad ne visuomet pažeidimai viešųjų pirkimų srityje yra neskaidrumo apraiška. 

„Pirkimus atlieka žmonės ir kartais tikrai pasitaiko žmogiškų klaidų. Juolab, kad ši sritis yra tikrai labai sudėtinga. Viešųjų pirkimų įstatymas keičiamas, tobulinamas praktiškai kas vienerius, dvejus metus. O kur dar teismų praktika interpretuojant įstatymo raidę, kuri taip pat nuolat kinta, visi poįstatyminiai aktai ir panašiai“, – dėsto mintis V. Šakalis. 

REKLAMA

Be to, pašnekovas pastebi, jog viešųjų pirkimų terminas visuomenei asocijuojasi vien tik su korupcija, šį požiūrį reiktų keisti. Anot jo, valstybėje kasmet vykdoma daugybė viešųjų pirkimų, o žiniasklaidoje pasirodo tik pavienės skandalingos istorijos. 

„Kasmet valstybėje įvyksta tiek daug teigiamų pokyčių, korupciją stengiamasi maksimaliai išgyvendinti, visur įdiegtos elektroninės sistemos, anonimiškumas, konfidencialumas, pirkimų centralizavimas. Nereikia įsivaizduoti, kad dabar yra taip pat, kaip prieš dvidešimt metų“, – pokalbį baigia Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas V. Šakalis. 

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų