REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas linksta savivaldybėms perduoti rūpintis sodų bendrijų keliais, geriamojo vandens bei nuotekų infrastruktūra.   

Seimas linksta savivaldybėms perduoti rūpintis sodų bendrijų keliais, geriamojo vandens bei nuotekų infrastruktūra.   

REKLAMA

Seime svarstomų Sodininkų bendrijų įstatymo pataisų – jomis siūloma keisti nuo 2003 metų galiojančią tvarką – iniciatorė „valstietė“ Asta Kubilienė, pati gyvenanti sodų bendrijoje, tikina, kad soduose susiformavo gyvenamieji kvartalai, tačiau jų infrastruktūra yra blogos kokybės.

Sodai jau integruojasi palaipsniui į miestą, tačiau kelių būklė čia yra apgailėtina. Taigi kelių perdavimas savivaldybių žinion yra reikšmingas žingsnis panaikinant ikišiol egzistuojančią ir vis labiau aktualią atskirtį, kurią spauda skambiai įvardijo – sodininkų bendrijose gyvenančių beteisių miestiečių problema“, – Seime kalbėjo parlamentarė.  

Aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Mažeika tikino, kad savivaldybėms perdavus sodų bendrijų infrastruktūrą, žemės mokestis nepabrangs.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra tikrai laužta iš piršto. Turiu vieną pavyzdį, kur dabar turi mokėti 50 eurų sodų bendrijai, o jeigu mokėtų savivaldybei, tai mokėtų, siektų tik 14 eurų. Reiškia, ta kita dalis yra tiesiog atlyginimas sodų bendrijos pirmininkui, buhalteriui ir išlaikyti tam biurokratiniam papildomam sraigteliui, kuris primena tikrai kolūkio laikus“, – aiškino ministras. 

REKLAMA

Jis įspėjo, kad keičiant sodų bendrijų veiklos tvarką „užkimšdami vieną skylę, atveriame dar tris skyles“. 

K. Mažeikos duomenimis, pernai buvo registruota 1,27 tūkst. bendrijų su 660 darbuotojų, 2018 metais – 1,386 tūkst. sodo bendrijų dirbo 900 žmonių, kurių vidutinė alga siekė 180 eurų. 

Pakeitimai numato, kad bendro naudojimo žemėje esantys sklypai su keliais ar gatvėmis bendrijų iniciatyva gali būti perduodami savivaldybėms. 

Lietuvos savivaldybių asociacija priešinasi tokiems planams, nes savivaldybės esą negalės užtikrinti deramos kelių priežiūros bei saugaus eismo. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai ne pirmas Seimo bandymas savivaldai perduoti sodų bendrijų kelius ir gatves – buvęs aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Navickas 2017 metų rudenį teikė  pataisas, kad sodų bendrijų kelius, kurių jos nėra išsipirkusios, valdytų ir tvarkytų savivaldybės, bet joms pasipriešinta, o 2016 metais įpareigoti savivaldybes rūpintis sodų bendrijų keliais siūlė „darbiečiai“.  

Skaičiuojama, kad dabar Lietuvoje veikia apie 1,2 tūkst. sodų bendrijų, jose yra beveik 230 tūkst. sklypų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų