REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Veipinimas“, arba el. cigarečių rūkymas garinimo metodu, tapo viena iš aktyviausiai aptariamų šių metų rudens temų visame pasaulyje. Aktyvistai, ekspertai ir politikai susirūpino dėl šių rūkymo priemonių prieinamumo paaugliams. Mirus 40-iai „veiperių“, imtasi kalbėti apie būtinus draudimus, tačiau ekspertų nuomonės dėl to išsiskyrė.

„Veipinimas“, arba el. cigarečių rūkymas garinimo metodu, tapo viena iš aktyviausiai aptariamų šių metų rudens temų visame pasaulyje. Aktyvistai, ekspertai ir politikai susirūpino dėl šių rūkymo priemonių prieinamumo paaugliams. Mirus 40-iai „veiperių“, imtasi kalbėti apie būtinus draudimus, tačiau ekspertų nuomonės dėl to išsiskyrė.

REKLAMA

Dar daugiau nerimo kilo kuomet šių metų vasarą JAV prasidėjo tikra plaučių ligų epidemija, nusinešusi beveik 40 žmonių gyvybių, o į ligonines pateko tūkstančiai žmonių. Tai sukėlė milžinišką visuomenės dėmesį, o politikus paskatino imtis draudžiamų priemonių.

Daug neatsakytų klausimų dėl kenksmingumo

El. cigarečių veikimo esmė – sudėtingos cheminės struktūros junginių garinimas. Jų sudėtyje gali būti įvairių aliejų, skonių priemaišų ir nikotino. Pavienės garų dalelės savo dydžiu ir koncentracija yra panašios į tabako dūmus, gali patekti giliai į plaučius. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie šių chemikalų yra toksiški žmogui, tačiau kol kas mokslininkams sunku vienareikšmiškai nustatyti jų daromą žalą – el. cigarečių skysčio sudėtis yra labai skirtinga, daug kas priklauso nuo kaitinimo temperatūros. 

REKLAMA

Tyrimai parodė, kad el. cigaretės gali padėti jau rūkantiems tabako cigaretes žmonėms atsikratyti įpročio. Tačiau jauni žmonės, kurie iki tol niekada nerūkė, taip pat pradėjo naudotis atsiradusiu produktu, kuris turi daugiau nei 1500 skonių. 

JAV atlikta apklausa parodė, kad net 81 proc. iš apklaustų 12-17 metų paauglių pažymėjo, kad pirmasis produktas, kurį jie pasirinko buvo el. cigaretės su įvairiais kvapais, dėl jo skonio. Šioje šalyje per 2017-2018 metus JAV aukštosiose mokyklose el. cigarečių vartotojų skaičius išaugo nuo 11,7 iki 20,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai taip pat perspėja, kad dėl nikotino priklausomybės, el. cigaretes vartojantis jaunimas gali ilgainiui pradėti naudotis tradicinėmis. 

Nuo ko viskas prasidėjo?

Rugpjūčio pabaigoje JAV „veiperiai“ pradėjo masiškai sirgti plaučių ligomis, ligoninėse atsidūrė tūkstančiai paauglių ir suaugusiųjų. Simptomai, kuriais jie skundėsi: skausmas krūtinėje, oro trūkumas, pykinimas ir silpnumas. Per kelis mėnesius susirgusiųjų skaičius pasiekė 2 tūkst., 39 iš jų numirė.

Iš pradžių medikai ir ekspertai net negalėjo tiksliai nustatyti, kokia medžiaga paveikė pacientų sveikatą. Buvo akcentuojama tik tai, kad „labiausiai tikėtina priežastis – el. cigarečių rūkymas“. Tik lapkričio mėnesį, po intensyvių tyrimų, paaiškėjo, kad labiausiai tikėtina priežastis – vienos iš el. cigarečių skystyje, dažniausiai kartu su su kanabidioliu, pasitaikančių medžiagų – vitamino E acetato – garinimas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV ligų kontrolės centras (CDC) aptiko vitamino E (tokoferolio acetatas) visuose 29 plaučių skysčių mėginiuose, kuriuos paėmė iš nežinoma liga susirgusių amerikiečių. Kitų toksinų, kurie būtų siejami su susirgimais, mėginiuose kol kas aptikta nebuvo. Šiuo metu laikomasi nuomonės, kad būtent ši medžiaga sukėlė pavojų „veiperių“ sveikatai, tačiau galėjo būti ne vieninteliu faktoriumi. Ir nors ši medžiaga buvo aptikta visuose 29 plaučių skysčio mėginiuose, iš žmonių 10-ies skirtingų valstijų, CDC ir toliau ieško kitų galimų el. cigarečių toksinų.

Vitamino E acetatas rūkymo įrenginiuose dažnai aptinkamas kanabidiolio (CBD, legali kanapių sudedamoji dalis) mišiniuose, kurie yra pardavinėjami juodojoje rinkoje. Laikomas nekenksminga medžiaga liesti ar naudoti maisto pramonėje, tačiau jo garinimo efektas yra menkai ištirtas. 

REKLAMA

NBC News rugsėjo pabaigoje atliko savo žurnalistinį tyrimą. Jie įsigijo 10 „veipų“ su kanapių ekstraktu juodojoje rinkoje ir kiekviename jų aptiko nuodingą medžiagą, kuri susidarydavo garinant vieną iš sudedamųjų jo dalių – fungicidą. 

Kas vyksta kitose šalyse?

Šiuo metu yra žinomas vienas mirties nuo el. cigarečių rūkymo atvejis Belgijoje. Nuo sudėtingos plaučių ligos mirė 18-os jaunuolis. Kaip ir daugeliu atvejų JAV, tikslios jaunuolio mirties priežastys dar nėra nustatytos, tačiau, medikų teigimu, „kito paaiškinimo nėra“. 

„Nustatytas ryšys su elektroninėmis cigaretėmis. Nėra jokio kito paaiškinimo tokiai sunkiai šio paciento pneumonijai“, – tvirtina Belgijos sveikatos apsaugos ministrė Maggie De Block.

REKLAMA

Tačiau ekspertai pažymi, kad masinių susirgimų proveržis yra išskirtinai JAV fenomenas. „Tai kas vyksta JAV nevyksta pas mus (Didžiojoje Britanijoje) ar kitose šalyse, kur garinimas yra dažnas“, – spalio mėnesio „Reuters“ pranešime cituojamas Jungtinės Karalystės profesorius Johnas Brittonas. Anot eksperto, tai yra „lokali problema“. 

„Didžiojoje Britanijoje, kurioje yra 3,6 mln. reguliariai el. cigaretes naudojančių vartotojų, tokie aliejai yra draudžiami, o garinimo įrenginiai yra daug griežčiau reguliuojami, negu JAV“, – pareiškė Londone įsikūrusio Karališkojo psichiatrijos psichologijos ir neuromokslų instituto profesorė, kuri specializuojasi priklausomybės nuo tabako srityje, Ann McNeill. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji, kartu su J. Brittonu pažymėjo, kad tabako cigarečių – galinčių sukelti plaučių vėžį ir širdies ligas, bei pražudančių apie pusę jų vartotojų – rūkančiųjų skaičius Didžiojoje Britanijoje krenta daug sparčiau, negu JAV.

Anot jų, taip yra ir dėl to, kad tabako cigarečių rūkaliai palaipsniui pereina prie nikotino turinčių el. cigarečių. „Būtų didelė gėda, jeigu žmonės būtų atgrasyti nuo el. cigarečių vien dėl to, kas vyksta JAV“, – pareiškė A. McNeill.

Draudimai visame pasaulyje

Masiniai susirgimai, jaunimo rūkymo įpročiai ir dėl to kilęs ažiotažas žiniasklaidoje į susidariusią situaciją paskatino reaguoti ir politikus. Pasaulyje vis daugiau šalių svarsto visiškai ar iš dalies drausti el. cigaretes. 

REKLAMA

2019-ųjų rugsėjo mėnesį el. cigaretės buvo visiškai uždraustos Indijoje. JAV taip pat yra svarstoma (kelios valstijos jau įvedė šį draudimą) atsisakyti el. cigarečių, turinčių kvapiųjų medžiagų, kurios tapo itin populiarios tarp paauglių. Panašų sprendimą planuoja priimti ir Lietuvos Seimas. Mažiausiai kelios dešimtys pasaulio šalių (dauguma jų yra Pietų Amerikos, Artimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos šalys) jau yra uždraudusios el. cigaretes. 

Politikams vis ieškant būdų, kaip pažaboti elektroninių cigarečių vartojimą nepilnamečių tarpe, tėvams ir mokytojams svarbu išmokti atpažinti, kad vaikas garina elektronines cigaretes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų