REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiauliena – viena iš dažniausiai ant lietuvių stalo atsiduriančių mėsos rūšių. Nors Lietuva nėra didelė, galima pastebėti, kad skirtinguose miestuose vidutinė mėsos kaina gali skirtis kone ketvirtadaliu. Be to, per pastaruosius metus kiauliena tiek parduotuvėse, tiek turguje apskritai pabrango 20–30 proc. Specialistai neatmeta, kad artimiausiu metu ji gali dar labiau pabrangti.

Kiauliena – viena iš dažniausiai ant lietuvių stalo atsiduriančių mėsos rūšių. Nors Lietuva nėra didelė, galima pastebėti, kad skirtinguose miestuose vidutinė mėsos kaina gali skirtis kone ketvirtadaliu. Be to, per pastaruosius metus kiauliena tiek parduotuvėse, tiek turguje apskritai pabrango 20–30 proc. Specialistai neatmeta, kad artimiausiu metu ji gali dar labiau pabrangti.

REKLAMA

Remiantis naujausiais Statistikos departamento duomenimis, paskelbtais Oficialiosios statistikos portale, kiaulienos kumpio su kaulu kilogramo vidutinė kaina Lietuvoje yra 3,47 euro, tačiau skirtinguose miestuose vidutinė kaina gali skirtis daugiau nei 0,70 euro. Vidutinė kaina svyruoja nuo 3,12 iki 3,89 euro.

Kiaulienos kumpis su kaulu mažiausiai kainuoja Šiauliuose – 3,12 euro, Klaipėdoje – 3,42 euro, Kaune – 3,48 euro, Vilniuje – 3,44 euro. Didžiausia šios mėsos kaina yra Panevėžyje, čia ji siekia 3,89 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Maltos kiaulienos vidutinė kaina beveik visuose miestuose, išskyrus Vilnių, taip pat didesnė nei 3 eurai už kilogramą: Kaune – 3,15 euro, Klaipėdoje ir Panevėžyje – 3,22 euro. Šiauliuose malta kiauliena brangiausia, jos kaina čia – 3,47 euro. Pigiausia – Vilniuje – 2,78 euro.

REKLAMA

Aukštesnės rūšies kiaulienos nugarinės be kaulo kaina Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 5,57 euro už kilogramą. Pigiausia ji Klaipėdoje – 5,32 euro, Vilniuje kainuoja 5,56 euro, Kaune keliais centais brangiau – 5,63 euro, brangiausia Panevėžyje – 5,78 euro.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos padidėjo visoje Lietuvoje

Analizuojant Statistikos departamento pateiktus duomenis galima pastebėti, kad dalis kiaulienos yra brangesnė mažesniuose miestuose, visgi, kas tam gali daryti įtaką, nėra aišku. Tačiau pastebimos bendros kiaulienos brangimo tendencijos būdingos visai Lietuvai.

Remiantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) pateikta informacija, šių metų spalį kiaulienos kainos, palyginti su praėjusių metų spaliu, yra padidėjusios, tačiau Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse ir stacionariose turgavietėse kainų kilimas skiriasi.

Per metus daugiausiai pabrango kiaulienos sprandinė. Parduotuvėse jos kaina vidutiniškai išaugo beveik 30 proc., turgavietėse – apie 15 proc. Šviežios, atšaldytos nugarinės be kaulo kaina parduotuvėse padidėjo 18 proc., turguje – beveik 11 proc. Itin didelis kainų didėjimo skirtumas matomas lyginant kumpio be kaulo kainą parduotuvėse ir turguose. Prekybos tinklų parduotuvėse kumpis per metus pabrango daugiau nei 18 proc., o turguose – 6 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė mėsos brangimo priežastis – kiaulių maras

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas kaip vieną iš mėsos brangimo priežasčių įvardija afrikinį kiaulių marą: „Šiuo metu kiaulių supirkimo kainos kyla, kadangi Kinijoje dėl afrikinio kiaulių maro sunaikinta 20–30 proc. Kai kurios Europos šalys eksportuoja daugiau nei įprasta ir susidaro mažesnė pasiūla.“

REKLAMA

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė perdavė didžiųjų prekybos tinklų atsakymus. Sprendžiant jų, visose jų  parduotuvėse mėsai taikomos vienodos kainos, nepaisant to, kokiame regione yra parduotuvės, o kiaulienos kainos kiekvieną rudenį šiek tiek didėja dėl sezoniškumo. Visgi prekybininkai pabrėžia, kad tendencijos pasaulinėje rinkoje palietė ir Lietuvą. Teigiama, kad dėl kiaulių maro jaučiamas kiaulienos trūkumas, jos supirkimo kaina nuo šio pavasario augo beveik kas mėnesį ir vis dar jaučiamas rinkos nestabilumas.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius, teigia, kad kol kas nuo pavasario 30–40 proc. padidėjusi žaliavinės kiaulienos kaina atsispindi tik šviežios mėsos kainoje.

REKLAMA

„Gaminiuose proporcingo brangimo kol kas nėra, o proporcingas brangimas gali susidaryti priklausomai nuo to, kiek gaminyje yra grynos mėsos. Kiek žinau, tik smulkesni gamintojai, kurių nėra prekybos tinkluose, gali taip spręsti klausimą, įprastai tai regioninio tipo gamintojai.  Didieji gamintojai dėl turimų įsipareigojimų, sutarčių su tinklais negali taikyti proporcingo kainų kėlimo, todėl brangimas yra nuosaikesnis“, – teigia E. Mackevičius.

Visgi LMPA direktorius pabrėžia, kad atsižvelgiant į pasaulines kiaulienos kainų tendencijas ir prognozes, kurios numato galimai dar porą metų išsilaikantį dabartinį žaliavų kainų lygį, mėsos brangimas yra neišvengiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai priklausys nuo to, kiek nuostolio galės prisiimti individualiai kiekviena įmonė. Aišku, dėl to kenčia visa grandinė pradedant nuo ūkininko, pašarų tiekėjo, perdirbėjo ir t.t., bet ko nepadarysi dėl noro konkuruoti dėl vartotojo palankumo“, – įžvalgomis dalijosi E. Mackevičius.

Kiaulių supirkimo kainos, kurios šių metų II ketvirtį, palyginti su I ketvirčiu, sparčiai augo – apie 38 proc., o III ketvirtį, palyginti su 2019 m. II ketvirčiu, sumažėjo daugmaž 4 proc. Toks kiaulių supirkimo kainų šuolis II ketvirtį turėjo įtakos mažmeninių kainų padidėjimui. ŽŪIKVC pranešime teigiama, kad analizuojamu laikotarpiu kiaulių supirkimo kainų mažėjimas buvo pastebimas ir kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Lenkijoje (-1,11 proc.) ir Latvijoje (-3,53 proc.).

Lietuva užaugina apie 40 proc. kiaulių, reikalingų vartojimui, o trūkstamas kiekis yra importuojamas iš kitų ES valstybių, todėl kainų pokyčiai Lietuvoje priklauso ir nuo kiaulienos kainų pokyčių kitose ES valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų