REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgametis TV3 televizijos sinoptikas ir astrologas Naglis Šulija pristato naujovę – astrologinį 2020-ųjų metų kalendorių. Tai – pirmasis jo paties sudarytas kalendorius. Apie tai, kuo jis skiriasi iš kitų ir kas mūsų visų laukia kitamet, pasakoja pats N.Šulija. 

Ilgametis TV3 televizijos sinoptikas ir astrologas Naglis Šulija pristato naujovę – astrologinį 2020-ųjų metų kalendorių. Tai – pirmasis jo paties sudarytas kalendorius. Apie tai, kuo jis skiriasi iš kitų ir kas mūsų visų laukia kitamet, pasakoja pats N.Šulija. 

REKLAMA

Kodėl nusprendėte, kad lietuviams tokio kalendoriaus reikia?

Ilgus metus pats pirkdavau panašius ir kabindavau ant sienos. Juk tai – labai patogu: kiekviename lape surašytos mėnesio dienos, ten galima pažymėti planuojamus darbus. Kai vienais metais tokio neturėjau, susimąsčiau ir susiskambinau su leidykla, su kuria siejo draugiška pažintis. Iš pradžių atrodė, kad paimti ir subraižyti lapą nebus sunku. Tikrai neįsivaizdavau, kad procesas bus tikrai ilgokas.   

Kiek laiko kūrėte kalendorių?

Pirmuosius darbus ėmiausi daryti paskutinėmis balandžio dienomis, o paskutinieji štrichai buvo sudėti vasaros pabaigoje. Taigi, visas šiltasis laikotarpis buvo skirtas kalendoriui. Vėliau savo darbų ėmėsi leidykla.

REKLAMA
REKLAMA

Kalendoriaus įvade teigiate, kad kalendorių kūrėte sau. Ar pats kasdien vadovaujatės astrologiniais patarimais?

Man patinka stebėti. Aišku, yra ir praktinė pusė – patogu susižymėti, kada ir kas vyks, bet man patinka ir stebėti laiką, žmones, įvykius, sieti juos su astrologija. Kad ir susidėliojus Mėnulio Pilnatis ir Jaunatis - galima sau susidaryti savotišką „skrydžio planą“, be to, tiksliai viską sužymėjus, galima pastebėti, kaip tam tikri įvykiai rezonuoja su astrologija. 

REKLAMA

Peržvelgus į kalendorių pastebėjau, kad jūs apie planetų išsidėstymus bei kitus pakankamai sudėtingus astrologinius reiškinius kalbate paprastai ir suprantamai. Daug įdirbio reikėjo, kad informacija, kuri yra sudėtinga, suprantamai pasiektų skaitytojus ir jis suvoktų, kas tos planetos yra ir apie ką kalbama?

Viena rimčiausių žurnalistinių pamokų, kurią aš gavau, buvo turbūt kokiais 1989-aisiais iš vieno amerikiečio, kuris tada atvyko mokyti lietuvių, kaip reikia daryti žinias. Mokė ir sinoptikus – kaip reikia kalbėti, dėstyti mintis. Tada jis mums sakė: kalbėkite taip, kad suprastų pensininkai, o jau profesoriai patys supras, kur tas atmosferos frontas bus. Būtent nuo tada ar apie atmosferą, ar apie astrologiją aš stengiuosi kalbėti paprastai.

REKLAMA
REKLAMA

Kalendoriuje daug rašote apie mėnulio įtaką. Ar tikrai mus veikia kiekviena faze?

Aš mėgstu stebėti, bet mėgstu ir bendrauti. Žiežmarių kaimelyje, bibliotekoje, vyko susitikimas ir moterėlės labai paprastai paaiškino: nėra taip, kad mėnulis sustabdytų rūgimo procesą ar jį pradėtų.  Rūgimo procesas vyksta visą laiką, bet jeigu Jūs norite, kad kopūstai būtų sausi ir traškūs, juos turite užraugti per jaunatį, o jeigu ištęžę ir minkšti – tada per pilnatį. Kitaip tariant, tikrai nėra taip, kad planeta kažką sustabdytų, bet ji daro įtaką procesui – jei mes norime konkretaus rezultato, kodėl nepasinaudojus tuo?

Kažkada daktarė Eugenija Šimkūnaitė rašė, kad Lietuvos kaime žmonės stebėdavo mėnulį ir jo fazes. Buvo toks dalykas kaip mėnulio senagalys – laikas, kai Mėnulis danguje jau baigia sudilti. Tai štai, per senagalį, pavyzdžiui, nejodavo piršliauti, nes tikėjo, kad nieko doro iš to nebus, nepradėdavo kitų svarbių darbų, bet stengdavosi grąžinti skolas, moterys ravėdavo daržus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėti verta tada, kai mėnulis pilnėja, tuomet jis suteikia impulsą ir tada darbas vyksta sklandžiau.

Rinkoje nemažai kalendorių, tačiau kuo jūsų, Nagli, bus išskirtinis?

Lietuvoje dar nemačiau tokio kalendoriaus, kuriame būtų pažymėtas laisvas mėnulis arba mėnulis be kurso. Čia šio kalendoriaus ypatybė.

Įsivaizduokime, mėnulis bėga zodiako ženklu – nuo pradžios iki pabaigos ir paeiliui bendrauja su planetomis. Ateina toks laikas, kai “pabendravęs“ su kuria nors planeta jis juda link Zodiako ženklo, kuriame tuo metu yra, pabaigos. Tas laiko tarpas ir vadinamas „laisvu Mėnuliu arba Mėnuliu laisvam išėjime. Tas laikas gali trukti nuo vienos minutės iki kelių ir net keliolikos valandų, retais atvejais – dar daugiau. Pasirodo, šis laikas yra ypatingas – jis nėra labai tinkamas rimtiems dalykams. Planuojant savo laiką, galima turėti tai omenyje.

REKLAMA

Iki šiol kalbėjome apie Mėnulį, kaip jis daro įtaką mūsų emocinei ir vidinei būklei. Prie jo dar yra pridėta ir planetų įtaka. Jeigu tarp dviejų planetų ryšys yra draugiškas – jis pažymėtas žalia spalva, jei ryšys įtemptas, konfliktiškas – raudona. Pažvelgus į kalendoriaus lapą galima pamatyti, kokia spalva dominuoja. Tai gali padėti suprasti, kodėl visi aplink tokie sudirgę arba atvirkščiai – atsipalaidavę, linksmi.  Aš leidau sau kiekvienai planetų saveikali parašyti vieno, kai kada dviejų sakinių komentarą – jis yra lapo viršuje. Žinoma, kiekvienas kalendoriaus šeimininkas turi teisę stebėti ir vertinti tas sąveikas ir savais žodžiais.

REKLAMA

Nagli, artėja 2020-ieji metai. Kas mūsų laukia ir kokie bus šie metai?

Laukia daugybė įvykių. Prasideda ir pasibaigia keli ciklai. Manau, kad tai ypač atsilieps Islamo šalims. Mūsų kultūroje tai jausis šiek tiek mažiau.

Mes patys danguje galėsime pamatyti įdomų reiškinį – Saturno ir Jupiterio suartėjimą. Visą vasarą vakarais pietiniame dangaus skliaute bus matyti dvi labai ryškios žvaigždės. Iš tiesų tai ne žvaigždės, o planetos – ryškesnis bus Jupiteris, ne toks ryškus – Saturnas. Jie bus visai šalia vienas kito. Gaila, bet tikslaus suartėjimo nematysime, nes tuo metu abi planetos slėpsis saulės spinduliuose. Toks šių planetų prasilenkimas vyksta maždaug kas dvidešimt metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima sakyti, kad Saturnas atstovauja konservatyvias, biurokratiškas, kietakaktiškas pažiūras, o Jupiteris yra progresyvus. Taigi, kada jie atsiduria vienoje vietoje, baigiasi vienas 20 metų ciklas ir prasideda kitas. Taigi, galima sakyti, matysime ne tik gamtos reiškinį, bet galėsime vertinti jį ir kaip astrologinį – galima manyti, kad tuo metu nusistovės tam tikras gražus konservatyvių ir progresyvių jėgų balansas.

Atskirai reikėtų paminėti Marsą: šis kraugerys ir metų pradžioje prabėgs pro Ožiaragio ženklą (tuo metu čia bus Jupiteris, Saturnas ir plika akimi nematomas niūrusis Plutonas), tarsi pasikalbės su jais ir nukeliaus pirmyn. Antroje metų pusėje atsidurs Avino ženkle.

REKLAMA

Čia jis darys vadinamąją kilpą. (Stebint iš žemės, visos planetos juda pirmyn, stabteli, pajuda atgal, tada vėl stabteli ir vėl juda pirmyn.) Maždaug pusės metų trukmės kilpą Marsas ir darys Avino ženkle, kuriame jis jaučiasi labai gerai. Nesinori  būti blogu pranašu, bet Marsas jam patogioje pozicijoje reiškia agresiją, todėl nenustebsiu, jei žurnalistai turės daug darbo nelabai maloniose srityse.

Tai ne itin ramūs metai nusimato?

Ne, ypač antra pusė. Kai Marsas įžengs į Avino ženklą, lauks daug įdomybių.

O ar galima išskirti Zodiako ženklus, kalbant apie kitus metus? Gal yra tokių, kuriems vertėtų ypač pasisaugoti?

Avinams, kai Marsas bus jų ženkle, nusimato padidėjęs impulsyvumas su visomis jo pasekmėmis – vertėtų pasisaugoti avarijų, traumų ir panašių dalykų. Kiti du Ugnies ženklai – Liūtas ir Šaulys gaus gražų papildomą impulsą veikti.

REKLAMA

Ožiaragio ženkle jau yra Saturnas – Ožiaragio šeimininkas, o dar šį gruodį į Ožiaragio ženklą įžengs Jupiteris ir visi Ožiaragiai pajus, kad turi daugiau įtakos, daugiau autoriteto, daugiau veiklumo ir daugiau pripažinimo. Stiprus Ožiaragio ženklas maitins kitus du Žemės ženklus – Mergelę ir Jautį, jie irgi jausis pakylėtai, bus veiklūs.  

Visi kiti bus palikti kapstytis kaip visada. 

Priminkite, Nagli, kur galima įsigyti jūsų sukurtą astrologinį 2020-iesiems metams skirtą kalendorių?

Knygynuose “Pegasas”, knygos.lt ir visuose didesniuose prekybos centruose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų