REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius baigė tyrimą po žiniasklaidoje pateiktos informacijos dėl galimo VU Eksperimentinės ir klinikinės medicinos instituto Gerontologijos ir reabilitacijos centro pareigūnų piktnaudžiavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo administracijos priklausomi globotiniai yra nepakankamai prižiūrimi, nors moka didelius mokesčius už paslaugas, kurių kokybė ne visada atitinka reikalavimus, netinkamai tvarko globotinių finansus.

REKLAMA

Seimo kontrolierius pripažino, kad tyrimo metu pasitvirtino biurokratizmo faktai administracijos pareigūnų veiksmuose. Ypač Seimo kontrolierių suneramino piliečių teiginiai dėl spaudimo perleisti Centro darbuotojams savo turtą – žemę bei butus, todėl jis savo tyrimo pažymą bei tyrimo metu surinktus dokumentus tolimesniam tyrimui perdavė LR Generaliniam prokurorui A. Valantinui.

„Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie mano pradėtą tyrimą, susilaukiau didelio gyventojų dėmesio. Savo išgyvenimais pasidalino ten gyvenę ar artimuosius slaugę žmonės, su skundais į mane kreipėsi ir daugiau asmenų, pateikdami ne tik dokumentus, bet ir garso įrašus, pasakojo, kad kai kurie pacientai čia be medikų dėmesio lieka ilgą laiką. Centro gyventojai yra įbauginti, bijo sakyti tiesą. Tą jautėme ir apsilankę šioje įstaigoje“, - sakė R. Valentukevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Gerontologijos ir reabilitacijos centras šiandien yra viena geriausiai pritaikytų senų žmonių ir žmonių su negalia gyvenimui socialinės globos įstaigų respublikoje. 1992 m. Vilniaus pensionatą perdavus Valstybiniam eksperimentinės ir klinikinės medicinos institutui, jo administracija pensionato patalpose įkūrė Mokslinį gerontologijos ir reabilitacijos centrą, vėliau įstaiga tapo pavaldi Švietimo ir mokslo ministerijai. Pensionatas, kaip globos įstaiga, buvo atskirta nuo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdomo metodinio vadovavimo, nuo vykdomų reformų bei informacijos apie socialinių paslaugų teikimą. Jis didesne dalimi tapo moksline įstaiga, atitrūkdamas nuo savo tiesioginės paskirties – globos ir slaugos teikimo seniems ir neįgaliems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks didelis administracijos vadovų koncentravimasis ir viso dėmesio skyrimas gerontologijos mokslo tobulinimui, studentų lavinimui bei kitai mokslinei veiklai, sudaro prielaidas apleisti pačių centro gyventojų interesus, jie gali tapti įdomūs tik tiek, kiek reikalingi mokslui. O taip gali būti pažeidžiamos žmogaus teisės“, - nurodė Seimo kontrolierius, atkreipdamas dėmesį, jog  jo prašymas  sudaryti nepriklausomų pareigūnų komisiją ištirti žiniasklaidoje skelbtiems faktams buvo neįvykdytas, nes Švietimo ir mokslo ministerija tai pavedė atlikti Vilniaus universitetui. Nei sudarytoji komisija, nei patys centro vadovai kaltinimų nepripažįsta, nors apie tai, kad centro veikloje yra daug trūkumų liudija ir Seimo kontrolieriui pateikti Valstybinės medicinos audito inspekcijos bei LR Valstybės kontrolės vykdytų patikrinimų išvados.

REKLAMA

Seimo kontrolierius dar kartą atkreipė Švietimo ir mokslo ministrės R. Žakaitienės dėmesį į jo pažymos išvadas ir paprašė sudaryti nepriklausomą ir kompetentingą pareigūnų komisiją bei imtis skubių priemonių nustatytiems trūkumams ir gyventojų nusiskundimams ištirti.

„Kas gali išmatuoti, kokį stresą, pažeminimą ir nuoskaudą jaučia vienišas, ligotas žmogus, visą amžių dirbęs ir mokėjęs mokesčius, o netinkamai susiklosčius gyvenimo aplinkybėms likęs vienišas, globojamas valstybės?“, - į pareigūnų sąžinę apeliavo R.Valentukevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų