REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą sugrąžinus Venckienę į naują kovą žada kilti ir Kauno pedofilijos dramos epicentre atsidūrusios anuomet dar mažos mergaitės ir jos mamos Laimutės Stankūnaitės artimieji. Stankūnaitės tėvas sako, kad užsienyje ramiai gyvenanti mergaitės mama svarsto ruošti civilinį ieškinį prieš Venckienę dėl anūkei padarytos žalos. Ir pasakoja, kaip pati paauglė dabar prisimena kelerių metų įvykius.

Į Lietuvą sugrąžinus Venckienę į naują kovą žada kilti ir Kauno pedofilijos dramos epicentre atsidūrusios anuomet dar mažos mergaitės ir jos mamos Laimutės Stankūnaitės artimieji. Stankūnaitės tėvas sako, kad užsienyje ramiai gyvenanti mergaitės mama svarsto ruošti civilinį ieškinį prieš Venckienę dėl anūkei padarytos žalos. Ir pasakoja, kaip pati paauglė dabar prisimena kelerių metų įvykius.

REKLAMA

Dešimtmečio pradžioje Lietuvą padalinusi Kauno pedofilijos istorija sukosi aplink mažametę mergaitę, kuri tapo didžiausia istorijos įkaite. Ji šiuo metu su mama Laimute Stankūnaite gyvena užsienyje. Į Lietuvą grąžinus Neringą Venckienę, Stankūnai pasiryžę tęsti kovą – Laimutės tėvas Stasys Stankūnas atskleidžia, kad bus ruošiamas civilinis ieškinys atlyginti mergaitei padarytą žalą.

„Laimutė ruošia ieškinį, bet ir tai, ką galima pasakyti, dabar jeigu tokie straipsniai liko. Tai čia turi įvykti ikiteisminis tyrimas, Laimutė turi sužinoti, kuo ji kaltinama, suprantat? O dabar gi dar nieko neaišku, gi ji vis tiek, su ja turi susisiekti prokuroras. Jai išdėstyti, kuo ji kaltinama, ji turi susipažinti su kaltinamuoju aktu. Jai nesusipažinus, kaip ji gali kad ir sumą tą nustatyti?“ – sako Laimutės Stankūnaitės tėvas Stasys Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitės senelis neatskleidžia, kaip dažnai su anūke pasimato, bet sako, kad susitikimai vyksta vis kitoje vietoje, trečioje šalyje, jie priversti slapstytis. Esą Kauno įvykiai mergaitės sąmonėje paliko gilią žaizdą:

REKLAMA

„Įsivaizduokite, vaikui jau vasario mėnesį bus 16 metų. Visiškai nekalbam. Ji labai reaguoja negatyviai apie tą dalyką, ji nenori nieko prisiminti. Ji automatiškai matosi jaučiasi kalta prieš Laimutę, ką ji prikalbėjo ant jos. Bet, aišku, mes vaikui jau pačioje pradžioje sakėm ir ją raminom, kad čia ne tavo kaltė, kad tau liepė, mes suprantam. Bet ji vis dėlto to neužmiršta, suprantat, tokią žaizdą, kaip ji ant motinos kalbėdavo.“

 

Teisės ekspertai sako, kad Stankūnams pasiekti žalos priteisimą nebus paprasta, bet šansas yra.

„Ieškinys nebus baudžiamojoje byloje, jis eis grynai civilinio proceso tvarka. Bus įrodinėjimo atskiri niuansai. Tai turės savo ieškinį pilnai pagrįsti ir pilnai įrodyti. Natūralu, kad atsakovai bandys įrodyti savo poziciją. Tai rungtyniškumo principas, kuris egzistuoja civiliniame principe“, – teigia advokatas Romualdas Drakštas.

REKLAMA
REKLAMA

O kol Laimutė Stankūnaitė su dukra slapstosi ir ruošia ieškinį – parskraidintos Neringos Venckienės šalininkai sako, kad visuomenė dabar neturi patikimų žinių, kur yra mergaitė, ir ar ji yra gyva, sveika. Dėl to kyla ir visokiausi gandai.

„Ką gi aš galiu žinoti, jei valstybės paslaptis? Ir aš esu persekiojamas valstybės už tai, kad noriu ginti žmogaus gyvybę. Aišku, nežinau, valstybės paslaptis“, – teigia „Drąsos kelio“ pirmininkas Jonas Varkalas. 

 

Žmonių nuomonė šiuo klausimu išsiskiria:

„Viską turi žinoti visuomenė. Tai viskas turi būti vieša.“

„Be abejo, be abejo. Tai būtų mums visiems lengviau.“

„Čia jų asmeninis reikalas. Mes neturime net diskutuoti.“

„Kiekvienas žmogus turi savo gyvenimą ir jis turi gyventi ne dėl visuomenės, o dėl savęs. Kaip kas sugeba, taip tas ir tvarkosi…“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip čia dabar tylima, kas moka už tai, kas ją finansuoja? Niekas neieško tos mergaitės. Nežinom mes ir šiemet. Spauda dar rašė, kad kažkur ji dingusi. Kur – mes nežinom. O visi nori. Visiem rūpi, kodėl ne? Čia gi yra byla neeilinė.“ 

„Na taip, kalbos nėra. Kadangi aš stebėjau tuos visus įvykius, kaip pašalietė, iš šono. Vien tik pasižiūrėti, kokia pana graži užaugo. Pasižiūrėti, girdėjau, kad jai jau 15 metų. Tai kalbos nėra, norėčiau pasižiūrėti, kaip ji atrodo dabar.“

„Čia toks senas ir painus dalykas, kad aš jau ir nuomonės neturiu.“

„Gal ir turėtume žinoti, kadangi byla nėra kažkokia nežinoma. O kur vaikai mūsų Lietuvos? Manau, kad turėtų būti žinoma.“

REKLAMA

„Nemanau, kad turėtų. O kodėl turėtų būti atskleista? Jeigu taip nuspręsta teismo – taip ir turėtų būti. Tai yra vis dėlto mergaitė, nepilnametė, tai nemanau, kad turėtų.“

Teisininkai atkerta: užsienyje gyvenanti šeima turi būti palikta ramybėje.

„Ir iš tikrųjų manau, kad jos saugumas, ramybė, geras gyvenimas ir panašūs dalykai yra žymiai didesnė nepalyginamai vertybė, negu mūsų noras toks buitiškas žinoti, kas ten su ja yra. Aš mieliau nežinočiau, bet ji gyventų geriau, nei žinočiau ir atvirkščiai“, – sako advokatas Remigijus Merkevičius.

Laimutė Stankūnaitė su dukra užsienyje gyvena nuo 2013 m. Tais pačiais metais iš Lietuvos išvyko ir Seime neliečiamybę praradusi Neringa Venckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų