REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panika Klaipėdoje. Ištyrę žemę specialistai nustatė, kad dalyje gyvenamųjų mikrorajonų ji užteršta ligas sukeliančiu chromu. Sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, teritoriją valo naujosios gatvių valymo mašinos, miesto valdžia prakalbo net apie dalies grunto nukasimą. Užterštos teritorijos gyventojai įsitikinę – juos nuodija kaimynystėje veikiančios uosto krovos įmonės.

Panika Klaipėdoje. Ištyrę žemę specialistai nustatė, kad dalyje gyvenamųjų mikrorajonų ji užteršta ligas sukeliančiu chromu. Sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis, teritoriją valo naujosios gatvių valymo mašinos, miesto valdžia prakalbo net apie dalies grunto nukasimą. Užterštos teritorijos gyventojai įsitikinę – juos nuodija kaimynystėje veikiančios uosto krovos įmonės.

REKLAMA

Klaipėdos Vitės kvartalo stadione šalia mokyklos vaikai žaidžia kamuoliu. Vaizdas nekaltas tik iš pirmo žvilgsnio. Ši žemė užteršta sveikatai pavojingu chromu. Prieš kelis mėnesius specialistai gruntą ištyrė ir dabar informavo – šios teritorijos gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršija leistinas ribas net 12 kartų. Tai išgirdę sveikatos ekspertai nustėro. Chromas priklauso sunkiųjų metalų grupei, kaupiasi organizme, o jo pašalinimas iš ten – ilgas ir sudėtingas procesas. Medžiaga net gali sukelti vėžį.

„Na, sakykim, kepenų uždegimas, galbūt, sakykim kažkokios..Na, nesinori kalbėti apie piktybinius, bet niekas nežino, kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas“, – sako Sveikatos centro atstovė Asta Šlepetienė.

REKLAMA
REKLAMA

Užterštos teritorijos gyventojai tokią informaciją sužinojo tik iš žiniasklaidos. Sukrėsti žmonės pasakoja, jog ne kartą atsakingų institucijų prašė ištirti ar jų kaimynystėje veikiančios uosto krovos įmonės neteršia aplinkos. Specialistai ramino, jog ne. Pasirodo, tai buvo ne tiesa:

REKLAMA

„Mums visada įvardindavo, kad visi rodikliai, kurie yra daromi, neperžengia jokių normų. Ir vakar mes pamatom, kad mūsų rajone, prie Vitės mokyklos, mūsų gyvenamoje Švyturio gatvėje, rodikliai viršija kraupiai visą tai.“

„Tai kam ir kaip dabar pasižiūrėti į tas gražias akis ale jų, kai žiūrėjo į mus? Kas tiesiai į akis žiūrėjo ir sakė, kad viskas tvarkoje, ir kas žiūrėjo galvą nuleidęs sau į kelius. Tai reiškia kažką žinojo, kažką slėpė, kažkam naudinga buvo. Tai tiek galima tyčiotis iš mūsų?“

„Tik žiniasklaida viską praneša. Savivaldybė puslapyje išmetė žinutę – va, yra tokia tarša. Gerai, tai kaip elgtis, ką daryti, kokias priemonės turi būti naudojamos?“

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės baisai kosėti pradėjo visi. Ir vaikai. Ir kosėjom ir kosėjom ir galvojam, maža kas, gal orai keičiasi. Bet reikia ieškoti problemų – gal iš tikrųjų pradedam jausti tai savo sveikata.“

Užterštoje teritorijoje jau darbuojasi gatvių valymo technika. Netrukus prie jos prisijungs ir naujosios Klaipėdos gatvių valymo mašinos, kurios sugeba surinkti ir kietąsias daleles.

„Jau dabar į miestą išvažiavo 4 naujos vakuuminės valymo mašinos, jos valo pagrindines miesto gatves ir valo kokybiškai“, – teigia savivaldybės atstovė Irena Šakalienė.

Tiesa, ką daryti su chromu užterštu gruntu, valdininkai kol kas nežino. Kalba net apie galimybę tam tikrą jo sluoksnį nukasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Specialistai teigia, kad 10-15 centimetrų nuėmus to grunto, ko gero nebeliktų to dalyko, bet mes galim tik tam tikrose vietose tai padaryti“, – pasakoja Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis.

Nežinomas ir taršos kaltininkas. Kadangi labiausiai užteršti plotai yra šalia uosto įmonių, visų akys nukreiptos būtent į jas.

„Didžiausia tarša yra uosto patvoryje. Prie uosto ribos. Ir toliau nuo uostos, tas taršos intensyvumas mažėja. Tai dinamika aiški iš kur į kur. Tai 12 kartų prie ugdymo įstaigų ir t.t., tai čia ekscesas didžiulis ir mes nedelsiant turim reaguoti“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Užterštos žemės gyventojai pasakoja: 

„Vitės kvartalas toks Bermudų trikampis – iš vienos pusės mus uždaro geležinkeliai, kurie veža į tą patį uostą dalinai pavojingus krovinius – trąšas, naftos produktus. Kitoje pusėje tos pačios uosto įmonės.“

REKLAMA

„Mes ir toliau sieksime, kad biri, atvira krova miesto centre, šalia gyvenamųjų namų ir tuo labiau šalia tiek daug netoliese esančių vaikų ugdymo įstaigų, tokia krova turi būti sustabdyta vienareikšmiškai.“

Klaipėdos uosto atstovai tvirtina, esą buvo patikrintos visos jų teritorijoje veikiančios įmonės. Jų kroviniuose chromo pėdsakų neaptikta. Tyrimus žadama tęsti.

„Tą informaciją mes gavome pakankamai neseniai, tai yra vakar vakare. Be abejo, taršos mes netoleruojame ir jos tikrai negali būti, tačiau tikrai per anksti teigti iš kur atsiranda ta tarša“, – sako Klaipėdos uosto atstovas Linas Rudys.

Panašu, kad tikrojo taršos šaltinio ieškos prokurorai. Nutarta kreiptis į juos. Užterštos žemės gyventojams rekomenduojama dėvėti medicinines kaukes, vaikščioti kieta danga dengtais takais, nepurenti dirvožemio, neleisti vaikams žaisti žolėje ar smėlyje, nevartoti šioje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų