REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik prieš porą savaičių teismui pareiškus, kad daug visuomenės nepasitenkinimo sulaukusi „pirmojo paskyrimo“ kompensuojamųjų vaistų tvarka, pasirodo, Sveikatos apsaugos ministerijos buvo įvesta viršijus įgaliojimus, pacientai vėl sujudo klausdami, ar senoji tvarka bus grąžinta? Nors ministras Aurelijus Veryga nepaliauja tvirtinti, kad teismo sprendimas jokiu būdu nekvestionavo jo įvestų pokyčių esmės, kiti rėžia tiesiai šviesiai – naujoji tvarka ne tik, kaip žadėta, nepadėjo sutaupyti lėšų, bet ir apribojo gydytojo teisę skirti pacientui reikalingą gydymą. 

Beveik prieš porą savaičių teismui pareiškus, kad daug visuomenės nepasitenkinimo sulaukusi „pirmojo paskyrimo“ kompensuojamųjų vaistų tvarka, pasirodo, Sveikatos apsaugos ministerijos buvo įvesta viršijus įgaliojimus, pacientai vėl sujudo klausdami, ar senoji tvarka bus grąžinta? Nors ministras Aurelijus Veryga nepaliauja tvirtinti, kad teismo sprendimas jokiu būdu nekvestionavo jo įvestų pokyčių esmės, kiti rėžia tiesiai šviesiai – naujoji tvarka ne tik, kaip žadėta, nepadėjo sutaupyti lėšų, bet ir apribojo gydytojo teisę skirti pacientui reikalingą gydymą. 

REKLAMA

Trečiadienį pajudinus šį klausimą Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje atmosfera kaip reikiant įkaito.

Konservatorius Antanas Matulas aktyviai ragino kolegas nepraleisti šio klausimo pro pirštus, išsiaiškinti, kokių priemonių iki teismo nurodytos gruodžio 1 d. ministerija ketina imtis. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasisakydamas Seimo narys negailėjo kritikos A. Verygos vaistų reformai ir skaičiais bandė įrodyti, kad ši visiškai nepasiteisino – lėšų sutaupyti nepavyko, o tik buvo sukeltas chaosas tarp pacientų.

REKLAMA

„Tokio rojaus, koks dabar sukurtas farmacininkams, vaistų gamintojams, dar niekada nebuvo. O kolega Veryga ne nori įvesti tam tikrus generinius vaistus, bet proteguoja tam tikras farmacines kampanijas. Tikslas buvo sumažinti priemokas žmonėms ir PDSF biudžeto išlaidas. Ką šiandien turime? 36-iais milijonais eurų viršytas biudžetas ir toliau sistemingai planuojama šiais metais jį viršyti 39 mln. eurų. Taigi sudarytos sąlygos, kad pigiausią generinį vaistą žmogus gauna kompensuojamą, o kitą generinį vaistą pirks pats. 

Šių metų vaistų rinka bus papildyta 39, o kitų metų išlaidos vaistams auga 46 mln. eurų. Tad koks tikslas pasiektas? Prieš kelis posėdžius ministerijos pateikta informacija, kad galimai žmonės už vaistus, kurie buvo (kompensuojamųjų vaistų, – aut. past.) sąraše, sumokėjo priemokoms 54, o sutaupė 15 mln. eurų. Taigi beveik 40 milijonai žmonių permokėjo už vaistus“, – aiškino posėdžio metu pirmininkės vis priverstas raminti A. Matulas. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė jis, EBPO duomenimis, namų ūkio išlaidos 2016 m. metais buvo 2,2, o šiemet – 2,3 proc. „Suminė to išraiška – žmogus už vaistus sumokėjo per metus 2016 metais 665, o praeitais – 780 eurų savo išlaidų.

„Tai kokių tikslų jūs pasiekėte? Jūs tiesiog auginate lėšas vaistams, kuo labai džiaugiasi farmacinės kampanijos, tarp kitko, tų gamintojų, kurie glaudžiai susiję su jūsų aplinka. 

Kam viso to reikėjo? Jau geriau reikėjo be chaoso paimti 39 milijonus papildomai iš rezervo ir įtraukti kelis inovatyvius vaistus, nes, mano žiniomis, būtent tiek jie ir kainavo, kiek dabar viršytas biudžetas“, – kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veryga: išlaidos ir toliau augs

Sveikatos apsaugos ministro tvirtinimu, A. Matulo pateikti duomenys yra klaidinantys. 

„Tai sunkiai suvokiama situacija. Ne kartą aiškinta, kur tie sutaupyti pinigai panaudoti, ir apie kompensavimo lygių padidinimus iki 100 proc. Kalbant apie biudžeto augimą, kaip gali neaugti išlaidos, kai įtraukiame krūvą naujų, brangių inovatyvių vaistų, greta to, kad yra padidinti kompensavimo lygiai“, – aiškino A. Veryga.

Ministras tokią situaciją prilygino politinei šizofrenijai. 

„Vieną dieną girdžiu, kodėl neįtraukiate vaistų, pacientai negauna gydymo, kodėl taip ilgai užtrunka? Kai pasiskubinam, įtraukiam, tada gaunu priekaištus, kad auga išlaidos biudžetui. Prašėme papildomai lėšų iš PSDF biudžeto rezervo, kad pacientai gautų greičiau naujus vaistus. Man atrodo, visi tokie svarstymai prasilenkia su sveika logika“, – savo poziciją dėstė jis.

REKLAMA

A.  Veryga dar antradienį viešėdamas naujienų portalo tv3.lt studijoje pabrėžė, kad vystydami diskusijas dėl generinių vaistų pradedame atrodyti kaip atsilikęs kraštas.  

„Ta vadinama vaistų generizacija, arba jos nebuvimas, tos pačios EBPO vadinamas kaip sveikatos sistemos lėšų švaistymas. Jeigu mes neužtikriname, kad pirmiausia generiniai vaistai, konkuruodami dėl kainos, atkeliautų į rinką, mes švaistome sveikatos išteklius. T. y. tas lėšas, kurias galėtume skirti brangiems vaistams. Tad trauktis nėra kur, turime ruoštis tokio lygio pakeitimus, kokio reikia ir nešvaistyti pinigų, kur nėra jokios logikos, nes danai, vokiečiai gydosi tais vaistais ir sveiksta“, – dėstė jis.

REKLAMA

Jis priminė, kad per metus pacientai priemokoms sutaupė apie 15 milijonų eurų. 

„PSDF taip pat taupė panašia apimtimi, bet už tuos pinigus buvo įtraukti nauji vaistai. Ir dabar toliau įtraukinėjame vis naujus vaistus, nes ir onkologiniai pacientai priekaištauja, kodėl jų nėra. Tai kaip gali neaugti išlaidos – ką mums kompanijos už dyką tuos vaistus duos? Jei pradedame kompensuoti daugiau kitų naujų vaistų, kurie yra brangūs, tai išlaidos ir auga. Jau paprašėme iš to paties rezervo papildomai 25 mln. eurų tiems naujiems vaistams  kompensuoti. Auga išlaidos ir jos toliau augs, bet ne dėl generikų, bet dėl to, kad įtraukiame naujus vaistus“, – aiškino ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutaupymai turi ribas

Su tvarkos efektyvumu sutikti nenorėjęs A. Matulas pabrėžė, kad siekiant kilnių tikslų tik sukeltas chaosas, dėl kurio nukentėjo daugybė žmonių. 

„Mokslininkai teismui liudijo, kad jūs suvaržėte galimybę gydyti žmones inovatyviais, individualiai pritaikytais vaistais. Įsiskaitykite į teismo sprendimą, kad buvo viršyti įgaliojimai. Raginu komitetą išsamiau susipažinti ir tegu ministerija žodžiu pateikia, ko ketina imtis. Turi būti sistema sudaryta gydytojui, ne Verygai gydyti žmones“, – neslėpdamas emocijų kalbėjo parlamentaras.

Į situaciją iš šono mėginęs pažvelgti Raimundas Martinėlis išskyrė du įsiplieskusios diskusijos aspektus.

REKLAMA

„Ekonominiai dalykai, pinigų taupymas, trukdymas ateiti į rinką naujiems vaistams yra vienas dalykas, bet kitas dalykas – paciento teisės, gydytojo pasirinkimas gydyti individualizuotai. Į tai reikėtų atsižvelgti, o ne vien į taupymus, kurių realiai ir nesimato, nes tos lėšos kompensuojamiems medikamentams auga dešimtimis milijonų. Sakysite, kad po to „pirmojo pasirinkimo“ galima pasirinkti kitą vaistą, bet norėtųsi iškart pradėti žmogų gydyti normaliai“, – kalbėjo jis.

A. Veryga gi atkirto, kad nereikia eilinį kartą painiotis ir manipuliuoti kalbant apie individualizuotą gydymą. 

„Kolegos, esate medikai, suprantate, kad generikas ar ne, tai kalbame ne apie individualizuotą gydymą. Jau daug metų gydytojai išrašo veikliąją medžiagą ir individualizacija yra kalbant ne apie firminį pavadinimą, o gydymo būdą, vaistų, pritaikytų pacientui, kūrimą. O medikams teisė skirti vaistus nėra apribota. Esmė, kad konkuruotų vaistų gamintojai kaina ateidami į kainyną.

O dėl sutaupytų lėšų – tai irgi turi tam tikras ribas, sutaupymai negali būti šimtaprocentiniai. Galėsime pateikti skaičius, kas iš sutaupyto buvo padaryta, bet reikia suvokti, kad tai tikrai nepadengia naujų vaistų išlaidų“, – dėstė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų