REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
TPNC surengto seminaro dalyviai gavo užduotį palydėti žmogų neįgaliojo vežimėlyje į parduotuvę. Aurelijos Babinskienės nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ištikus negaliai, sutrikus judėjimui ar kitiems funkciniams gebėjimams žmogus dažnai nežino, kokios pagalbos tikėtis. Techninės pagalbos neįgaliesiems centras prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (TPNC) surengė mokymus savivaldybių socialiniams darbuotojams, kuriuose dar kartą priminė, kokios galimybės pasinaudoti valstybės kompensuojamomis techninės pagalbos priemonėmis (TPP). 

10
Skaityk lengvai

Ištikus negaliai, sutrikus judėjimui ar kitiems funkciniams gebėjimams žmogus dažnai nežino, kokios pagalbos tikėtis. Techninės pagalbos neįgaliesiems centras prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (TPNC) surengė mokymus savivaldybių socialiniams darbuotojams, kuriuose dar kartą priminė, kokios galimybės pasinaudoti valstybės kompensuojamomis techninės pagalbos priemonėmis (TPP). 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Neįgaliųjų vežimėliai, įvairios vaikštynės, tualeto kėdės, vonios ir dušo kėdės ar suoliukai, kėdutės, lovos staliukai – tai tik dalis judėjimo funkcijas palengvinančių priemonių, kurios skirstomos per TPNC. Be to, centras aprūpina ne tik judėjimo, bet ir regos, klausos bei komunikacijos priemonėmis. 

REKLAMA

Priemonės išduodamos lanksčiau 

Pasak TPNC Aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis skyriaus specialistės Vilijos Juškienės, aprūpinimo judėjimo techninės pagalbos priemonėmis procese dalyvauja ir savivaldybių įstaigos, kurios aprūpina asmenis dalimi judėjimo priemonių, tarpininkauja perduodant Centro teritoriniams padaliniams asmenų dokumentus dėl priemonių įsigijimo ir jų išlaidų kompensavimo bei organizuojant remonto paslaugas. Centro teritoriniai padaliniai aprūpina asmenis visomis judėjimo, regos, klausos ir komunikacijos priemonėmis, administruoja priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimą, organizuoja judėjimo priemonių remontą bei teikia smulkaus remonto paslaugas. 

REKLAMA
REKLAMA

V. Juškienė primena, kad poreikį techninės pagalbos priemonėms nustato bei išrašo medicinos dokumentų išrašą / siuntimą (forma Nr. 027/a) šeimos gydytojai ar kiti atitinkamos srities gydytojai specialistai, atskirais atvejais – fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai. Tačiau išrašo iš medicinos dokumentų nereikia, jei žmogus kreipiasi dėl tokių smulkių priemonių: vaikščiojimo lazdelių, antgalių, pažastinių ramentų dalių ir pan. Pagal naują, nuo rugsėjo 12 dienos įsigaliojusią tvarką, šio dokumento neprašoma, jei žmogus, pasibaigus judėjimo priemonės naudojimo laikui, kreipiasi pakartotinai dėl tos pačios priemonės . Dar viena išimtis – kai reguliuojamos lovos, lovos-staliuko, čiužinio praguloms išvengti ir pan. priemonių prireikia slaugomam asmeniui. Tokiu atveju užtenka pateikti nuolatinio slaugos poreikio nustatymo pažymą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Judėjimo priemonės gali būti išduodamos ne tik negalią turintiems žmonėms. Jas gali gauti ir senatvės pensijos amžiaus asmenys ar žmonės po ūmių traumų, sužeidimų ar ligų, turintys akivaizdžių neįgalumo požymių, kurie laikui bėgant nepasikeis, taip pat vaikai, kuriems diagnozuotas judesio raidos sutrikimas, bet dar nenustatytas neįgalumas. Apie šias asmens būkles gydytojas turi nurodyti jau minėtoje formoje Nr. 027/a. 

Be to, pagal naują tvarką lanksčiau priemonėmis aprūpinami asmenys, kuriems nustatytas paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikis. Šie žmonės vežimėlius, vaikščiojimo rėmus ar vaikštynes, reguliuojamas lovas ir čiužinius praguloms išvengti gali įsigyti nepriklausomai nuo to, ar jiems nustatyti kiti specialieji poreikiai. „Labai džiaugiamės, kad atsiranda nauja gavėjų grupė, kurie turi galimybę pasinaudoti taip reikalingomis priemonėmis“, – pristatydama TPP naujienas sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tikslinės pagalbos skyriaus vyresnioji patarėja Jurgita Čiuladaitė-Pritulskienė. 

REKLAMA

Kai kurios priemonės (lovos, naktipuodžio kėdutės, vaikštynės su staliukais, triračiai, keturračiai vaikams išduodami su įmoka. Taip pat reikia primokėti ir už elektra varomus vežimėlius (10 proc. kainos) ir elektrinius varytuvus (20 proc. kainos). 

Kuris garsus aktorius serga diabetu?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Tomas Hanksas
Clintas Eastwoodas
Leonardas DiCaprio
BALSUOTI
REZULTATAI
Kuris garsus aktorius serga diabetu?
Tomas Hanksas
52.5%
Clintas Eastwoodas
28.2%
Leonardas DiCaprio
19.3%
Balsavo: 561

REKLAMA

Priemonę įsigijus savo lėšomis – kompensacijos 

Dar vienas būdas gauti reikiamą techninės pagalbos priemonę – tam tikrų naujų judėjimo, regos, klausos techninės pagalbos priemonių, įsigytų asmens lėšomis, išlaidų kompensavimas. Dėl kompensacijos reikia kreiptis į TPNC teritorinį padalinį. Centro direktoriaus paskirta komisija ne ilgiau kaip per 10 dienų priima sprendimą skirti arba atsisakyti skirti kompensaciją. Kompensacijos būdu galima įsigyti aktyvaus tipo vežimėlį, neįgaliojo vežimėlį, skirtą tetraplegikui, palydovo valdomą rankinį neįgaliojo vežimėlį asmeniui iki 18 metų, palydovo valdomą rankinį neįgaliojo vežimėlį asmeniui nuo 18 metų, čiužinį, pasėstą praguloms išvengti, kojomis minamą triratį ar keturratį, varytuvus ir kai kurias regos bei klausos negalią kompensuojančias priemones (tarp jų – ir judriojo (mobiliojo) ryšio telefonai bei planšetiniai kompiuteriai). Neseniai į sąrašą įtrauktas kurtiesiems skirtas išmanusis laikrodis-apyrankė. Asmuo gali rinktis – ar gauti vibruojantį žadintuvą, ar žadintuvą su pagalvėle, ar šį laikrodį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Čiuladaitė-Pritulskienė atkreipė dėmesį, kad padidėjo kompensacijos už aktyvaus tipo ir tetraplegikui skirtą neįgaliojo vežimėlį. Dabar jos siekia 1450 eurų, o tai yra 234 eurais daugiau nei anksčiau. Nuo šiol neįgalieji gali įsigyti ir gauti kompensacijas už mechaninio tipo varytuvus. 

Naujiena – komunikacijos priemonės 

TPNC kataloge galima rasti informaciją apie priemones, kuriomis TPP aprūpina TPNC. Palyginti neseniai atsirado ir nauja – komunikacijos priemonių grupė. Šiame sąraše – kalbiniai dialoginiai įtaisai, atminties lavinimo, laiko planavimo priemonės, specialios pelės ir klaviatūros, skirtos kompiuterio įprastu būdu negalintiems valdyti žmonėms. Seminaro dalyviams buvo pristatyta komunikacijos priemonė „GoTalk“, palengvinanti bendravimą su dėl įvairių sutrikimų sunkiau kalbančiais asmenimis. Ja naudojantis žmogus gali bendrauti grafiniais simboliais, kurie yra įgarsinti. 

REKLAMA

Centras aprūpina ir pažintinių funkcijų lavinimo programine įranga, kuri skirta asmenims, turintiems komunikacijos ir suvokimo sutrikimų dėl traumų ar ligų: insulto, senatvinės demencijos, Alzheimerio ligos, autizmo spektro bei vestibiuliarinio aparato sutrikimų. Socialiniai darbuotojai paraginti pasidomėti šiomis priemonėmis – siekiant asmens savarankiškumo svarbu išnaudoti visas galimybes. 

Priemonė žmogui turi tikti 

Seminaro dalyviai turėjo atlikti ir praktines užduotis: palydėti žmogų neįgaliojo vežimėlyje į parduotuvę, rasti 3 skirtumus tarp vežimėlių, išbandyti rankų judesius varžančias pirštines ir kt. Socialiniai darbuotojai teigė pamatę, kad teorija viena, o praktika – kas kita. Asociacijos „Savarankiškas gyvenimas“ prezidentas Ričardas Dubickas pabrėžė, kad labai svarbu įvertinti, ar priemonė tinka konkrečiam žmogui, parenkant, tarkim, vežimėlį, reikia neskubėti, leisti pasivažinėti ne tik lygioje patalpoje, bet ir lauke. „Judėjimo TPP yra labai daug ir reikia jas labai atidžiai parinkti, o kartais – ir individualiai pritaikyti“, – teigė TPNC direktorė I. Ogurcova. 

REKLAMA

Socialiniai darbuotojai pastebėjo, kad žmonės ne visada žino apie jiems gyvenimą galinčias palengvinti TPP. Ne visi gydytojai apie tai informuoja, juolab kad ir patiems sudėtinga viską žinoti, nes TPP sąrašas dažnai keičiasi. Negalią turintys žmonės ar jų artimieji turėtų drąsiau kreiptis į socialinių paslaugų centrą ar paskambinti TPNC informacijos telefonu 19989, taip pat atsakymų į klausimus galima sulaukti parašius elektroninį laišką ar feisbuko paskyroje.

Straipsnio autorė: Aurelija Babinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų