REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gimdos kaklelio vėžys – ketvirtas pagal dažnumą moterų onkologinis susirgimas. 2018 m. užregistruota pasaulyje apie 570 tūkst. naujų šio vėžio atvejų, tai sudarė 6,6 proc. visų moterų vėžio atvejų. Gimdos kaklelio vėžys pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių.

Gimdos kaklelio vėžys – ketvirtas pagal dažnumą moterų onkologinis susirgimas. 2018 m. užregistruota pasaulyje apie 570 tūkst. naujų šio vėžio atvejų, tai sudarė 6,6 proc. visų moterų vėžio atvejų. Gimdos kaklelio vėžys pasaulyje vis dar išlieka viena iš dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamentas primena, kad dažniausiai gimdos kaklelio vėžį sukelia lytiniu keliu plintantis žmogaus papilomos virusas (ŽPV). 

Dauguma ŽPV infekuotų moterų nesuserga vėžiu, tačiau kitoms moterims šios ligos išvengti nepavyksta, todėl yra labai svarbu skiepytis.

Žmogaus papilomos virusas

Daugumai užsikrėtusiųjų ŽPV jokie simptomai nepasireiškia. Maždaug apie 90 proc. ŽPV infekcijos atvejų per porą metų praeina savaime be jokio gydymo.

REKLAMA
REKLAMA

Tais atvejais, kai ŽPV infekcija pasilieka organizme, neretai ji sukelia lėtinį uždegimą ar įvairias sveikatos problemas, kurios priklauso nuo ŽPV tipo. Šiuo metu žinoma daugiau kaip 200 tipų. Ilgainiui ŽPV organizme gali sukelti audinių supiktybėjimą ir vėžį. ŽPV infekcijos šaltinis yra užsikrėtęs ŽPV žmogus. ŽPV infekcija gali užsikrėsti tiek vyrai, tiek moterys. Didžioji dalis užsikrėtimo ŽPV įvyksta 15–24 gyvenimo metais.

REKLAMA

ŽPV plinta:

lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu;

tiek per heteroseksualius, tiek per homoseksualius santykius;

bet kokio kontakto su užsikrėtusio žmogaus lyties organais metu;

infekuota ŽPV motina virusą gali perduoti vaikui gimdymo metu;

kontaktiniu būdu per odą bei gleivinių mikrotraumas.

Nuo ŽPV galima apsisaugoti

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo 2016 m.   rugsėjo 1 d. nemokamai ŽPV vakcina skiepijamos 11 metų mergaitės (tos, kurioms įsakymo įsigaliojimo dieną buvo 11 arba 11 metų sukanka vėliau, t. y. gimusios po 2004 m. rugsėjo 1 d.). Skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje mergaitės yra skiepijamos dvivalente „Cervarix“ vakcina, ji apsaugo nuo 16-o ir 18-o ŽPV tipų, būtent šie tipai yra siejami su didžiausia gimdos kaklelio vėžio rizika. Dažnai girdimas mitas, kad ŽPV vakcina sukelia nepageidaujamas reakcijas, tokias kaip nevaisingumas.

NVSC Vilniaus departamentas pabrėžia, kad nepageidaujamų reakcijų gali turėti visos vakcinos, taip pat ir ŽPV, tačiau, dažniausiai vakcinų nuo ŽPV nepageidaujamos reakcijos yra paraudimas, paburkimas, skausmas injekcijos vietoje, galvos skausmas.

Visos nepageidaujamos reakcijos yra trumpalaikės. Nėra mokslinių duomenų, įrodančių, kad šios vakcinos turėtų įtakos moterų nevaisingumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ŽPV skiepijimo aprėptys nedžiugina

2017 m. duomenimis, ŽPV vakcina pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepjimų kalendorių pasiskiepijo 34,5 proc. 11 m. ir 43,2 proc. 12 m. amžiaus mergaičių, 2018 m. skiepijimo aprėptys išaugo iki 55,3 proc. 11 m. ir 77,8 proc. 12 metų mergaičių.

Apie 20 Europos šalių skiepus nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos yra įtraukusios į savo nacionalinius vaikų profilaktinius skiepijimo kalendorius.

Daugiausiai paskiepijama Didžiojoje Britanijoje – 92 proc., deja, kitose valstybėse vyrauja 60–80 proc. Lietuvoje, prieš įtraukiant ŽPV skiepus į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepjimų kalendorių, šia vakcina per metus savo lėšomis pasiskiepydavo tik 500–700 mergaičių iki 18 m. amžiaus.

NVSC Vilniaus departamentas  rekomenduoja nedelsti ir dėl skiepų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų