REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendradarbis įjungia oro kondicionierių, o jūs drebate iš šalčio ir norėtumėte būti namie, po savo mėgstamiausia vilnone antklode.

Bendradarbis įjungia oro kondicionierių, o jūs drebate iš šalčio ir norėtumėte būti namie, po savo mėgstamiausia vilnone antklode.

REKLAMA

Visi karštį ir šaltį jaučiame skirtingai, bet kai kuriems būna šalta visą laiką – tuomet nesuprantame, kodėl taip keistai jaučiame temperatūrą.

Šis straipsnis skirtas tiems, kuriems jau vien skaitant per kūną nubėgo šiurpuliukai – „Bright Side“ išsiaiškino, dėl kokių priežasčių taip nutinka ir kaip šią problemą išspręsti.

Gali būti, kad sutrikusi jūsų skydliaukės veikla.

Hipotiroidizmas – tai sutrikimas, dėl kurio skydliaukė negamina pakankamai hormonų, o dėl to gali pasireikšti šalčio netoleravimas.

Skydliaukės hormonai padeda reguliuoti medžiagų apykaitą ir temperatūrą, o kai jų trūksta, pradedame nuolatos jausti šaltį. Kiti hipotiroidizmo simptomai yra išsekimas ir žemas pulsas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai išspręsti: Kreipkitės į gydytoją. Medicininis patikrinimas padės išsiaiškinti, ar jūsų organizme yra pakankamas skydliaukės hormonų kiekis.

REKLAMA

Galbūt negeriate pakankamai vandens.

Vanduo skatina medžiagų apykaitą ir taip padeda organizmui skaidyti maistą bei gaminti energiją ir šilumą. Jei jums trūksta skysčių, gali trūkti ir šilumos bei energijos, kuri organizmą šildo.

Kaip tai išspręsti: Būtinai gerkite pakankamai vandens. Jei paprasto vandens nemėgstate, yra keletas būdų jį paskaninti – citrina, mėtomis, baziliku, agurkais ar kuo tik norite.

Jums gali būti anemija.

Kairiojoje šios nuotraukos pusėje matoma išblyškusi oda rodo anemiją. Anemija – tai toks sveikatos sutrikimas, dėl kurio šąla rankos ir kojos.

REKLAMA
REKLAMA

Anemija ištinka tuomet, kai organizme trūksta raudonųjų kraujo ląstelių, kurios po organus ir audinius nešioja deguonį. Skiriama anemija dėl geležies trūkumo, pasitaikanti nėštumo ar menstruacijų metu, dėl kraujo praradimo ar dėl geležies neįsisavinimo, bei anemija dėl vitaminų trūkumo, kurią sukelia prasta mityba.

Kiti anemijos simptomai yra išblyškusi oda, padidėjęs pulsas, išsekimas bei galvos skausmai.

Kaip tai išspręsti: Jei įtariate, kad jums gali būti anemija, kreipkitės į gydytoją ir pasidarykite reikiamus tyrimus.

Galbūt nepakankamai miegate.

Gerai išsimiegoti būtina, kad organizmas tinkamai reguliuotų temperatūrą, taigi, jei drebate iš šalčio, to priežastis gali būti visai paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tai išspręsti: Permąstykite savo dienotvarkę ir pasirūpinkite, kad liktų laiko gerai išsimiegoti ir pasikrauti energijos.

Tai gali būti Reino fenomenas.

Reino fenomeną, arba tiesiog Reino ligą, atpažinti lengva – dėl jos pabąla ar pamėlsta kojų ir rankų pirštai. Tai – retas sutrikimas, kuris paveikia arterijas: sumažėja kraujo tiekimas į kojų ir rankų pirštus, todėl juose jaučiamas šaltis. Ligos pradžioje, kai sumažėja kraujo tiekimas, rankų ir kojų pirštai pabąla ar pamėlsta, o kraujui vėl į juos srūvant jiems grįžta įprastinė spalva, tačiau juos gali skaudėti ir gali pasireikšti nejautra.

Kaip tai išspręsti: Kreipkitės į gydytoją. Reino ligą gali sukelti šaltas oras, stresas, kontaktas su tam tikrais chemikalais ir kiti faktoriai. Ši liga gydoma vaistais, chirurginiu būdu bei gyvenimo būdo pokyčiais, kad nebeliktų dirgiklių.

REKLAMA

Galbūt esate per liesi.

Jei jūsų svoris yra nepakankamas, tiesiog trūksta kūno riebalų, kurie izoliuoja nuo šalčio. Jei planuotai metate svorį ir ribojate kalorijas arba tiesiog gerai nepavalgote, tai gali sutrikdyti medžiagų apykaitą ir paveikti jūsų organizmo temperatūros reguliavimo sistemą.

Kaip tai išspręsti: Rinkitės sveiką ir subalansuotą mitybą, kuri atitinka jūsų amžių ir sveikatos būklę.

Gali būti sutrikusi kraujo apytaka.

Dėl periferinių arterijų ligos sutrinka kraujo tiekimas į kai kuriuos organus bei audinius, todėl gali būti jaučiamas šaltis. Kai arterijos kaupiasi apnašos (aterosklerozė), jos susiaurėja ir dėl to sutrinka kraujo tiekimas į kojas bei rankas, kuris sukelia šalčio pojūtį ir nejautrą.

REKLAMA

Kaip tai išspręsti: Kreipkitės į gydytoją. Periferinių arterijų liga gydoma gyvenimo būdo pokyčiais (pavyzdžiui, metama rūkyti) bei medicininiais būdais, o kai kuriais atvejais – ir chirurginėmis procedūromis.

Kaip matote, jei jums nuolat šalta, taip gali būti dėl keleto skirtingų sveikatos sutrikimų, todėl geriausia išeitis – pasitarti su gydytoju. Kol lauksite vizito, štai keletas patarimų, kaip sušilti:

Stenkitės išlaikyti kūno šilumą ir vilkėkite kelis sluoksnius drabužių. Apatiniams sluoksniams rinkitės vilnonius ar polipropileno audinio drabužius.

Gerkite daugiau karštų gėrimų, pavyzdžiui, arbatos ar kakavos.

Stenkitės per ilgai nebūti lauke šaltu oru, kol nebūsite išsiaiškinę savo problemos priežasties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomus faktas: moterys šaltį jaučia stipriau, nei vyrai.

Tyrimai rodo, kad moterys šaltį jaučia intensyviau, nei vyrai – ideali kambario temperatūra moterims yra 25 °C, o vyrams – 22 °C. Mokslininkai šiam fenomenui turi kelis paaiškinimus.

Moteriškas hormonas estrogenas kiek patirština kraują, o dėl to gali būti tiekiama mažiau kraujo į kapiliarus. Taip pat gali būti svarbus medžiagų apytakos greitis – moterų medžiagų apykaita dažnai būna lėtesnė, nei vyrų, todėl sudega mažiau kalorijų, kurios šildo kūną. Taigi, jei esate vyras ir pastebite, kad jūsų partnerė paslapčiomis vis įjungia šildymą, dabar jau žinosite, kodėl.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų