REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemalonus kvapas iš burnos yra tikrai bjaurus dalykas, kad ir kurioje pusėje bebūtumėte. Tačiau kad kvapas būtų gaivus, galite šį bei tą padaryti, rašoma menshealth.com.

Nemalonus kvapas iš burnos yra tikrai bjaurus dalykas, kad ir kurioje pusėje bebūtumėte. Tačiau kad kvapas būtų gaivus, galite šį bei tą padaryti, rašoma menshealth.com.

REKLAMA

Valykitės dantis ir naudokite dantų siūlą (savaime aišku)

Kaip ir visi kada nors ryte atsibudę žmonės, puikiai žinote, kad ant dantų (ypač per naktį) besikaupiančios apnašos ir bakterijos sukelia nemalonų kvapą.

Problemą sukelia ne tik smulkios maisto dalelės, įstrigusios tarp dantų trumpam laikui, kol yra išvalomos dantų šepetėliu ar pašalinamos dantų siūlu. Kai dantų nesivalote ir nesinaudojate dantų siūlu, šios dalelės lieka kur buvusios ir gali pradėti pūti. Taip prisišauksite ne tik nemalonų burnos kvapą, bet ir dantenų ligas, kurios sukels dar daugiau nemalonaus kvapo iš burnos.

Gerai valykitės liežuvį

Viena pagrindinių nemalonaus burnos kvapo priežasčių yra liežuvis. 2018 metais „Journal of Applied Oral Science“ publikuotas tyrimas parodė, kad „X“ techniką liežuvį valantys žmonės turi mažiau bakterijų ir rečiau skundžiasi nemaloniu kvapu iš burnos, lyginant su bet kaip liežuvį besivalančiais žmonėmis. „X“ technika yra intuityvi – liežuvį valykitės iš dešiniosios pusės liežuvio gale į kairiąją priekyje, ir tuomet iš kairiosios pusės gale į dešiniąją priekyje.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai braukite per liežuvio vidurį. Geriausiais rezultatais džiaugėsi šį veiksmą šešis kartus kartoję žmonės,

Visa tai puiku, bet gal kiek sudėtingiau, nei būtina. „Svarbiausia yra kruopštumas, kad ir kokią techniką bepasirinktumėte.“ – sako odontologas ir „Rutgers School of Dental Medicine“ periodontologijos departamento vadovas Andrew Sullivanas. – „Tik nepamirškit galinės liežuvio dalies, kur kaupiasi daugiausiai alitozės bakterijų.“

REKLAMA

Blogą burnos kvapą šalin vykite vandeniu

Sausoje burnoje sausos ląstelės kaupiasi ant liežuvio, dantenų, skruostų. Jei nėra pakankamai drėgmės (taigi, seilių), kad jos būtų nuplautos, šios ląstelės teikia pašarą bakterijoms, kurios tuomet apsigyvena ir dauginasi burnoje.

Taip susiformuoja į sierą panašios molekulės, kurios, trumpai tariant, smirdi. Burną skalaukite vandeniu, arba jį gerkite, kai tik jaučiate, kad burna ima džiūti. Tai taip pat gali padėti nuo taip bijomo keto kvapo.

Naudokite burnos skalavimo skystį

„Jūsų burnos skalavimo skystis gali labiau pakenkti, nei padėti, jei naudojate netinkamą priemonę.“ – sako odontologas iš Niujorko Jonathanas Levine'as. Alkoholio turinčios skalavimo priemonės išdžiovina burną, todėl jos gali padėti tam kartui, tačiau problemos neišsprendžia. Kaip jau minėjome, išdžiūvusi burna sukelia blogą kvapą ir problemos nešalina.

REKLAMA
REKLAMA

Kramtykite mėtinę gumą

Svogūnai, askaloniniai česnakai, česnakai. Jie tokie skanūs, bet taip nemalonu, kai iškart jų pavalgius reikia eiti į susitikimą. Tokiu atveju daugiau nieko padaryti negalite – tik maskuoti nemalonų burnos kvapą kramtomąja guma ar mėtinukais. Vis geriau, nei nieko.

Imkitės giluminės nemalonaus burnos kvapo problemos

Jei viską išbandėte ir nemalonus burnos kvapas vis tiek nedingsta, ieškokite giluminių priežasčių. Blogą burnos kvapą gali sukelti tam tikri vaistai ir tam tikros ligos, pavyzdžiui, sinusų sutrikimai. Jei nuolat vargina nemalonus burnos kvapas, nors jūsų dantys ir dantenos sveikos, kreipkitės į gydytojus ir aiškinkitės, kodėl taip yra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų