REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Milijonus metų skaičiuojančiais ledkalniais, snieguotais kalnais, ūkanotomis stepėmis ir nepamirštamu vasarišku grožiu pasaulyje žinoma Aliaska turi dar vieną privalumą, apie kurį nedaugelis girdėję. Šioje JAV valstijoje taikomas tvarios žvejybos modelis. 

Milijonus metų skaičiuojančiais ledkalniais, snieguotais kalnais, ūkanotomis stepėmis ir nepamirštamu vasarišku grožiu pasaulyje žinoma Aliaska turi dar vieną privalumą, apie kurį nedaugelis girdėję. Šioje JAV valstijoje taikomas tvarios žvejybos modelis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad jūros gėrybės yra prižiūrimos ir žvejojamos tik atsižvelgiant į tvarios žvejybos praktiką, kuri užtikrina žuvų populiaciją ateities kartoms. Kitaip tariant, perteklinė žvejyba čia neegzistuoja. Ne veltui mokslininkai pastebėjo, kad pagrindiniai natūralios Aliaskos gamtos saugojimo elementai – tvarios žvejybos praktika ir griežtų taisyklių besilaikančios įmonės. 

REKLAMA

Saugoma griežtų įstatymų 

Į atsakingą žvejybą orientuota politika pradėjo formuotis dar 1959 metais, kai Aliaskos gyventojai tvarią žuvininkystę įtraukė į valstijos konstituciją ir tokiu būdu pakvietė visas žvejybos įmones prisidėti prie šio regiono ateities. 

Aliaskos valdžia ir jai pavaldžios institucijos griežtai stebi saugomas jūrų teritorijas. Tai tūkstančiai kvadratinių mylių Aliaskos vandenų, prižiūrimų taip, kad jautriai laukinei populiacijai kuo mažesnę įtaką darytų žmogiškieji veiksniai. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip Aliaska apsaugo ne tik žuvis, tačiau ir banginius, jūrų liūtus, ūdras, paukščius ir kitus svarbius valstijos vandenų ekosistemos dalyvius. Įdomus faktas, kad nė viena jūros gyventojų rūšis Aliaskoje niekada nebuvo registruota kaip nykstanti. 

Atsakingos žvejybos tradicijos 

Pagarba ir atsidavimas žuvininkystei bei jos papročiams Aliaskoje skaičiuojamas ne vieną amžių. Tą galima pastebėti vietinių amatininkų šeimose, iš kartos į kartą perduodančiose atsakingos žuvininkystės tradicijas ir taip jas išsaugančias iki šių dienų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietinės šeimos atsakingai sergėja gamtos ir žuvų populiacijas, todėl žvejams tenka atsisakyti kai kurių trumpalaikių galimybių. Aliaskos žvejų bendruomenės supranta griežtų žuvininkystės įstatymų svarbą, jautrius žvejybos metodus ir būtinybę pateikti pagaunamo laimikio apskaitą valdžios institucijoms. 

Aliaskos pakrantėse žvejojantys žmonės puikiai supranta, kad griežtų veiksmų laikytis yra būtina. Tai vienintelis būdas apsaugoti žuvis, gamtą ir ilgai puoselėtą amatą.

Kiekvienas gali prisidėti 

Tvaria Aliaskos žuvininkystės ateitimi rūpinasi ne tik valdžios institucijos ar žvejų šeimos, bet ir tiekėjai bei pardavėjai, perkantys žuvį iš žvejybos įmonių, galinčių įrodyti savo produkcijos tvarumą. 

REKLAMA

Kiekvienas vartotojas kasdien gali prisidėti prie žuvų populiacijos priežiūros ir saugojimo, jeigu sąmoningai renkasi tvarios žuvininkystės principais pagautas žuvis ir jūros gėrybių produktus. 

„Snow Crab“ surimi lazdelės – iš Aliaskos 

Vienas iš produktų, kurio sudėtyje yra pagal tvarios žuvininkystės modelį pagautų žuvų – VIČI „Snow Crab“ surimi lazdelės. Jos gaminamos iš rudagalvių menkių filė – laukinių žuvų, plaukiojančių skaidriuose ir saugomuose Aliaskos vandenyse. Rudagalvė Aliaskos menkė vertinama dėl omega-3 rūgščių gausos ir itin nedidelio riebalų kiekio. 

REKLAMA

VIČI „Snow Crab“ surimi lazdelių kilmę patvirtina specialus Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros instituto (ASMI) ženklas. Visi šiuo ženklu pažymėti produktai gaminami atsižvelgiant į tvarios žuvininkystės principus ir aukštos biologinės vertės žaliavų naudojimą. 

Pasirinkę VIČI „Snow Crab“ ne tik gausite daug baltymų, bet ir puoselėsite tvarią žuvininkystę, saugosite jūrines kultūras ir senovės žvejų tradicijas. 

Rinkimės atsakingai ir puoselėkime tvarią žuvininkystę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų