REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaziui Maksvyčiui netapus Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu, lažybininkai pagrindiniu favoritu ėmė laikyti Kęstutį Kemzūrą  vienintelį specialistą, kuris su nacionaline komanda parvežė pasaulio čempionato bronzą. Tačiau tada 49-erių kaunietis kiek netikėtai buvo paskirtas graikų milžinės Pirėjo „Olympiacos“ treneriu ir šias viltis praktiškai nubraukė.

Kaziui Maksvyčiui netapus Lietuvos krepšinio rinktinės treneriu, lažybininkai pagrindiniu favoritu ėmė laikyti Kęstutį Kemzūrą  vienintelį specialistą, kuris su nacionaline komanda parvežė pasaulio čempionato bronzą. Tačiau tada 49-erių kaunietis kiek netikėtai buvo paskirtas graikų milžinės Pirėjo „Olympiacos“ treneriu ir šias viltis praktiškai nubraukė.

REKLAMA

Tv3.lt kviečia skaityti interviu su K. Kemzūra apie netikėtą šansą Graikijoje, trenerio gyvenimą, Mindaugo Kuzminsko vaidmenį ir tai, kodėl jis nemato galimybės treniruoti šalies rinktinės.

Treneri,  esate vienas iš nedaugelio lietuvių per visą istoriją, kuriam patikėtas Eurolygoje rungtyniaujantis klubas. Tiesa, aplinkybės labai neįprastos, kiek pačiam tai netikėta? 

Daug negalvoju apie tai. Toks gyvenimas ir tokia mūsų profesijos realybė. Atrodo, ruošiesi, galvoji, kad taip gali kažkada nutikti, bet niekada nesitiki ir gyvenimas nustebina. Dabar daugiau galvoju, kaip paruošti komandą, padaryti ją geresne ir laimėti. 

REKLAMA
REKLAMA

Klube esate ne naujokas. Tapus vyriausiuoju treneriu nereikėjo ieškoti, kur rūbinė ar vaizdo peržiūros kambarys. Turbūt ta įprasta darbinė kasdienybė nepasikeitė, bet dabar mažiau miego, daugiau įtampos ir atsakomybės? 

REKLAMA

Visiškai teisingai. Antri metai komandoje ir daug kas jau žinoma, bet dabar daugiau priklauso galutiniai sprendimų priėmimai. Aišku, aš nesu vienas, nes yra štabas, yra žmonės, kurie dirba kartu ir padeda. Mes tariamės, klausau kitų nuomonių, bet galutinai reikia man nuspręsti ir galvoti į priekį. Kaip gyvensim, kaip ir kada vyks treniruotės, kaip ilsėsis krepšininkai, kaip vyks kelionės ir pan.

Jums tai vienas didžiausių įvertinimų karjeroje ir neeilinis šansas. Kokius tikslus kelia vadovai? 

Žinoma, didžiulis šansas ir iššūkis. Kažkiek pasisekė, nors, manau, man ir pasisekė ir nepasisekė. Nepasisekė, nes pergyvenu dėl savo draugo (red. atleisto vyr. trenerio Davido Blatto), bet man pasisekė, kad gavau šansą. Kitas dalykas, norėtųsi kažką nuveikti ir pradžiai patekti į aštuntuką. Toks ir keliamas uždavinys. Jis nelengvas, bet bandysime įvykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Po jūsų buvusio kolegos D. Blatto atleidimo Šarūnas Jasikevičius sakė, kad trenerių atleidimas tampa mada”. Dabar Jūs atsidūrėte toje pozicijoje, kur greitai viskas gali pasikeisti, spaudimas gana rimtas? 

Aš suprantu realybę, kaip rodo gyvenimas, niekas neturi garantijų. Bet aš negaliu leisti baimei užvaldyti minčių, nes tai yra beprasmiška. Aš negaliu to kontroliuoti, o galiu kontroliuoti tik atiduodamas visą save galvodamas, kaip pagerinti žaidimą ir kaip laimėti daugiau rungtynių. Jei pasiseks, tai turbūt tai ir bus mano garantija. (šypsosi) 

Iškart ėmėtės permainų. Jūsų akimis, kokioje stadijoje yra jūsų komanda? 

Nėra taip lengva šiuo metu žaidėjų rinkoje. Ieškome. Nėra tiek daug pasirinkimo, o atsivežti bet ką negali. Tenka daryti viską lėčiau, apgalvotai ir stengiesi surasti tą žaidėją, kuris būtų tinkamas prie tų, kuriuos turime. Nesame subalansuoti, ne viskas pavyksta. Per artimiausias kelias rungtynes žiūrėsime, ko mums tikrai trūksta, ir bandysim taisyti tą padėtį. Dabar stengiamės per treniruotes išryškinti žaidėjų stiprybes ir slėpti silpnybes, kad kiekvienas darytų tai, ką daro geriausiai. Kartais pasiseka, bet kartais to trūksta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esate ne vienintelis lietuvis klube.  Mindaugas Kuzminskas yra minėjęs, kad persikelti į Graikiją nusprendė ne tik po pokalbio su dabar jau buvusiu vyr. treneriu Davidu Blattu, bet ir su Jumis, nors finansiškai turėjo patrauklesnių pasiūlymų iš kitų komandų. Kokį jo vaidmenį matote komandoje?

Panašų vaidmenį, kaip įsivaizdavome ir pradžioje. Mindaugas praktiškai gali žaisti dvejose pozicijoje. (red. žaisti lengvojo ir sunkiojo puolėjo pozicijose). Jis gali ištraukti tuos 4 numerius ir išplėsti žaidimą. Duoti daugiau erdvės gynėjams prasiveržti ir jis pats gali prasiveržti, puldamas sucentruoti prieš mažesnį krepšininką. Toks ir mano patarimas buvo, jis daugiau ties ta kryptimi ir dirba. Gal silpnesnė vieta gynyba, bet jis pats dirba ta kryptimi. 

REKLAMA

Vis dėlto, kai kurie ekspertai pastebi, kad kai Kuzminskas žaidžia 3 pozicijoje tai būna labiau naudingas, o 4 pozicijoje tarsi užgęsta. Sakoma, kad būtent dėl to jam ir Italijoje nepavyko atsiskleisti. Kokia Jūsų nuomonė?

Mano nuomone, jis gali žaisti per dvi pozicijas. Tiesiog, mūsų trečioje pozicijoje labai daug žaidėjų, kurie žaidžia arba gali žaisti trečioje pozicijoje, bet ne visi gali žaisti ketvirtoje pozicijoje. Turi žiūrėti, kad būtų pusiausvyra komandoje. Joje daugiau nei penki žaidėjai ir reikia žiūrėti visais kampais, ne per vieno žaidėjo prizmę. Aš manau, tai jo stiprybė yra žaisti galimybė žaisti per dvi pozicijas. 

REKLAMA

Netikėtai pasisuko Lietuvos rinktinės trenerio paieškos. Po to, kai Rusijos klubas uždraudė Kaziui Maksvyčiui treniruoti komandą, pasirodė prognozės įvardijančios jus, kaip pagrindinį favoritą. Kaip jūs reaguojate į tai?

Žmonės kalba, bet prognozės lieka prognozėmis…

Bet gal buvo susisiekę su Jumis federacijos atstovai ir sulaukėte pasiūlymo?

Ne, niekas nebuvo susisiekęs su manim. Bet aš nematau, kaip aš galėčiau dirbdamas Eurolygos klube treniruoti rinktinę. Yra keli momentai: pasikeitė rinktinių formatai ir dabar yra labai sudėtinga dirbti klube ir dar važiuoti į rinktinę per tuos langus.  Kitas dalykas, kaip Jasikevičius minėjo „madą”. Norisi koncentruotis į vieną darbą ir padaryti jį kuo geriau. Nes jeigu reikia ir tą ir tą, tai gana sudėtinga. Kažkada buvo laikas, kai tai bandydavai derintis, bet tai tikrai sudėtinga, nes gali mėginti atlikti kelis darbus, o gerai nepadarysi nei vieno. Tai geriau atsidėti vienam darbui.  Kitas momentas, kai sezonas toks įtemptas ir esi užsienyje, tai jau vasarą norisi pabūti grįžus į Lietuvą su savais ir su šeima.

Ačiū ūž pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų