REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Stano prabilo apie įkalinimo įstaigas (tv3.lt fotomontažas)

Žinomas lietuvių dainininkas bei kompozitorius Stanislavas Stavickis-Stano neretai savo išgyvenimais dalijasi viešojoje erdvėje. Vyras per savo gyvenimą yra matęs tiek šilto, tiek šalto. Tiesa, jis turėjo patirties ir su kalinčiais asmenimis, kuomet dirbo muzikiniame projekte „Chorų karai“, jis vadovavo Panevėžio pataisos namų moterų chorui bei šiek tiek dirbo ir su Pravieniškių vyrų choru.

34

Žinomas lietuvių dainininkas bei kompozitorius Stanislavas Stavickis-Stano neretai savo išgyvenimais dalijasi viešojoje erdvėje. Vyras per savo gyvenimą yra matęs tiek šilto, tiek šalto. Tiesa, jis turėjo patirties ir su kalinčiais asmenimis, kuomet dirbo muzikiniame projekte „Chorų karai“, jis vadovavo Panevėžio pataisos namų moterų chorui bei šiek tiek dirbo ir su Pravieniškių vyrų choru.

REKLAMA

Vyro patirtis dirbant su nuteistaisiais bei iš kalėjimo pabėgusio aštuoniolikmečio istorija sukrėtė vyrą. Jis feisbuke pasidalijo savo mintimis.

„Yra visai netolimoje istorijoje keletas faktų nuo kurių šiaušiasi plaukai ir užduodi sau klausimą – „Ką rimtai? Tik prieš kelis dešimtmečius?“ Tik prieš aštuonis dešimtmečius vienam psichui toptelėjo, kad žydai yra ne išrinktoji rasė ir visam „civilizuotam pasauliui“ tylint (žydų persekiojimas prasidėjo daug anksčiau nei Antras pasaulinis karas) jis po truputį nugalabijo daugiau nei šešis milijonų vyrų, moterų ir vaikų.

Tik prieš penkis dešimtmečius JAV buvo uždrausta segregacija. Iki tol juodaodžiai negalėdavo kartu su baltaisiais lankyti mokyklų, vaikščioti į parduotuves, autobusuose sėdėti privalėjo jų gale... Galiojo dar daugybė kitų draudimų. Tik prieš keturis dešimtmečius viena pažangiausių Europos valstybių – Šveicarija, moterims suteikė teisę balsuoti rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tik prieš tris dešimtmečius Pasaulio sveikatos organizacija homoseksualumą išbraukė iš ligų sąrašo. Iki tol daug kur juos tiesiog gydė. Skaitant apie šiuos žvėriškumus atrodo, kad jie nutiko prieš tūkstančius metų ir tikrai ne su mumis ir ne mūsų Žemėje. Apsidairai aplink – „Tikrai ne, štai kokie visi civilizuoti ir protingi.

REKLAMA

Dabar nieko panašaus nebegali būti“. Tik ar tikrai? Štai: metalinėmis lazdomis buvo sumuštas ir aštriu daiktu subadytas, į išangę sukišo morką, egzekuciją rengė dvi diena, mušė kumščiais, mediniu šluotos kotu ir spardė, ėmė vyrą seksualiai išnaudoti analiniu būdu, į užpakalį sugrūdo šluotos kotą, tenkinti oraliniu būdu, sumušti, aplieti vandeniu arba išprievartauti, daužė metaliniu strypu, suluošintas visam gyvenimui, nužudytas kilus riaušėms...

Tai tiesiog citatos, kurias per minutę surinkau iš žiniasklaidos priemonių. Jos visos apie įkalinimo sąlygas Lietuvoje. Žinau, kad „taip jiems ir reikia ir patys kalti“, bet su kalėjimais esu susidūręs tiesiogiai.

REKLAMA
REKLAMA

TV3 kažkada rodė laidą „Chorų karai“. Vieną sezoną dirbau su Panevėžio pataisos namais. Kitą šiek tiek padėjau su Pravieniškių vyrų choru. Praėjus keleriems metams paklausiau, kiek merginų iš mano choro susitvarkė gyvenimus. Atsakymas – dauguma vėl grįžo į kalėjimą. Neseniai paleista 17 metų kalėjusi viena choriščių pasakė ir taip visiems žinomą tiesą – „Stasiuk, nemačiau nei vieno žmogaus, kuris iš kalėjimo išeitų geresnis, nei pakliuvo“.

Rašau aš apie tai, nes mane sukrėtė istorija apie pirmą kartą nuteistą aštuoniolikmetį, kuris pabėgo iš Pravieniškių. Jis bėgo ne į laisvę, ne nuo bausmės, ne nuo savo pareigos atlyginti padarytą visuomenei žalą. Jis bėgo, nes valstybinėje įstaigoje jį prievartavo, mušė, kankino ir norėjo nužudyti. Šis dešimtmetis. Šie laikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo mano namų iki Pravieniškių 73 kilometrai. Dabar prie pat mūsų vyksta įteisinti kankinimai, prievartavimai, žmogžudystės. Keli žurnalistai vis rašo, demaskuoja, bet niekas nesikeičia. „Pataisos namai“ dabar tik kabutėse atitinka savo prasmę.

Pakliuvę į Lietuvos kalėjimus žmonės nebeturi galimybės pasitaisyti. Suprasčiau, jei esantys Pravieniškėse, Alytuje ar kur kitur niekada neišeitų į laisvę. Bet jie išeis VISI. Nuasmeninti. Nužmogėję. Nepritampantys tarp mūsų.“, – feisbuke savo mintimis dalijosi jis.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad rugsėjo 8 d., vėlyvą sekmadienio vakarą, 22.25 val., iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos Pirmojo sektoriaus pasišalino nuteistasis.

REKLAMA

Naktį į pirmadienį (rugsėjo 9d) , apie 2 val., Pravieniškių pataisos namų darbuotojai nuteistąjį sulaikė kelyje Vilnius-Kaunas netoli įstaigos, vyras šiuo metu izoliuotas. Įstaigos administracija dėkoja policijos ir kitų teisėsaugos institucijų darbuotojams už pagalbą.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 241 (Kalinio pabėgimas) 1 d., taip pat pradėtas tarnybinis patikrinimas. Imtasi papildomų priemonių, siekiant užkardyti tokio pobūdžio nusikalstamas veikas, peržiūrimi ir vertinami apsaugos postų planai, bus įvertinta inžinierinių įrenginių kokybė bei veiksmingumas.

REKLAMA

Pravieniškių pataisos namų direktorius Dainius Sušinskas šio įvykio detalių nekomentuoja. Aiškėja, kad į laisvę buvo pabėgęs vos 19 metų nuteistasis. Nėra pranešama, už kokį nusikaltimą jis atsidūrė už grotų.

Apie šį įvykį naujienų portalui pranešė liudininkas, kuris teigė, jog bėglio paieškai buvo pasitelktas sraigtasparnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų