REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Projekto „2gyvenimai“ nuotraukos. Autorius – Edgaras Žilaitis.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Spalio 18-ąją Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vykusiame Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ organizuotame Padėkos renginyje organų donorams, jų artimiesiems ir medikams pagerbti pristatyta paroda „2gyvenimai“, skirta organų donorystės idėjai ir jos prasmei viešinti. 

14
Skaityk lengvai

Spalio 18-ąją Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vykusiame Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ organizuotame Padėkos renginyje organų donorams, jų artimiesiems ir medikams pagerbti pristatyta paroda „2gyvenimai“, skirta organų donorystės idėjai ir jos prasmei viešinti. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

„Mums labai svarbi organų donorystės idėjos sklaida pačiomis įvairiausiomis formomis, kai pasiekiama vis platesnė visuomenės dalis, – po parodos atidarymo kalbėjo „Gyvasties“ prezidentė Aušra Degutytė. – Šiais metais įvertintos didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusios „Gyvasties“ narių iniciatyvos, o ši paroda per meną, jausmą ir fotografiją ne tik nuostabiai papuošė Prezidentūros sienas, bet, tikiu, ateityje pasieks dar labai daug visuomenės narių.“ 

REKLAMA

Pastaraisiais metais visuomenės sąmoningumas organų donorystės klausimu didėja, tačiau statistika byloja, jog artimųjų prieštaravimas dovanoti mirusio artimojo organus vis dar toks pat, kaip prieš 10 metų. Dar ne visi žmonės žino, jog turima Donoro kortelė nereiškia, kad po mirties tavo organai būtinai bus dovanojami – galutinis sprendimas Lietuvoje šiuo metu priklauso artimiesiems. Todėl labai svarbu apie savo sprendimą papasakoti šeimai. 

REKLAMA
REKLAMA

Idėja, virtusi paroda 

Ši jautri tema ir visuomenėje vis dar su baime priimami sprendimai paskatino iniciatyvą menu kalbėti apie organų donorystę. „2gyvenimai“ – tai fotografijų ciklas, atskleidžiantis donoro ir recipiento ryšį. Fotografijose matomi du kūnai simbolizuoją donorą, kuris dovanoja savo organus, ir recipientą, kuris išgyventi gali tik organą persodinus. Donoro ir recipiento kūnai fotografijose virsta drobe, kurioje, įvykus donorystei ir transplantacijai, matomas sveikas organas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fotografijos atskleidžia, koks trapus ir artimas yra donoro ir recipiento ryšys, kaip dviejų kūnų bendrystė ir neįkainojama dovana – dovanotas organas – sukuria visavertį gyvenimą. Projekto autoriai Ieva Meškauskaitė ir Edgaras Žilaitis tikisi, kad paroda „2gyvenimai“, jautriai pristatydama donorystės temą, didins visuomenės supratimą apie donorystės prasmę ir svarbą ir skatins pritarimą. 

Parodos organizatoriai dėkingi šios iniciatyvos idėjas padėjusiai realizuoti komandai: grimuotojoms Margaritai Sajetai-Vasilko, Daliai Gečienei, Arinai Vasilko ir Gražinai Makovskai, modelių agentūrų „Modilinos“ ir „Deimantės modelių agentūra“ modeliams, vaizdo medžiagą projekto įvaizdžiui kūrusiam Jonui Baltikauskui, taip pat studijai „Shoop studio rental“, kuri šiltai priėmė, rūpinosi ir palaikė iniciatyvos įgyvendinimo komandą. 

REKLAMA

Kaip pasakoja šios socialinės iniciatyvos organizatoriai, nedrąsiai galvose gimusi idėja vasarą kūrybingų, idėja tikinčių žmonių pagalba virto dideliu ir jautriu darbu – fotografijų paroda. Savanoriškai iš skirtingų Lietuvos miestų atvykę žmonės negailėdami savo laiko ir priemonių dvi dienas Kaune esančioje studijoje tapė modelių kūnus, stengdamiesi per meną atskleisti donorystės grožį. 

„Labai džiaugiuosi galėdama prisidėti prie tokio kilnaus ir, tikiu, gyvybes gelbėjančio projekto. Jei mūsų, kūrėjų, darbas ką nors privers susimąstyti ir pakeisti savo nuomonę apie donorystę, o tai reiškia kažkam išgelbėti gyvybę, net neabejodama ir vėl aukočiau savo laiką ir energiją. 

REKLAMA

Viliuosi, kad per kūrybą prisibelsime į žmonių širdis“, – savo lūkesčiais dalijasi projekto dalyvė, grimuotoja iš Tauragės D. Gečienė. 

Jai pritaria ir modeliai, kuriems teko ilgas valandas nepatogiomis pozomis stovėti ar sėdėti nejudant. „Dalyvauti tokioje iniciatyvoje tikrai neįkainojama patirtis. Teko nemažai valandų sėdėti susirietus, kol grimuotojos piešė ant kūno, tirpdavo kojos, dažai šaldė odą, teptukai kuteno, – pasakoja modelis Gerda Kliminskaitė. – Tačiau rezultatas ir idėja, dėl kurios sutikau dalyvauti, tikrai to verta. Viliuosi, jog fotografijos paskatins pritarti donorystei ir galbūt kažkam dovanoti antrą gyvenimą.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Spalio 20 d.
Lapkričio 4 d.
Kovo 21 d.
BALSUOTI
REZULTATAI
Kada švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena?
Spalio 20 d.
32.4%
Lapkričio 4 d.
14.4%
Kovo 21 d.
53.2%
Balsavo: 139

REKLAMA

Paroda skleidžia donorystės idėją 

„Jau dabar galime pasidžiaugti skirtingoms visuomenės grupėms fotografijų skleidžiama magija – gauname daug laiškų su padėkomis, jog nuotraukos tikrai priverčia įsižiūrėti, pagalvoti. Sulaukėme net ir Donoro kortelių nuotraukų – pamatę fotografijas žmonės galiausiai pasiryžo pasiimti kortelę, taip išreikšdami savo pritarimą donorystei“, – socialinio projekto sėkme džiaugiasi vienas iš organizatorių fotografas E. Žilaitis. 

Jis sako, kad ši paroda – puikus pavyzdys, kaip susibūrę žmonės gali sukurti stebuklą. „Dar ir dabar negaliu atsigrožėti žmonių atsidavimu ir noru kurti ar kitaip prisidėti prie donorystės viešinimo Lietuvoje. Pats esu labai patenkintas rezultatu, padarėme puikius pamatus ateities projektams. Parodos atidarymo metu mačiau įvairias reakcijas, kurios dar labiau paskatino dirbti šia tema, todėl tikiuosi, kad mūsų darbas sulauks dar didesnio palaikymo ir leis tęsti pradėtus darbus sklaidant organų donorystės nežinomybės ir mitų debesis“, – mintimis dalijasi E. Žilaitis. 

REKLAMA

Paroda „2gyvenimai“ keliaus ir į kitas sostinės bei kitų miestų erdves, kad ją galėtų pamatyti kuo daugiau žmonių. Daugiau informacijos apie parodų vietas, laiką ir socialinę organų donorystės iniciatyvą galite rasti interneto svetainėje www.2gyvenimai.lt arba feisbuko paskyroje 2gyvenimai.

Straipsnio autorė: Ieva Meškauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų