REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgirio“ (1/2) krepšininkai penktadienį namuose priims tituluočiausią Prancūzijos klubą Vilerbano ASVEL (2/1), kuris kiek netikėtai sėkmingai pradėjo Eurolygos sezoną. Dabar toks prancūzų startas stebina, bet ateityje greičiausiai teks įprasti prie šio klubo pergalių.

Kauno „Žalgirio“ (1/2) krepšininkai penktadienį namuose priims tituluočiausią Prancūzijos klubą Vilerbano ASVEL (2/1), kuris kiek netikėtai sėkmingai pradėjo Eurolygos sezoną. Dabar toks prancūzų startas stebina, bet ateityje greičiausiai teks įprasti prie šio klubo pergalių.

REKLAMA

„Tai yra ilgo kelio pradžia, kuris pavers ASVEL viena didžiausių Europos krepšinio jėgų ateityje, – dar prieš sezono startą kalbėjo Eurolygos bosas Jordi Bertomeu. – Tai ambicingas projektas, tikime šia vizija ir klubo vadovybe“.

Apie kokią viziją kalbėjo J. Bertomeu ir kas verčia tikėti, kad Vilerbano komanda netrukus bus ženkliai galingesnė?

ASVEL šį ir artėjantį sezoną Eurolygoje varžysis su vardiniu kvietimu, bet netrukus turėtų gauti ilgalaikę licenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Šis sezonas jiems yra lyg apšilimas pasikeitusioje Eurolygoje – paskutinį kartą Vilerbano komanda čia varžėsi 2010 metais, kai buvo žaidžiama kitokiu formatu.

REKLAMA

Prieš sugrįžimą prancūzai buvo vertinami kaip autsaideriai ir surinko vieną kukliausių sudėčių. „ASVEL“ turi panašų biudžetą kaip „Žalgiris“ – 11,4 mln. eurų (kauniečiai turės 0,5 mln. daugiau), bet žaidėjų algoms išleis dvigubai mažiau -–3,5 mln. prieš 7,4 mln.

Taip yra dėl didelių mokesčių Prancūzijoje.

„Mano svajonė yra surinkti 15 mln. biudžetą. Jeigu sugebėsime tą padaryti, galime būti konkurencingi ir siekti patekimo į finalo ketvertą, kaip tą padarė Kauno „Žalgiris“, – dar prieš sezoną sakė T. Parkeris.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik jau netrukus Vilerbano klubas gali pradėti disponuoti ženkliai didesniais pinigais nei tais, apie kuriuos svajoja buvęs krepšininkas.

2014 metais ekipą nusipirkęs ir pagrindiniu jos valdytoju bei prezidentu tapęs legendinis Tony Parkeris nuolat kalba apie milžiniškas ambicijas ir vykdomą projektą.

Pagreitį jis įgavo 2018 metais, kai buvo sutarta dėl dešimties metų sutarties su elektroninės pramonės milžine LDLC.

O didžiausią postūmį T. Parkerio projektui šią vasarą davė kitas, dar svarbesnis žingsnis.

25 proc. ekipos akcijų įsigijo futbolo klubas Liono „Olympique“. Būtent ši partnerystė yra pagrindinis motyvas, turintis paversti ASVEL Europos krepšinio „jėga“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiame sezone „Olympique“ disponavo 240 mln. eurų biudžetu.

„Šia sutartimi norime stiprinti savo įvaizdį JAV ir Kinijoje, o tam puikiai padės T. Parkerio žinomumas“, – vieną iš partnerystės priežasčių įvardijo Liono klubas, už akcijas sumokėjęs 3,4 mln. eurų.

T. Parkerio projekte svarbią vietą užima ir paties krepšininko įkurta akademija, kuri ruoš jaunuosius žaidėjus ASVEL ekipai bei statoma nauja, daugiau nei 10 tūkst. žmonių talpinsianti arena. Ji duris turi atverti 2022-23 m. sezone.

Viename interviu NBA čempionas teigė, kad Vilerbano ekipa niekada neturės tokio biudžeto kaip Maskvos CSKA ar Madrido „Real“ ir kaip vieną pagrindinių krypčių įvardijo jaunų talentų paiešką ir veteranų lipdymą aplink juos.

REKLAMA

Vieną tokį talentą ASVEL turi ir šiame sezone – vos 18-os sulaukusį Theo Maledoną. Jam numatytas svarbus vaidmuo sudėtyje, bet šiuos planus kol kas jaukia trauma, dėl kurios įžaidėjo nebus ir Kaune.

Th. Maledonui jau artimiausiu metu prognozuojamas šaukimas pirmame NBA naujokų biržos dešimtuke.

Be T. Parkerio komandoje dirba ir kita Prancūzijos krepšinio žvaigždė – direktoriaus pareigas užima Nicolas Batumas.

„Žalgiris“ ir ASVEL per visą Eurolygos istoriją yra susitikusios keturis kartus ir pasidalino po dvi pergales namie.

Paskutinį kartą, kai šie klubai susidūrė Eurolygoje, Vilerbane dar žaidė Mindaugas Lukauskis. Tad laiko prabėgo daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų