REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnų profsąjungos tvirtina, kad skundų dėl laiko apskaitos bei apmokėjimo už dirbtus viršvalandžius policijos įstaigose nemažėja. Policininkai tikina, kad nefiksuojami budėjimai namuose, darbo organizavimas chaotiškas, darbo laiko apskaitos pažeidimai tapo normalia praktika. Tačiau policijos vadovybė teigia, kad nei problemų, nei skundų nėra.

Pareigūnų profsąjungos tvirtina, kad skundų dėl laiko apskaitos bei apmokėjimo už dirbtus viršvalandžius policijos įstaigose nemažėja. Policininkai tikina, kad nefiksuojami budėjimai namuose, darbo organizavimas chaotiškas, darbo laiko apskaitos pažeidimai tapo normalia praktika. Tačiau policijos vadovybė teigia, kad nei problemų, nei skundų nėra.

REKLAMA

Policijos pareigūnai sako, kad jiems neapmokama už dirbamas valandas, o dažnai ir nefiksuojama, kai pamaina trunka ilgiau nei nustatyta, jie verčiami imti papildomas poilsio dienas ne savo noru, negali pasirinkti poilsio dienos laiko, o kai kuriose įstaigose problema tampa net ir suteikti poilsio dienas, nes trūksta pareigūnų.

Pareigūnai priversti aukoti poilsį

Pasak Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Vitalijaus Jagmino, pareigūnai dirbti viršvalandžius nori, bet teigia, jog daugelis jų norėtų už tai gauti atlygį, nes aukoja savo poilsį.

REKLAMA
REKLAMA

„Situacija šiandien yra tokia, kad daugiau uždirbtų, pareigūnai aukoja savo poilsį. Teisinimasis, jog trūksta lėšų apmokėti už dirbtus viršvalandžius pareigūnams, skamba graudžiai. Situacija, kai įstatymų laikymasis neužtikrinimas net policijoje, yra apgailėtina, todėl raginame policijos vadovybę ir vidaus reikalų ministeriją ištirti susidariusią padėtį bei imtis neatidėliotinų sprendimų“, – pridūrė Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Pauliukas.

REKLAMA

Anot K. Pauliuko, vis dažniau pasitaiko atvejų, kai nebefiksuojami ir pareigūnų budėjimai namuose, nors pagal galiojančius teisės aktus, privaloma tinkamai šį darbo laiką apskaityti ir už jį pareigūnui atlyginti.

Dar vasarą Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, prašydama pateikti nuomonę dėl naujos redakcijos Vidaus tarnybos statute pateikto viršvalandžių apibrėžimo.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) akcentavo, jog viršvalandžiai, kurie susidaro viršijus pareigūno darbo grafike nustatytą pamainos laiką, iš karto darbo laiko žiniaraštyje, turi būti žymimi kaip viršvalandžiai ir apmokami kaip viršvalandžiai, nepriklausomai nuo to, kad vėliau, pakoregavus grafiką ir nustačius mažiau darbo valandų, per apskaitinį laikotarpį viršvalandžiai nesusidaro.

REKLAMA
REKLAMA

Šis VRM išaiškinimas buvo išsiųstas visoms įstaigoms, taip pat ir Policijos departamentui. Netrukus po šio išaiškinimo, profesinės sąjungos viešai paragino policijos departamentą ir jam pavaldžių įstaigų vadovus apmokėti pareigūnams už susidariusius viršvalandžius, tačiau, anot K. Pauliuko, jau ne kartą teko įsitikinti, jog tai, kas galioja kitoms įstaigoms, Policijos departamentui – negalioja.

Pasak V. Jagmino, keista diskutuoti dėl viršvalandžių apmokėjimo, kai jie yra įtvirtinti teisės aktuose.

„Pareigūno rūpestis turėtų būti tik tinkamai užfiksuoti ir pranešti, kad teko dirbti viršvalandžius, o įstaigų vadovų pasirūpinti kad būtų už tai atlyginta taip, kaip pageidauja pareigūnas: arba skiriant atlygį, arba suteikiant poilsio dieną, pareigūno pasirinktu laiku“, – mano V. Jagminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skundų negauna

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis portalui tv3.lt tvirtino, kad konkrečių nusiskundimų dėl viršvalandžių nei iš pareigūnų, nei iš profesinių sąjungų policijos vadovybė nėra gavusi.

„Viršvalandžiai mokami griežtai laikantis teisės aktų reikalavimų“, – teigė policijos atstovas.

Anot R. Matonio, Policijos departamentas yra įpareigojęs visas policijos įstaigas, apskaitant viršvalandžius, laikytis pirminio grafiko, toks sprendimas buvo priimtas 2018 m. rugsėjį vykusiame vadovų pasitarime.

Policijos komunikacijos atstovo teigimu, vadovybei bendraujant su profesinėmis sąjungomis nuolat pritrūksta konkretumo. R. Matonis darbuotojus, kurie susiduria su tokiomis ar panašiomis problemomis, ragina kreiptis į Policijos departamentą.

Portalas tv3.lt neseniai rašė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) darbuotojus stebina skyrių vadovų karjeros posūkiai. Pareigūnai stebisi, kaip skyriams vadovauti paskirti buvę policijos pareigūnai, atrodytų, nesusiję su finansinių nusikaltimų tyrimu. Savo ruožtu FNTT paaiškina, kokiu keliu pareigūnai paskirti į savo postus, ir jų kompetencija neabejoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų