REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaušidžių vėžys laikomas pačia klastingiausia ir sunkiausiai pagydoma onkoginekologinė liga, paprastai nerodanti jokių ankstyvų simptomų. Tačiau gydytojai ramina – yra paprasta riziką susirgti mažinanti išeitis.

Kiaušidžių vėžys laikomas pačia klastingiausia ir sunkiausiai pagydoma onkoginekologinė liga, paprastai nerodanti jokių ankstyvų simptomų. Tačiau gydytojai ramina – yra paprasta riziką susirgti mažinanti išeitis.

REKLAMA

Lietuvoje kiaušidžių vėžys yra vienuolikta pagal dažnumą moterų vėžinė liga ir labiau paplitusi už gimdos kaklelio vėžį. Daugeliu atvejų liga nustatoma vyresnėms nei 50 metų moterims, tačiau pasitaiko, kad suserga ir jaunesnės.

Nacionalinio vėžio instituto Onkoginekologijos poskyrio gydytojas dr. Kastytis Žilinskas pabrėžia, kad visame pasaulyje sunkiai sprendžiama problema – kaip anksti diagnozuoti kiaušidžių vėžį.

„Ankstyvų specifinių kiaušidžių vėžio simptomų nėra. Pirminis ankstyvas navikas paprastai nustatomas atsitiktinai“, – sakė jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo teigimu, priežasčių, kodėl išsivysto kiaušidžių vėžys, yra labai daug.

„Nėra vieningos ligos genezės, yra iškeliamos vis naujos teorijos. Juo labiau nereikia pamiršti, kad kiaušidė yra labai sudėtingas organas – tai yra visų galimų žmogaus audinių užuomazgos“, – pastebėjo K. Žilinskas.

REKLAMA

Nėštumo metu kiaušidės „ilsisi“

Vis dėlto medikas atkreipė dėmesį, kad kiaušidžių vėžiu dažniausiai serga negimdžiusios moterys. Todėl ir gimdymas, maitinimas krūtimi yra vienas iš būdų gerokai sumažinti šio klastingo vėžio riziką.

„Kodėl taip įvyksta? Nėštumo ir maitinimo krūtimi laiku moters organizme pasikeičia hormoninis fonas ir kiaušidės, galima sakyti, iš esmės „ilsisi“, nes nevyksta ovuliacijos, nebręsta nauji folikulai“, – aiškino ginekologas. 

Kalbėdamas apie profilaktiką gydytojas priminė ir galimus atlikti genetinius tyrimus.

„Kadangi dalis kiaušidžių vėžio nulemiamas genų, labai svarbi yra genetinė šeimos anamnezė. Jei dvi pirmos eilės giminaitės (mama, sesuo) sirgo šiomis ligomis, tada rekomenduojama išsitirti atitinkamų genų mutacijas. Paprasčiausios šiandien nustatomos yra BRCA 1 ir BRCA 2 genų mutacijos, kurioms esant žymiai padidėja rizika susirgti ne tik kiaušidžių, bet ir krūties vėžius. Šis tyrimas yra prieinamas ir Lietuvos moterims. Tačiau nereikia bijoti, nebūtinai susirgsi turint mutaciją. Bet reikia labiau save stebėti, detaliau išsitirti“, – kalbėjo K. Žilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Galimi simptomai 

Beveik visi kiaušidžių vėžio simptomai gali būti siejami su kitomis ne tokiomis pavojingomis ligomis, ypač jei kiaušidžių vėžys dar nedaug išplitęs.

Jeigu atsirado vienų ar kitų žemiau išvardytų simptomų, jie vargina beveik kasdien ir tęsiasi 3 savaites ar dar ilgiau, ypač jeigu jums per 50 metų arba giminėje yra sirgusių krūties ar kiaušidžių vėžiu, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ir pasitikrinkite.

Daugelis moterų nejaučia jokių ankstyvos stadijos kiaušidžių vėžio simptomų. Tačiau kai kurioms šie simptomai gali būti labai neaiškūs, pavyzdžiui:

Skausmas pilvo apačioje ar šone.

Išpūstas pilvas ir pilnumo jausmas.

Pasunkėjęs rijimas, greitas pasisotinimas.

Šlapinimosi pakitimai (staigus ar dažnas noras šlapintis).

Už kiaušidės ribų išaugusį vėžį gali išduoti:

Nereguliarios mėnesinės ar kraujavimas iš makšties pasibaigus menopauzei.

Skausmas apatinėje pilvo dalyje.

Nugaros skausmas.

Padažnėjęs šlapinimasis.

Vidurių užkietėjimas.

Skausmingi lytiniai santykiai.

Pilvo patinimas.

Greitas sotumo jausmas arba apetito praradimas.

Apie į tolimus organus išplitusį vėžį gali įspėti:

Apetito praradimas ar sotumo pojūtis.

Pykinimas ar vėmimas.

Vidurių užkietėjimas ar viduriavimas.

Nuovargis.

Dusulys.

Žymus pilvo apimties padidėjimas.

Vis dėlto, pabrėžia gydytojai daugeliui moterų, patiriančių panašius simptomus, vėžys nebus diagnozuotas. Lygiai tokių simptomų gali atsirasti ir dėl kitų ligų. Jeigu nuogąstaujate dėl vieno ar kito iš šių simptomų, būtinai pasitarkite su gydytoju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų