REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybių ugniagesiams trūksta apie pusantro milijono eurų algoms išmokėti. Ką jau kalbėti apie profesinius mokymus ar techniką. Jeigu situacija nesikeis, ugniagesiai grasina streikais ir mitingais.

Savivaldybių ugniagesiams trūksta apie pusantro milijono eurų algoms išmokėti. Ką jau kalbėti apie profesinius mokymus ar techniką. Jeigu situacija nesikeis, ugniagesiai grasina streikais ir mitingais.

REKLAMA

Savivaldybių ugniagesių gelbėtojų laukia ilga nerimo žiema – visoje šalyje trūksta pusantro milijono eurų vien algoms išmokėti, ką jau kalbėti apie įrangą, profesinius mokymus ir kitas išlaidas. Tikėtina, kad gruodį darbuotojai liks be atlyginimų. Kiti metai bus dar sudėtingesni, teigia ugniagesių profesinių sąjungų atstovai.

„Didžioji dalis Lietuvos rajonų neturi minimaliam, ne vidutiniam, ne didžiausia atlyginimu, minimaliam atlyginimui sumokėti trūksta lėšų“, – sako Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovas Juozas Pocius.

„Formuojamas kitų metų biudžetas ir mes pagal visus duomenis pateikėm paskaičiavimus ir jau pirmais paskaičiavimais Vidaus reikalų ministerija gavo atsakymą, kad sumažins finansavimą“, – teigia Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovas Algis Lisauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojai sako, kad su tokia pasenusia technika dirbama visuose miesteliuose ir kaimuose. Savivaldybių ugniagesiai nėra statutiniai pareigūnai, dalis skyrių kliaujasi savanoriais, bet ir dėl savanorių nėra tikri.

REKLAMA

„Kai ugniagesiui yra laisvadienis, tai budi savanoris ugniagesys, bet 100 proc., kad jis atvyks į pagalbą ugniagesiui, nėra garantuota“, – pasakoja Šiaulių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Rolandas Spulginas.

Pagal Vidaus reikalų ministro įsakymą, pamainoje privalo dirbti bent du gelbėtojai. Bet dėl lėšų trūkumo dalis skyrių, pažeisdami įsakymą ir darbo saugą vieną gelbėtoją išleidžia namo. Įsiplieskus ugniai, į gaisrą skuba tik vienas ugniagesys. Dėl to jau yra kilę problemų, teigia profsąjungų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

„Vabalų kaime gaisras, ten galbūt vėlai pastebėjo gaisrą, bet atvažiavęs vienas jis nebuvo pajėgus jo iš karto gesinti“, – kalbėjo J. Pocius.

Situacija nepavydėtina visoje šalyje. Darbuotojai dirba iš idėjos, dalis jų jauni, šeimas turintys vyrai. Darbas sunkus, bet dirbdami pamainomis, laisvu laiku ieško papildomo uždarbio.

„Atlyginimai yra palyginus maži, jeigu jaunas žmogus, jam reikia išlaikyti šeimą, tai iš to mūsų atlyginimo mažai kas nori dirbti. Tiktai tiek, kaip sakant, kad parą atidirba, tris paras laisvas, bet pagal viską turėtų žmogus ilsėtis, o ne užsidirbti pinigų papildomai“, – teigia A. Lisauskas.

Profsąjungos atstovai sako, kad jeigu situacija nesikeis, ruošiamasi imtis drastiškų priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei su mumis bus kategoriškai nesikalbama, tikrai bus imtasi ir tokių drastiškų priemonių“, – sako J. Pocius.

„Bandysime imtis priemonių, kokias leidžia profsąjungoms. Tai reiškia, tie vadinamieji mitingai, panašiai, manau, kad atkreipti Vyriausybės dėmesį“, – teigia A. Lisauskas.

Iš Vidaus reikalų ministerijos gautame rašte teigiama, kad formuojant kitų metų biudžetą ji kreipėsi į Finansų ministeriją dėl asignavimų ugniagesiams. Bet šis finansavimas yra sumažintas kiek daugiau nei 17 proc. VRM atkreipia dėmesį, kad papildomos lėšos biudžetinių įstaigų algoms, taip pat ir savivaldybių ugniagesiams, ateityje nėra numatytos.

Kol ministerijos aiškinasi dėl lėšų skyrimo, savivaldybių ugniagesiai nerimauja, kad jie bus priversti nutraukti veiklą. Tad kilus gaisrui kaime ar miestelyje, gelbėtojų žmonės gali ir nebesulaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų