REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Edgaras susitiko su Justinu Jankevičiumi (nuotr. TV3)

Su vaikų akmenlige susiduria ne vienas vaikas, tačiau Edgaro atvejis yra išskirtinis – jo inkstai yra pilni akmenų. Tokie akmenys yra užpildę visas organų ertmes, todėl jų šalinimas buvo itin sudėtingas, o berniukui teko iškęsti daugybę operacijų. 

6

Su vaikų akmenlige susiduria ne vienas vaikas, tačiau Edgaro atvejis yra išskirtinis – jo inkstai yra pilni akmenų. Tokie akmenys yra užpildę visas organų ertmes, todėl jų šalinimas buvo itin sudėtingas, o berniukui teko iškęsti daugybę operacijų. 

REKLAMA

Prieš porą metų „Išsipildymo akcija 2018“ herojumi tapęs Edgaras tapo viltimi daugybei ligoniukų, nes berniukui reikalinga medicininė įranga pagerino ne tik jo, bet ir kitų vaikų gyvenimus. TV3 televizijos ir SEB banko projektas padėjo įsigyti gydymui reikalingą įrangą ir taip sutrumpino jo buvimo laiką ligoninėje. Su šia įranga berniukui jau buvo atliktos 3 operacijos.

Pagerino gyvenimo kokybę

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Edgaro mama Aušrine, moteris pasakojo, kaip pasikeitė berniuko gyvenimas po įrangos įsigijimo. Nuo šiol berniukui nebereikia daryti atvirų operacijų – inkstų akmenys skaldomi lazeriu.

REKLAMA
REKLAMA

„Operacijos laikas sutrumpėjo maždaug valanda laiko. Visas procesas daug palengvėjo, nes dabar jis nebevažiuoja į reanimaciją. Po operacijos jis grįžta tiesiai į palatą. Kitą dieną jis jau vaikšto. Be to aparato būtų daug ilgiau. Reikėtų reanimacijoje praleisti apie 2 dienas, paskui, kol dar vaikščioti pradėdavo. Mes vien ligoninėje prabūdavome 2 savaites“, – džiaugiasi ji.

REKLAMA

Aušrinė atvirauja, kad po operacijos, gyjant žaizdoms Edgarui būdavo sunku net vaikščioti. Visa laimė, kad jis būdavo mokomas namie.

„Anksčiau darėme operaciją ir ketvirtą dieną po jos jau buvome namuose. Anksčiau to negalėjau įsivaizduoti. Jis grįžta, kaip sveikas vaikas. Dabar atrodo, kad tos operacijos ir nebuvo“, – šypsosi ji.

Ji priduria, kad anksčiau pragulėjus dvi savaites ligoninėje, Edgaras ir grįžęs į namus laiką leisdavo lovoje, nes jausdavosi blogai ir niekam neturėdavo jėgų. Dabar po operacijos jis grįžta, jausdamasis daug geriau, ir gali vaikščioti jau po poros dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos gydymo galimybės

„Išsipildymo akcijos 2018“ dovana Vilniaus Santaros Vaikų ligoninei – moderni įranga, kuri sujungta su urologinėms manipuliacijoms skirtu endoskopu, leidžia darbo vaizdus matyti ekrane.

Vaikų chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos centro vadovo doc. dr. Gilvydo Verkausko nuomone, ši sistema yra dar vienas ligoninės žingsnis modernesnės medicinos link. Ši įranga turi daug papildomų reikalingų funkcijų, kuriomis senesnės kartos prietaisai nepasižymėjo.

Pasak gydytojo, tai nepamainoma pagalba atliekant inkstų endoskopines operacijas.  Ką jau kalbėti apie tai, kad tokia moderni sistema labai pagerina diagnostikos galimybes, yra ne tik patogi gydytojui, bet ir saugi pacientui. Be to leidžia išsaugoti tyrimų ir operacijų vaizdus, kuriuos vėliau galima panaudoti mokymo tikslams, transliuoti į kitus centrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuo pernai metų, kai turime dovanotą vaizdo įrašų sistemą, atlikome daugiau nei 50 procedūrų, kai kurios iš jų – unikalios. Perkutaniniu (t.y. duriant per odą) inkstų chirurgijos metodu atlikome akmenų skaldymo procedūrą pacientui, kuriam tebuvo šeši mėnesiai“, – pasakoja jis.

G. Verkausko pasakoja, kad vaikų urologai akmenligę gydo jau keturis dešimtmečius, tik iš pradžių vaikams buvo taikomi atviri operaciniai metodai. Suaugusiesiems akmenų šalinimas yra dažna operacija, todėl suaugusiųjų gydytojai chirurgai pirmieji suskubo įsidiegti naujus akmenligės gydymo metodus.

Tačiau dabar jau ir vaikams taikomi pažangūs, mažai invaziniai metodai – perkutaninė chirurgija arba retrogradinė endoskopija, kai per šlaplę įkišamas labai plonas endoskopas ir lazeriu suskaldomi akmenukai.

REKLAMA

Primename anksčiau aprašytą Edgaro istoriją:

Edgaras ištvėrė jau daugiau nei 10 operacijų. Jį dažnai kankina dideli skausmai, priepuoliai, iki 40 laipsnių pakylanti temperatūra.

„Per mano gyvenimą pirmas toks atvejis. Koraliniai akmenys yra abiejuose inkstuose – visos ertmės užpildytos akmeniu. Visą akmenį pašalinti sunkiai pavyksta, nes neįmanoma jo ištraukti iš tų ertmių, kadangi jis būna išsišakojęs“, – Edgaro ligą komentuoja Santaros klinikų vaikų chirurgijos centro vadovas doc. dr. Gilvydas Verkauskas.

Edgarui gyvenimą palengvino speciali endoskopinė įranga, kuri leidžia operuoti be didelių pjūvių, todėl gerokai sumažėja komplikacijų tikimybė. Nepažeidžiami raumenys, nervai, kraujagyslės, po operacijos lieka mažesni randai, žaizdos greičiau gija, būna lengvesnis pooperacinis periodas.

Tokia įranga padėjo ne tik Edgarui, bet ir kitiems vaikams, gydomiems nuo įgimtų anomalijų bei palengvino naujagimių vėžio gydymą. Santaros ligoninės vaikų urologai kasmet operuoja apie 850 mažųjų ligoniukų, stacionare tiria per 1000 ir ambulatoriškai konsultuoja per 5000. Prisidėti prie „Išsipildymo akcijos“ galima visus metus, paspaudus šią nuorodą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų