REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natūralu, kad nėštumo metu pastebėjusios kraują imate nerimauti. Tačiau kartais nestiprus kraujavimas nėštumo metu nereiškia nieko blogo.

Būtent todėl svarbu išsiaiškinti skirtumą tarp normalaus kraujavimo – dar vadinamo tepliojimu – ir požymių, kad kažkas ne taip. Žinoma, jei laukiatės, būtinai kalbėkite su savo gydytoju, kai tik atsiranda bet kokia priežastis nerimauti. Nėštumo metu pasirodžius kraujui reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus.

Kokio gausumo kraujavimas yra normalus ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu? Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, paprastai pirmąsias 12 savaičių, dar vadinamas pirmuoju trimestru, daugeliui moterų pasireiškia negausus kraujavimas, dar vadinamas tepliojimu. Tokio pobūdžio kraujavimas pasireiškia maždaug tuo metu, kai būtų turėjusios būti mėnesinės.

Anot Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos tinklapio, taip nutinka tuomet, kai besivystantis kūdikis įsitvirtina gimdoje. Tepliojimą taip pat gali sąlygoti gimdos kaklelio pokyčiai. Dėl nėštumo gimdos kaklelis gali pakisti, o kai kurioms moterims po sekso pasireiškia nestiprus kraujavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis kraujas paprastai būna rausvas ar rusvas, jo galite pastebėti ant panaudoto tualetinio popieriaus arba ant apatinių. Paprastai toks tepliojimas gali trukti vieną ar dvi dienas, kai kurioms moterims – ir ilgiau. Tačiau kraujo neturėtų būti tiek daug, kad jis prasigertų pro įklotą ar apatinius.

REKLAMA

Daugelis pilvo skausmus nėštumo metu sieja su nėštumo problemomis, bet ir tai gali būti normalu. Nepamirškite, kad jūsų kūne tuo metu vyksta visokiausių pokyčių – jumyse auga mažas žmogutis. Ar kraujavimas reiškia persileidimą? Truputis kraujo ar tepliojimas, kaip jau paaiškinome, dr visai nereiškia persileidimo.

Dideli kiekiai kraujo – jei jis prasigeria pro apatinius – gali būti persileidimo ženklas. Kraujavimas ir stiprūs skausmai, nepraeinantys daugiau nei kelias valandas, gali reikšti, kad reikia susirūpinti – turėtumėte tuoj pat pasitarti su savo gydytoja ar akušere.

REKLAMA
REKLAMA

Persileidimas ankstyvojo nėštumo laikotarpio metu nutinka dažnai – taip baigiasi vienas iš penkių nėštumų. Kas sukelia persileidimą? Jei nėštumas baigiasi iki 24 savaitės, tai vadinama persileidimu. Daugelis persileidimų nutinka ne todėl, kad moteris kažką padarė, bet dėl kūdikio vystymosi sutrikimų. Manoma, kad daugelį persileidimų sukelia kūdikio chromosomų anomalijos, o tai – kūdikio vystymąsi vedantys genetiniai „statybiniai blokai“.

Jei kūdikis chromosomų turi per daug ar per mažai, jis negalės tinkamai vystytis. Persileidimai taip pat įvyksta dėl placentos vystymosi sutrikimų, ilgalaikių moters sveikatos problemų, infekcijų, gimdos formos problemų ar dėl silpno gimdos kaklelio. Persileidimas gali nutikti tik vieną kartą, ir jį išgyvenusi moteris po to gali turėti sveiką nėštumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maždaug vienai iš 100 moterų persileidimų nutinka dažnai (tai reiškia, trys ar daugiau iš eilės) – taip pat ir šioms moterims vėliau pavyksta išnešioti sveiką kūdikį.

Nėra įrodymų, kad persileidimą sukelia koks nors konkretus dalykas – moters emocinė būklė nėštumo metu, pavyzdžiui, stresas ar depresija, patirtas šokas ar išgąstis, sportas nėštumo metu, sunkumų kilnojimas ar persitempimas, darbas nėštumo metu ar toks darbas, kurio metu reikia ilgai sėdėti ar stovėti, taip pat seksas nėštumo metu, skraidymas oro transporto priemonėmis, aštrus maistas. Kokie ženklai rodo persileidimą? Tai gali būti kraujavimas – taip pat ir krešuliais – iš makšties, o taip pat kitokių skysčių ar audinių išskyros iš makšties.

REKLAMA

Dar vienas ženklas – jei nebepatiriate įprastų nėštumo simptomų, pavyzdžiui, rytinio pykinimo bei krūtų pajautrėjimo. Nėštumas taip pat gali būti ektopinis, kai apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina už gimdos ribų, paprastai kiaušintakyje, Tai gali sukeli kraujavimą ir yra pavojinga, nes apvaisintas kiaušinėlis negali tinkamai formuotis už gimdos ribų, todėl turi būti pašalintas – tai atliekama operacijos metu arba medikamentais. Kokios spalvos kraują matėte persileidimo metu? Persileidimo metu kraujas gali būti rausvas, raudonas, rudas ar beveik juodas.

Raudonas kraujas yra šviežias, ką tik ištekėjęs iš kūno, o rudos ir juodos spalvos kraujas gimdoje jau yra praleidęs daugiau laiko. Kraujavimas gali prasidėti pamažu arba atvirkščiai – staiga, lyg netikėtas pliūpsnis. Kokie yra ektopinio nėštumo simptomai?

REKLAMA

Ektopinio nėštumo simptomai paprastai pasireiškia nuo ketvirtos iki 12 savaitės, bet taip gali nutikti ir vėliau. Be kraujavimo, kiti simptomai dar yra skausmas vienoje apatinėje pilvo pusėje, skausmas peties viršuje, nemalonus jausmas šlapinantis ar tuštinantis bei rudos, vandeningos išskyros. Šie simptomai gali reikšti apsinuodijimą, bet į juos vis tiek reikėtų atkreipti dėmesį.

Labai svarbu nepamiršti, kad kraujavimas gali būti visai normalus dalykas – jį patiria daugelis moterų, kurios išnešioja sveikus kūdikius. Taigi, jei pastebėjote kraujo, nepanikuokite, bet tiesiog kuo greičiau pasitikrinkite pas gydytoją. Atsarga gėdos nedaro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų