REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Transporto priemonių taršos mokestis toliau kelia aistras. Vyriausybė jau pritarė šiam mokestiniam įstatymui, tad panašu, kad kitąmet jis tuštins taršių automobilių savininkų kišenes. Tačiau „Prieš srovę“ žurnalistams kilo klausimų, į kuriuos jie stengėsi atsakyti naujausioje laidoje.

Transporto priemonių taršos mokestis toliau kelia aistras. Vyriausybė jau pritarė šiam mokestiniam įstatymui, tad panašu, kad kitąmet jis tuštins taršių automobilių savininkų kišenes. Tačiau „Prieš srovę“ žurnalistams kilo klausimų, į kuriuos jie stengėsi atsakyti naujausioje laidoje.

REKLAMA

Priklausomai nuo išmetamo CO2 kiekio, nuo kitų metų naujai registruojant M1 ir N1 klasės automobilius arba keičiantis jų valdytojams, bus privalu sumokėti iki 1280 eurų siekiantį mokestį. Jo nereikės mokėti už dyzelinius automobilius, kurie išmeta mažiau nei 115 g/km CO2, taip pat už mažiau nei 130 g/km CO2 išmetančius benzininius ir dujomis varomus automobilius.

Įdomu tai, kad mokestis dyzeliniams automobiliams bus kone dvigubai didesnis nei benzininiams ar dujomis varomiems automobiliams. Tai visuomenininkui Vitalijui Balkui kelia pasipiktinimą.

REKLAMA
REKLAMA

„2012-2013 metais žiniasklaidoje buvo paplitęs toks teiginys, kad benzininiai varikliai kenkia daugiau. Iš tikrųjų pagrindas tam yra. Buvo atlikti tyrimai Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuomet paaiškėjo, kad benzininių variklių antrinė tarša yra didesnė negu dyzelinių. Maža to, Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur joks normalus amerikietis nevažiuos su lengvąja dyzeline mašina, nes dyzelis jiems yra traktorius, sunkvežimis, bet tikrai ne lengvoji mašina, pradėta skatinti pirkti dyzelinius automobilius“, – laidoje pasakojo V. Balkaus.

REKLAMA

Vitalijus teigia, kad belieka laukti, kada valdžia apmokestins elektromobilius.

„Palaukit, ateis laikas, kai apmokestins elektromobilius. Palaukit ir šitas laikas bus, kuomet tokių automobilių bus pakankamai, kad būtų ką apmokestinti“, – laidoje „Prieš srovę“ įspėjo V. Balkus.

Pasak laidos „Prieš srovę“ žurnalistų, valdžia žada, kad nuo šio naujo mokesčio nukris pinigų vaikų išlaikymui ir pensijoms didinti. Skelbiama, kad įvedus automobilių taršos mokestį į biudžetą bus surinkti papildomi 28 mln. eurų. Ramūnas Karbauskis papasakojo, kur bus panaudoti šie papildomi pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad tie pinigai pirmiausia bus nukreipti į vaiko pinigus ir į tokius poreikius, kurie yra būtent susiję su socialiniais poreikiais. Visi mokesčių mokėtojų pinigai patenka į biudžetą, neįmanoma atskirti, kur koks euras patenka. Mes turime išlaikyti valstybės valdymo aparatą, turime išlaikyti mokytojus, kultūros darbuotojus ir taip toliau, o kita dalis yra socialiniai poreikiai – pensijos, vaiko pinigai ir visi kiti dalykai“, – teigė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Tačiau aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigia kitaip.

„Ruošiamės būtent automobilių taršos mažinimo priemonių diegimui. Tai būtent tiek prisidėti prie tų socialiai remtinų žmonių programos, tai yra jų automobilių keitimo skatinimui. Tai yra ta tūkstančio eurų programa, kuri prasidės jau netrukus“, – laidos žurnalistei pasakojo K. Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei valdantieji atvirai pasakytų, sako pasiūlytu taršos mokesčiu nusivylęs Linas Balsys, kad šito mokesčio jiems reikia, nes artėjant naujiems Seimo rinkimams trūksta pinigų partijos pažadams įvykdyti, būtų ir aiškiau, ir meluoti nereiktų.

„Čia vyksta toks užburtas ratas. Iš kur nors prisirenka pinigų Vyriausybė, tada pora eurų pakelia pensininkams pensijas, o paskui tam pačiam pensininkui dar uždeda automobilio taršos mokestį ir vėl tuos pinigus, kuriuos pridėjo prie pensijos, iškilmingai atima. Tai čia nėra žalias mokestis, čia yra toks smulkus gudravimas“, – teigė parlamentaras L. Balsys.

„Prieš srovę“ žurnalistė laidoje išsiaiškino, ar pats R. Karbauskis skaičiuoja, kiek taršus jo automobilis.

REKLAMA

„Mes, kaip visuomenė, turime išmokti domėtis, ar taršus tas automobilis, ar ne. Dabar ta pamoka mums kainuoja ne taip baisiai brangiai“, – prieš atskleisdamas, kiek taršus yra jo turimas automobilis, teigė R. Karbauskis.

Ką apie savo turimą transporto priemonę atskleidė R. Karbauskis, žiūrėkite vaizdo siužete.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų