REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas žymiausių visų laikų kino „blogiečių“ – Džokeris – yra nuolat pamėgdžiojamas įvairaus plauko nusikaltėlių. Iškreiptas ir ligotas mąstymas tokiems žmonėms suteikia iliuziją, kad ir jie gali tapti tokie galingi, kaip personažas komiksuose ar filmuose, jeigu imsis nusikalstamos veiklos. 

Vienas žymiausių visų laikų kino „blogiečių“ – Džokeris – yra nuolat pamėgdžiojamas įvairaus plauko nusikaltėlių. Iškreiptas ir ligotas mąstymas tokiems žmonėms suteikia iliuziją, kad ir jie gali tapti tokie galingi, kaip personažas komiksuose ar filmuose, jeigu imsis nusikalstamos veiklos. 

REKLAMA

Jameso Holmeso atveju tai baigėsi itin tragiškai ir apgailėtinai jo paties atžvilgiu. Iššaudęs niekuo dėtus žmones jaunas vyras ramiai pasidavė policijai ir sulaukė triuškinančio teisingumo, o kalėjime jo laukė susidorojimas. 

Šaudė nesirinkdamas, o vėliau ramiai pasidavė policijai  

2012-ųjų birželio 20-ąją jis atėjo į Denveryje, „Aurora“ kino teatre, vidurnaktį prasidėjusį „Tamsos riteris: Legendos atgimimas“ filmo seansą ir surengė ten tikrą siaubo pasirodymą.

Žiūrovai buvo taip įsitraukę į filmą, kad net neatkreipė dėmesio į vyrą, kuris į salę pateko per avarinį išėjimą. Žmogus atrodė keistai: jis buvo apsirengęs karine forma, vilkėjo neperšaunamą liemenę, ant jo veido kiurksojo dujokaukė. Tie, kurie vyrą pastebėjo, nusprendė, kad tai yra kino teatro pasamdytas aktorius, rašoma „Murderpedia“. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie manė, kad tai, kas vyksta, – surežisuotas spektaklis, net kuomet jis paskleidė perpildyto salėje ašarines dujas ir pradėjo šaudyti į sėdinčius žmones.

REKLAMA

Tik tada, kai ant žemės pasipylė pirmųjų eilių žiūrovų kraujas, siaubo apimti žmonės puolė link išėjimo. 

Tačiau žudikas to tik ir laukė ir pradėjo šaudyti tuos, kurie jau beveik pasiekė duris. Kuomet jo šautuvas užstrigo, vyras pasiėmė pistoletą. Šaulys paleido tiek daug šūvių, kad kai kurie jų pramušė sienose skylę ir sužeidė kitoje salėje sėdėjusius žmones. 

Nuo pirmojo skambučio policijai iki pareigūnų pasirodymo praėjo vos 90 sekundžių. Tačiau tuo metu šaulys jau ėjo iš kino salės link savo automobilio. Policijai jis pasidavė nesipriešindamas.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvo 12 žmonių, 70 buvo sužeista. Jauniausiai aukai tebuvo 6-eri, o vyriausiajam – 51 metai. Tarp sužeistųjų atsidūrė net vos 3 mėnesių mergaitė. 

JAV buvo paskelbtas penkių dienų gedulas, o iškilminga filmo apie Batmaną premjera, turėjusi netrukus prasidėti Paryžiuje, buvo atšaukta.

J. Holmesas prieš išpuolį nusidažė plaukus oranžine spalva, o paties išpuolio metu vadino save Džokeriu. Po to, kai policija jį sugavo, jis agentams pareiškė, kad užminavo savo butą. Ši informacija buvo priimta labai rimtai – evakuoti teko ne tik jo, bet ir aplinkinių namų gyventojus. Ir iš tiesų, jo bute išminuotojai aptiko sprogmenų, kuriuos sėkmingai neutralizavo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo procesas truko trejus metus, ilgai buvo bandoma nustatyti, ar nusikaltimo vykdymo metu jis buvo pakaltinamas. 2015-aisiais J. Holmesas buvo pripažintas kaltu dėl 24 pirmojo laipsnio žmogžudysčių, 140 pirmojo laipsnio pasikėsinimų nužudyti ir neteisėtu sprogmenų laikymu. Teismas jam skyrė įkalinimą iki gyvos galvos – be teisės į amnestiją. 

Tylus, bet malonus žmogus

Po šios tragedijos JAV kilo didžiulis skandalas dėl prekybos ginklais. Tačiau ne mažiau svarbus klausimas visuomenei buvo: „Kas per maniakas galėjo surengti tokį kruviną išpuolį?“

24-erių iš San Diego kilęs Jamesas kaimynams visuomet atrodė kaip uždaras, tačiau malonus ir draugiškai bendraujantis žmogus. 2006-aisiais jis baigė mokyklą, 2010-aisiais baigė Kalifornijos universitetą – neurologijos mokslus. Tačiau jam nesisekė susirasti darbo, todėl uždarbiavo „McDonald’s“ restorane. Vėliau vyras įstojo į Kolorado universiteto aspirantūros studijas, pasinėrė į mokslinę veiklą. Netgi pristatė darbą, kurio tema – biologinės psichinių ir neurologinių sutrikimų priežastys. 

REKLAMA

Jamesas buvo jaunas ir vienišas, neturėjo draugės, domėjosi kompiuteriniais žaidimais, o didžiausias jo padarytas pažeidimas iki tol buvo greičio viršijimas – tokių, kaip Jamesas Holmesas, yra tūkstančiai, ir nė vienas jų nekelia jokios grėsmės aplinkiniams. 

Vadinkite mane Džokeriu

Tačiau 2012-ųjų pavasarį J. Holmesas pradėjo domėtis ne tik žaidimais, bet ir tikrai ginklais. Jis įsigijo automatinį šautuvą AR-15, du pistoletus, šratinį šautuvą ir daugiau nei 6 tūkst. kulkų. 

Birželio pradžioje J. Holmesas bandė patekti į vieną privačią šaudyklą, tačiau jos savininkas, atkreipęs dėmesį į keistą vaikino elgesį, nusprendė jo nepriimti. 

REKLAMA

Policija po šaudynių atkreipė dėmesį į vyro ryškiai oranžinius plaukus, o taip pat į tai, kad jaunuolis liepė save vadinti „Džokeriu“. Šis jo elgesys vėliau teisme gynybos buvo naudojamas kaip argumentas, kad vyras yra nepakaltinamas. Tyrėjai iš tiesų vėliau nustatė, kad J. Holmesas kelis mėnesius lankėsi pas psichiatrą, jam buvo įtariama šizofrenija. 

Tačiau teismo medicinos ekspertai, atlikę tyrimą, nustatė, kad Jameso sutrikimas neatleidžia jo nuo bausmės. Jų manymu, jis buvo pakankamai sveiko proto, kad atsakytų už nusikaltimus. 

Priešingai, teisėsaugininkai vėliau nustatė, kad jis veikė itin šaltai ir apskaičiuotai – iš anksto susipažino su būsima nusikaltimo vieta, išėjimais iš jos, apgalvojo, kaip ten įsineš ginklus. Maža to, jis planavo savo žudymo įrankiu paversti ir butą, kuriame gyveno – pajungė ten sudėtingą sprogmenų sistemą, kuri turėjo aktyvuotis vos atėjus pašaliniams žmonėms. Norėdamas, kad policija greičiau pasirodytų jo namuose, J. Holmesas įjungė visu garsu muziką prieš išeidamas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimynė, atėjusi nuraminti Jameso, pamatė praviras duris ir nedrįso eiti į vidų. Taip ji išgelbėjo savo ir aplinkinių gyvybes, nes sprogmenų ten buvo tiek, kad galėjo sugriūti visas namas. Išminuojant butą teko pasitelkti specialų robotą ir evakuoti visų aplinkinių namų gyventojus. 

Į filmo pradžią jis pateko įsigijęs bilietą, kartu su kitais žiūrovais išbuvo reklamą, o vėliau išėjo iš salės. Nuėjęs į stovėjimo aikštelę, kur stovėjo jo automobilis, jis persirengė ir pasiėmė ginklus. Tuomet per atsarginį įėjimą pateko į kino salę. Prieš atlikdamas nusikaltimą, jis pasidomėjo, kuris kino teatras neleidžia įsinešti ginklų į kino salę (Kolorado valstijoje galima legaliai nešiotis ginklą viešose vietose, jų įsigijimo taisyklės taip pat yra gana liberalios). Taip jis norėjo būti tikras, kad šaudant nesulauks netikėto pasipriešinimo. 

REKLAMA

Teisėsaugininkai viso tyrimo ir teismo proceso metu bandė nustatyti, kodėl jis taip pasielgė. Pats J. Holmesas nieko nekomentavo, o tai gynybos buvo naudojama kaip įrodymas, kad jis nėra sveiko proto. 

Nėra aišku, ar jis taip elgėsi sąmoningai, tačiau prisiekusieji nusprendė žudikui skirti bausmę kalėti iki gyvos galvos. Tam, kad jam būtų paskirta mirties bausmė, visi prisiekusieji turėjo vienbalsiai tam pritarti, tačiau keli suabejojo jo psichine būsena. 

Kalėjime Jamesas sėdi vienutėje. 2015-aisiais, vos pravėrus kameros duris, jis buvo užpultas kito kalinio, už mašinos vagystę nuteisto Marko Danielso. Pastarasis spėjo kelis sykius smogti žudikui, kol buvo nutemptas pareigūnų į šalį.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų