REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Padangos yra viena iš svarbiausių automobilio sudedamųjų dalių – jos vienintelės turi sąlytį su kelio danga. Tačiau, kadangi laikui bėgant padangos susidėvi (nusidėvi protektorius, aplinkos sąlygos turi įtakos gumos tvirtumui, atsiranda įvairių mechaninių pažeidimų), jas laikas nuo laiko reikia keisti. Perkant padangas reikia atsižvelgti į keletą svarbių aspektų, kuriuos netrukus pristatysime šiame straipsnyje. 

Padangos yra viena iš svarbiausių automobilio sudedamųjų dalių – jos vienintelės turi sąlytį su kelio danga. Tačiau, kadangi laikui bėgant padangos susidėvi (nusidėvi protektorius, aplinkos sąlygos turi įtakos gumos tvirtumui, atsiranda įvairių mechaninių pažeidimų), jas laikas nuo laiko reikia keisti. Perkant padangas reikia atsižvelgti į keletą svarbių aspektų, kuriuos netrukus pristatysime šiame straipsnyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausias veiksnys – padangų dydžio suderinamumas su automobiliu 

Kad važiuoti būtų saugu ir malonu, naujos padangos turi būti parinktos tokio dydžio, kokį rekomendavo automobilio gamintojas. Šią informaciją galima rasti automobilio naudojimo instrukcijoje, taip pat ant lipduko durų pusėje arba degalų bako dangtelio viduje. Jei esi įsitikinęs, kad ir dabar važinėji su tinkamomis padangomis, gali pasižiūrėti į šoninius kraštus, kur nurodyti padangų dydžiai.

REKLAMA

Būtina atsižvelgti į šiuos dydžio parametrus: 

● padangos plotis; 

● padangos aukščio koeficientas; 

● padangos skersmuo. 

Padangos plotis nurodomas milimetrais, aukščio koeficientas – procentais, o skersmuo – coliais. Pavyzdžiui, 245/45 R 18 (R reiškia padangos konstrukcijos tipą) – padanga yra 245 mm pločio, jos aukščio koeficientas yra 45 %, o skersmuo – 18 colių. 

Taip pat būtina atsižvelgti į apkrovos ir greičio indeksą 

Apkrovos indeksas parodo didžiausią vienos padangos keliamąją galią. Atmink, kad visada gali pasirinkti didesnę keliamąją galią nei nurodytoji ant dabartinių padangų, tačiau neturėtum jos sumažinti. Keliamoji galia išreiškiama kilogramais, tačiau ant pačios padangos nurodytas apkrovos indeksas, pavyzdžiui, indeksas 90 reiškia, kad padangos keliamoji galia yra 600 kilogramų. Apkrovos indeksas nurodytas ant padangos šono, iš karto už skersmens. 

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, greičio indeksas, kaip matai, rodo greitį, kuriuo gali važiuoti tam tikra padanga (su sąlyga, kad padangose yra tinkamas oro slėgis). Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad didesnio greičio indekso padangos būna pagamintos iš minkštesnės gumos, tai reiškia, kad jos greičiau susidėvės. Greičio indeksas nurodomas ant padangos šoninės sienelės už apkrovos indekso ir yra žymimas raide; pavyzdžiui, V (tai atitinka 240 km/val.). 

Daug ką pasako ES padangų ženklinimas 

Kai naujos padangos jau bus Tavo rankose, ant jų rasi lipduką, kuriame nurodyti trys svarbūs parametrai: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

● degalų sąnaudos – nurodomos skalėje nuo A (ekonomiškiausios padangos) iki G (neekonomiškiausios padangos). Degalų sąnaudų skirtumas tarp A ir G klasės padangų dažniausiai yra apie 8 %; 

● sukibimas su šlapia kelio danga – taip pat nustatomas jau minėtose klasėse. Bandymas atliekamas stabdant ant šlapios kelio dangos, o A klasės padangų stabdymo kelio ilgis yra dvigubai trumpesnis nei F klasės padangų; 

● triukšmo lygis – nurodomas decibelais (dB) – kuo daugiau decibelų, tuo padanga kelia daugiau triukšmo. 

REKLAMA

Atkreipkite dėmesį! 

Vien šiuo ženklinimu remtis nereikėtų – jis yra informatyvus, tačiau padangų savybes nurodo ir kiti parametrai, pavyzdžiui, gumos sudėtis, ilgaamžiškumas, pajėgumas ir valdymas. Kita vertus, žieminės padangos dažniausiai sunaudoja palyginti dideles degalų sąnaudas, nes jų pagrindinė funkcija yra saugumo užtikrinimas. 

Kur įsigyti padangas?

Šiais laikais gyvename interneto amžiuje, ir tai atsispindi ir padangų pasaulyje. Padangos internetu – šią galimybę siūlo įmonės, žengiančios koja kojon su laiku. Taigi galime pasiūlyti tris skirtingus variantus, kad Tavo rankose atsidurtų naujos padangos: 

REKLAMA

● kreiptis į kurį nors servisą arba parduotuvę – ten gausi patarimų ir, jei pirksi servise, gausi padangų montavimo paslaugą, tačiau atkreipk dėmesį, kad pirkti galėsi atliekamas darbo valandomis, o padangų asortimentas gali būti ribotas; 

● apsipirkti nespecializuotoje internetinėje parduotuvėje – didžiausias internetinių parduotuvių pranašumas yra galimybė apsipirkti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, tačiau, jei konkreti internetinė parduotuvė nėra specializuota padangų srityje, kyla pavojus, kad naujos padangos nebus laikomos tinkamomis sąlygomis, taip pat nebus įmanoma gauti profesionalios konsultacijos ar padangų montavimo paslaugos; 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

● specializuotos internetinės parduotuvės – nesumeluosime tvirtindami, kad padangos internetu – tai 99,9 % atvejų bus geriausias pasirinkimas, nes tokios internetinės parduotuvės išsiskiria dideliu padangų asortimentu, profesionaliu personalu ir daugybe kitų privalumų. 

Viena iš specializuotų internetinių parduotuvių (tačiau turinti daugybe fizinių parduotuvių bei paslaugų) yra Padangos1.lt. Čia bus ir naujos padangos, ir ratlankiai iš daugiau nei 50 prekių ženklų. Be to, Padangos1.lt sandėlyje padangų atsargos reguliariai peržiūrimos, kad pirkėjai gautų tinkamai laikomas ir „šviežias“ padangas. Ir, kas ne mažiau svarbu, pirkėjai visada gali gauti profesionalių specialistų konsultaciją. Padangos internetu – tai patogu, greita ir naudinga!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų