REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Brexito“ chaosas…. ir auksas su deimantais. Šiandien Londone išskirtinė diena – pompastiška karieta į parlamento rūmus atriedėjusi karalienė Elžbieta II, pristatė vyriausybės programą ir ketinimą palikti Europos Sąjungą jau šio mėnesio pabaigoje.

„Brexito“ chaosas…. ir auksas su deimantais. Šiandien Londone išskirtinė diena – pompastiška karieta į parlamento rūmus atriedėjusi karalienė Elžbieta II, pristatė vyriausybės programą ir ketinimą palikti Europos Sąjungą jau šio mėnesio pabaigoje.

REKLAMA

Niūri diena Londone kur kas daugiau spalvų ir pompastikos įgauna iš Bakingamo rūmų lėtai išriedant karalienės Elžbietos II-osios karietai pavadinimu „State Coach Britannia“. 5,5 m ilgio ir beveik 3,5 m aukščio karietą 6 ristūnai tempia ne šiaip – ji sveria beveik 3 tonas – kaip pora vidutinių automobilių.

Australų meistro pagamintoje karietoje – elementai, simbolizuojantys ne tik ilgą Jungtinės Karalystės istoriją, istorinius šalies pastatus ir tris dešimtis britų karalių ir karalienių – bet ir prabangos elementai. Pavyzdžiui, kiekviena durų rankena puošta 24 deimantais ir 130 safyrų. Tiesa, karietos langai nusileidžia paspaudus elektrinį mygtuką. Čia – ir šildymas, ir hidraulinė pakaba, tad karalienei Elžbietai II, ir kartu su ja į parlamentą riedantiems princui Charles‘ui su žmona Camilla – jokios duobės nebaisios.

Parlamente skaityti kasmetinės kalbos iki paauksuoto sosto Elžbietą lydi jos vyras princas Philip‘as. Šią kasmetinę Karalienės kalbą rašo vyriausybė, tad suprantama, jog verdant nesutarimams dėl „Brexito“ – premjeras Borisas Johnsonas oponentų buvo apkaltintas išnaudojant politiškai neutralią monarchę savo rinkiminiams pažadams pristatyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano vyriausybės prioritetas visada buvo siekis sudaryti sąlygas Jungtinei Karalystei spalio 31-ąją pasitraukti iš ES. Mano vyriausybė ketina siekti naujos partnerystės su Europos Sąjunga, grindžiamos laisvąja prekyba ir draugišku bendradarbiavimu“, – kalbėjo karalienė Elžbieta.

REKLAMA

Borisas Johnsonas su Europos bendrija bando susiderėti dėl naujo savo plano, kuriuo būtų išvengta sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos: prekių patikras atliekant sandėliuose ar specialiai įrengtuose postuose ne prie sienos. Tiesa, kol kas susitarti dėl naujo plano su Briuseliu nesiseka.

„Kai Jungtinė Karalystė paliks ES, mano vyriausybė garantuos, kad ji išlaikys pagrindinį vaidmenį globaliuose reikaluose, gins savo interesus ir skelbs savo vertybes“, – sako karalienė.

Po karalienės kalbos parlamente kelias dienas vyks debatai ir balsavimas dėl pristatytos programos – proga dar labiau destabilizuoti Boriso Johnsono pozicijas prieš ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiantį Europos viršūnių susitikimą.

Jei premjerui iki ketvirtadienio nepavyks pasiekti susitarimo, jis gali būti priverstas prašyti bendrijos vadovų atidėti „Brexito“ terminą, mat tą padaryti jį įpareigoja parlamento priimtas įstatymas, kuriuo Džonsono opozicija britams siekia išvengti pragaištingo išstojimo be sutarties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų