REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį paskelbė nuosprendį dėl bausmės sušvelninimo Rusijai šnipinėjusiam buvusiam Lietuvos kariui. Byloje skundą buvo pateikęs vienas iš nuteistųjų, kuris prašė sušvelninti bausmę.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį paskelbė nuosprendį dėl bausmės sušvelninimo Rusijai šnipinėjusiam buvusiam Lietuvos kariui. Byloje skundą buvo pateikęs vienas iš nuteistųjų, kuris prašė sušvelninti bausmę.

REKLAMA

„Mes skundžiame, kad nebuvo organizuotos grupės ir atitinkamai bausmė turėtų sumažėti“, – BNS yra sakęs nuteistojo advokatas Adomas Liutvinskas.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį sušvelnino bausmę Rusijai šnipinėjusiems buvusiems kariams. Šiaulių apygardos teismas Jurijui Mironovui ir Kazimierui Rupšiui buvo paskyręs ketverių metų ir devynių mėnesių bausmes, tačiau Apeliacinis teismas J. Mironovo bausmę sušvelnino iki ketverių metų, o K. Rupšio – iki ketverių metų ir šešių mėnesių.

Apeliacinio teismo teisėjas Justas Namavičius sakė, kad bausmės sušvelnintos panaikinus apygardos teismo sprendimo dalį, jog nuteistieji veikė organizuotoje grupėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Teismas panaikino organizuotos grupės požymį, motyvavo tuo, kad užsienio žvalgybos organizacija ir taip yra organizuota“, – BNS sakė prokuroras Redas Savickas. Jis teigė, kad dėl šios priežasties papildomai nereikia inkriminuoti organizuotos grupės. 

REKLAMA

Anot prokuroro, J. Mironovas pripažintas šnipinėjimo padėjėju, o K. Rupšys liko pagrindiniu šnipu.

Kaltės neneigė

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šių metų birželį Šiaulių apygardos teismas du asmenis pripažino kaltais šnipinėjus Rusijai ir skyrė jiems ketverių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Vienas iš jų iki sulaikymo dirbo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kitas jau buvo išėjęs į atsargą. Abu nuteistieji bylos nagrinėjimo metu kaltę pripažino.

Bylos duomenimis, nuo 2014 metų rudens Rusijos žvalgybos pavedimu Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės patalpose fotografuoti tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai bei objektai, karinės vadovybės įsakymai, sprendimai bei kiti nevieši, tačiau neįslaptinti duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Slapti susitikimai su Rusijos žvalgybos atstovais vykdavo tik Rusijoje arba kitose užsienio šalyse, laikytasi ir kitų ypatingos konspiracijos priemonių.

Abu kaltinamieji sulaikyti 2017 metų gruodžio 11 dieną, kai teisėsauga gavo Lietuvos žvalgybos institucijų informaciją apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai ir įtarus vykdant šnipinėjimą.

Gaudavo atlygį

Teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjimu buvo pareikšti dviem Lietuvos Respublikos piliečiams K. R. ir J. M. Ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Kiek daugiau nei metus trukusio ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys, kurie patvirtino, kad 1966 m. gimęs K. R. ir J. M., gimęs 1961 m., už piniginį atlygį rinkdavo ir perduodavo Rusijos Federacijos žvalgybai ją dominančią informaciją bei kitaip bendradarbiavo su šios valstybės žvalgybą vykdančios organizacijos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu užsienio valstybės žvalgybai buvo perduoti duomenys apie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės veiklą, taip pat informacija apie Lietuvos kariuomenėje ir kitos valstybės kariuomenėje karinę tarnybą atliekančius asmenis.

Lietuvos Respublikos įstatymai už šnipinėjimą numato laisvės atėmimą nuo trejų iki penkiolikos metų. Iš viso nuo 2014 metų Lietuvoje išaiškinta 12 asmenų, kurie įtariami šnipinėjimu. 5 asmenys jau yra nuteisti ir nubausti laisvės atėmimo bausmėmis.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad 2018 metų pabaigoje Lietuvos generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis ir policijos generalinis komisaras Linas Pernavas paskelbė apie šnipų tinklo, kuris vykdė „žvalgybines operacijas Rusijos Federacijos naudai“, sulaikymą. Buvo sulaikytas ir opozicijos politikas Algirdas Paleckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų