REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Vilniaus Lukiškių aikštės antradienį popiet išvežamas dvi savaites eksponuotas memorialo „Laisvės kalva“ fragmentas.

Iš Vilniaus Lukiškių aikštės antradienį popiet išvežamas dvi savaites eksponuotas memorialo „Laisvės kalva“ fragmentas.

REKLAMA

Prieštaringų vertinimų sulaukęs kūrinys toliau bus saugomas savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje, BNS patvirtino Vilniaus savivaldybės atstovai.

Prieš dvejus metus konkursą laimėjusios skulptūros autorius Andrius Labašauskas žada tobulinti kūrinį, tačiau tik sulaukęs, kol pasibaigs „Vyčio“ skulptūros šalininkų inicijuotas bylinėjimasis dėl konkurso teisėtumo ir bus pasirašyta sutartis.

„Po to eksponavimo buvo visai geros kritikos, į kurią teks tikriausiai atsižvelgti: dėl vieno šlaito, kuris truputį blokuoja urbanistinę ašį nuo Aukų gatvės, einant link bažnyčios – galvoju tai išspręsti. Dėl paties liejinio taip pat yra pastabų, galvoju, truputį „palaužyti“ tas plokštes, formuoti kitu būdu, kad tai nebūtų kaip siena“, – BNS sakė A. Labašauskas.

Anot jo, pati skulptūra, įleidus ją į grindinį, būtų apie 20 centimetrų žemesnė, taip pat šiek tiek pasukta kampu į Aukų gatvę, lyginant su pirminiais planais.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol neturiu užsakymų, sutarčių, be sutarties nedirbsiu. Žinau, ką reikia padaryti, kaip tai darysiu, bet kol nėra sutarties, nėra tikslo imtis kažkokių žingsnių“, – sakė jis.

REKLAMA

Kūriniui besipriešinantys „Vyčio“ memorialo šalininkai sako, kad aikštėje turėtų atsirasti būtent šiam simboliui skirta skulptūra, galbūt atrinkta iš visų anksčiau vykdytų konkursų nugalėtojų. Kultūros paveldo departamento atstovai taip pat mato kliūčių „Laisvės kalvos“ memorialui, kadangi jis pažeistų vertingąsias aikštės savybes – lygų paviršių.

Pastačius „Laisvės kalvos“ maketą, jis buvo išterliotas dažais – policija nustatė, kad tą padarė vilnietė lietuvių kalbos mokytoja Astra Genovaitė Astrauskė.

REKLAMA
REKLAMA

A. Labašauskas sako vertinantis kilusias diskusijas ir kritiką, tačiau nepateisinantis tokių išpuolių.

„Vistiek tai yra vandalizmas, nes niekas ant atminties ženklų – kryželių, ant paminklinių akmenų dažų nelieja, kad ir kaip tas ženklas nepatiktų. Jei yra nuoroda į praeitį, mes tokius objektus vertiname su pagarba, čia pagarbus santykis nebuvo išlaikytas“, – teigė menininkas.

Diskusijos dėl reprezentacinės valstybės Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų