REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kamuolys iš šoninės linijos išspiriamas kojomis, vietoje baudos smūgio mušamas „bulitas“, už geltoną kortelę – 2 minutės žaidžiant mažumoje ir bendrai žaidimas 6 prieš 6. Tokius mažojo futbolo niuansus bus galima išvysti spalio 12-20 dienomis vyksiančiame Socca Pasaulio čempionate.

Kamuolys iš šoninės linijos išspiriamas kojomis, vietoje baudos smūgio mušamas „bulitas“, už geltoną kortelę – 2 minutės žaidžiant mažumoje ir bendrai žaidimas 6 prieš 6. Tokius mažojo futbolo niuansus bus galima išvysti spalio 12-20 dienomis vyksiančiame Socca Pasaulio čempionate.

REKLAMA

Mažojo futbolo Pasaulio čempionate pirmą kartą žais ir Lietuvos rinktinė, tačiau Kretos salos Retimno mieste tai nebus vieninteliai lietuviai. Be Lietuvos mažojo futbolo rinktinės delegacijos būtent aukščiau išvardintų taisyklių laikymosi turės akylai stebėti dar vienas lietuvis – tai futbolo teisėjas Gediminas Macevičius.

Tarptautinė Socca federacija šį 32-ejų metų teisėją, kuris švilpa ne tik mažajame futbole, bet ir Lietuvos Pirmoje lygoje, atrinko ir pasiūlė teisėjauti sparčiai artėjančiame Pasaulio čempionate, kuriame iš viso dirbs 16 teisėjų, įskaitant ir legendinį Anglijos „Premier“ lygos teisėją Marką Clattenburgą.

REKLAMA
REKLAMA

Patirties mažajame futbole Telšiuose gimęs G. Macevičius turi užtektinai – jis yra vyriausiasis Lietuvos mažojo futbolo čempionato ir MFL lygos teisėjas. Netgi Retimno miestas jam nėra nepažįstamas.

REKLAMA

Taigi, organizatoriai pasirūpino G. Macevičiaus bilietu į Kretą bei apgyvendinimu ir jau rytoj lietuvis pirmasis pasieks šią Graikijos salą.

Plačiau apie būsimą čempionatą ir darbą jame G. Macevičius papasakojo Lietuvos mažojo futbolo asociacijai.

– Kada pirmą kartą teisėjavai tarptautiniame mažojo futbolo čempionate?

– 2013 metais, tame pačiame Retimno mieste, į kurį teks vykti ir šiemet. Tai buvo Europos mažojo futbolo (EMF) čempionatas. Tąkart pačios asociacijos, tai yra šalių komandos, kurios dalyvavo Europos čempionate, turėjo pasiimti savo teisėją ir Lietuvos mažojo futbolo asociacija pasikvietė mane. Kai kurios šalys turėjo ir po du teisėjus, bet iš Lietuvos aš buvai vienas.

REKLAMA
REKLAMA

– Keliuose tokiuose turnyruose tau jau teko teisėjauti?

– EMF čempionatuose buvau teisėjavęs tris kartus. Graikijoje 2013 metais, 2014 metais Juodkalnijoje ir 2015 metais Kroatijoje. Kituose po to vykusiuose čempionatuose jau nedalyvavau.

– Tačiau Socca Pasaulio čempionate dirbsi pirmą kartą?

– Taip, pirmą kartą teisėjausiu mažojo futbolo Pasaulio čempionate! Labai to laukiu ir jau ruošiuosi. Manau, kad bus tikrai įdomus čempionatas.

– Ar jau kalbėjai su kitais teisėjais, kuriems buvo tekę teisėjauti Socca čempionatuose?

– Taip, šiek tiek teko. Daug kažko naujo, kalbant taisyklių prasme, ten nebus. Bus kelios naujos taisyklės, bet tik tiek. Teko girdėti, kad organizacine prasme Socca čempionatas jau yra visai kito lygio nei EMF, tuo greitu metu ir pats galėsiu įsitikinti. Kretoje būsiu jau spalio 9 dieną, o 11 dieną turėsime teisėjų susirinkimą, taisyklių paaiškinimų mokymus ir bus bendras susipažinimas tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kiek teisėjų dirba vienose čempionato rungtynėse?

– Aikštėje yra du teisėjai – vyr. teisėjas ir antrasis teisėjas. Dar bus trečiasis teisėjas, kuris skaitosi kaip rezervinis ir tuo pačiu jis kontroliuoja techninę zoną bei teikia informaciją ketvirtajam teisėjui, kuris pildo rungtynių protokolą. Taigi, galime sakyti, kad mažojo futbolo Pasaulio čempionate dirba visa teisėjų brigada – po keturis teisėjus per rungtynes.

– Ar pats lauki šio čempionato?

– Žinoma, kad laukiu. Tai nauja patirtis, nauji iššūkiai, nauji organizatoriai, daug įdomių šalių. Taip pat susipažinsiu su naujais teisėjais, su kuriais dar neteko bendrauti. Bus ir buvusių Anglijos „Premier“ lygos teisėjų, tad jų darbą bus labai įdomu stebėti.

REKLAMA

– Lietuvai teisėjauti negalėsi, bet ar palaikysi ją per rungtynes?

– Aišku, kad palaikysiu. Reikės atvykti per Lietuvos rungtynes ir įsitaisyti tribūnoje bei palaikyti Lietuvą iš visos širdies, juk vyrai atstovaus mūsų šaliai.

– Tai kaip vertini Lietuvos šansus šiame čempionate?

– Tikrai tikiu, kad turime šansų įveikti grupių etapą. Mačiau, kaip rinktinė žaidžia draugiškas rungtynes ir koks yra žaidėjų užsivedimas. Manau, kad Lietuva tikrai turi šansų išeiti iš grupių etapo ir užimti bent jau antrą vietą grupėje! Reikia tuo tikėti ir palaikyti!

Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sudėtis Socca Pasaulio čempionatui:

Vartininkas: Mantas Šumskis (Nr. 1)

Gynėjai: Dmitrij Krupovič (Nr. 6), Edvinas Dubavičius (Nr. 3), Svajūnas Savickas (Nr. 5), Ernestas Komarovas (Nr. 9).

REKLAMA

Saugai: Dominikas Stankevič (Nr. 7), Paulius Sakalis (Nr. 10), Valentin Baranovskij (kapitonas) (Nr. 11).

Puolėjai: Valdemar Šaveiko (Nr. 4), Aivydas Ruškys (Nr. 8).

Lietuvos mažojo futbolo rinktinės grupių etapo tvarkaraštis Socca Pasaulio čempionate:

Spalio 12d., 20:00 val. prieš Belgiją;

Spalio 14d., 23:00 val. prieš Maroką;

Spalio 16d., 18:00val. prieš Velsą;

Spalio 17d., 15:00val. prieš Lenkiją;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų