REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Los Andžele praūžė didžiausias Amerikos lietuvių renginys – Lietuvių dienos. Rekordinis skaičius tautiečių jau 33 kartą vykstančiame festivalyje siautė su lietuviška muzika ir šokiais, šlavė cepelinus bei labai neįprastai patiekiamus bulvinius blynus, o už medaus trauktinę atsiskaitinėjo litais ir lietuvybę šventė kartu su lietuvėmis – Holivudo bei lietuviškos scenos žvaigždėmis.

Los Andžele praūžė didžiausias Amerikos lietuvių renginys – Lietuvių dienos. Rekordinis skaičius tautiečių jau 33 kartą vykstančiame festivalyje siautė su lietuviška muzika ir šokiais, šlavė cepelinus bei labai neįprastai patiekiamus bulvinius blynus, o už medaus trauktinę atsiskaitinėjo litais ir lietuvybę šventė kartu su lietuvėmis – Holivudo bei lietuviškos scenos žvaigždėmis.

REKLAMA

Sumokėjęs 15 dolerių, gali žengti pro vartus ir patekti į mažą lietuvišką salą Los Andžele – 33-iąsias Lietuvių dienas.

Čia kartą per metus net Los Andželo Šv. Kazimiero parapijos kunigas nusidažo trispalve, o moterys pasipuošia keliais lietuviškais sluoksniais.

Štai, ką pasakoja lietuviai.

„Aš čia, nes esu lietuvė, mano seneliai visada didžiavosi lietuvybe, todėl norėjau pasisiūti suknelę ir švęsti šią kultūrą.“

REKLAMA
REKLAMA

„Apsirengiau geltona, žalia, raudona, kad išpažinti, kad tikrai Lietuvių diena.“

„Vilnius – 6000 mylių, mes čia esam ir čia Lietuva, tuo ir džiaugiamės.“

Šiemet festivalis jau spėjo sumušti ir lankytojų rekordą.

„Rekordas būdavo 3300, mes galvojam, kad net 4000 viršijom, o gal net daugiau. Čia mes dainuojam, šokam, geriam ir linksminamės“, – pasakoja organizatorius Raimundas Šilkaitis.

REKLAMA

Minioje sutikti galima ir lietuvių kilmės Holivudo žvaigždes: Ann Jillian ir Lietuvos pilietybę atgavusią Ruta Lee.

„Daugiausiai traukia pamatyti visus savo draugus. Aš skaitau, kad ne draugai, bet beveik šeimyna. Man labai malonu nors vieną sykį per metus pasimatyti, man taip nuteista, kad turiu būti kožną met ir baigta, iki mirties“, – pasakoja Ruta Lee.

„Prie Ramiojo vandenyno yra Mažoji Lietuva, kuri turi savo Krupniką, skamba lietuviškos dainos, plevėsuoja trispalvė“, – džiaugiasi Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

REKLAMA
REKLAMA

„Man tai yra viena svarbiausių švenčių“, – teigia boksininkas Egidijus Kavaliauskas.

„Prieš šešetą metų Lietuvių dienose, netikėtai vienas atvykęs iš rytų pakrantės, kitas – iš šiaurės vakarų, bet nė vienas ne iš Los Andželo, abu susipažinom čia, šitoj vietoj, prie šitos palapinės. Dabar jau šeši metai kartu ir penki metai apsivedę“, – neįtikėtina istorija dalijasi Portlando lietuviai Laurynas ir Ingrida Misevičiai.

„Čia galiu gero lietuviško maisto pavalgyti, girdėti lietuvišką muziką, niekur kitur negaliu girdėti lietuviškos muzikos“, – pasakoja Los Andželo lietuvis Gintaras Baipšys.

Įspūdžiais dalijasi ir kiti lietuviai.

„Esame lietuviais mes gimę.“

„Čia mūsų namai, mes namie, dainuojam, baliavojam.“

Eilės tįsta prie maisto, o jose stovintys ištuštino puodus ir suvalgė 1,5 tūkst. cepelinų

Maistu itin džiaugiasi lankytojai.

„Man labai patinka bulviniai blynai, mėgstu juos labai  plonai darytus, kur bulvių nė nėra, tik kriukštas, čia mano skaniausias.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bulviniai blynai, myliu cepelinus su sour cream on it (liet. su grietine ant viršaus – aut. past.),  ir aš myliu beets salad (liet. burokėlių salotas – aut. past.), mano vyras nežino, kaip aš myliu silkę ir viską. Aš esu tikra lietuvė.“

Taip pat susirinkusieji dalijasi ir kas labiausiai žavi.

„Mes palaikom tą seną tradiciją, kai Lietuvoj prekiaudavom su litais. Čia žmonės išsikeičia amerikietiškus pinigėlius į litus ir nusiperka gėrimą bare.“

„Smagiau atsivesti savo draugus, kurie nėra lietuviai.“

„Man patinka medaus trauktinės.“

Anksčiau čia vykęs medaus likerio gaminimo konkursas šį gėrimą jau pavertė Lietuvių dienų tradicija.

REKLAMA

Pašonėje ir maža, į lietuvišką Kaziuką panaši mugė, kur moterys nepaliauja pirkti gintaro.

„Visą dėžę gintarinių karolių, sagų, va, žiūrėk: močiutės, mamos, iš Lietuvos, Kryžių kalno.“

„Kodėl lietuvaitės Lietuvoj nenešioja gintaro visą laiką? O mums auksas.“

17 grupių ir atlikėjų susirinko iš skirtingų Amerikos valstijų, Taip pat apsilankė ir lietuvių grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, kurie džiaugėsi, matydami tiek lietuvių.

„Mums labai egzotiškai atrodo, matom lietuviškus pavadinimus Amerikoj – tiesiog automobilių numeriai su lietuviškais vardais“, – sako gitaristas Tomas Varnagiris.

„Sunkiai įsivaizdavau, kaip atrodys, bet kai įėjau, pamačiau...“, – nustebęs atlikėjas Česlovas Gabalis.

„Labai, labai įdomu. Čia viskas yra daug labiau Lietuva nei Lietuvoje, labai koncentruota Lietuva“, – mano menininkė Jolita Vaitkutė.

Organizatorių teigimu,  Los Andžele rengiamos Lietuvių dienos –  didžiausia Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvių šventė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų