REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visoje Europoje šį savaitgalį vyko paukščių palydos. Tai tarsi atsisveikinimas su migruojančiais paukščiais. Visoje Lietuvoje taip pat šeštadienį buvo išlydimi paukščiai. Dalis sparnuočių jau išskridę į šiltus kraštus, tačiau nemažai dar tik ruošiasi kelionei.

Visoje Europoje šį savaitgalį vyko paukščių palydos. Tai tarsi atsisveikinimas su migruojančiais paukščiais. Visoje Lietuvoje taip pat šeštadienį buvo išlydimi paukščiai. Dalis sparnuočių jau išskridę į šiltus kraštus, tačiau nemažai dar tik ruošiasi kelionei.

REKLAMA

Alytaus rajone, Žuvinto biosferos rezervate, nuo pat ankstaus ryto, didelis sujudimas. Rezervato darbuotojai, visiems norintiems rodo čia apsistojusius paukščius ir pasakoja apie juos. Specialiai pastatytuose tinkluose įkliuvo daugybė ilgauodegių zylių. Paukščiukai bus išimti iš tinklo ir sužieduoti. Netrukus ilgauodegės zylės išskris į šiltus kraštus. Galimybe iš arti pamatyti ir pačiupinėti paukščiukus labiausiai žavisi vaikai.

Šį savaitgalį, visoje Europoje, taip pat ir Lietuvoje vyksta paukščių palydos. Žmonės kviečiami į paukščių buriavimosi vietas stebėti ir atsisveikinti su migruojančiais sparnuočiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Spalis pats tas migracijos metas. Ir kad nepasiklysti tose dienose, tai parenkamas vienas savaitgalis. Parinktas pirmas spalio savaitgalis, tada didžiausia didžiausia migracijos banga būna dažniausiai ir todėl žmonės turi daugiau galimybių tuos migruojančius paukščius išvysti“, – sako rezervato specialistas Regimantas Vabuolas.

REKLAMA

Vienu metu visoje Europoje paukščiai yra stebimi jau 26 – tus metus. Per vadinamąsias paukščių palydas, ne tik paprasti žmonės turi galimybę pamatyti, tarkime, paukščių žiedavimą. Ornitologai šiomis dienomis suskaičiuoja migruojančius paukščius. Kiekviena šalis pateikia savo duomenis. Jie suvedami į bendrą sistemą. Pernai daugiausia migruojančių sparnuočių per Paukščių palydas suskaičiuota Nyderlanduose – milijonas trys šimtai tūkstančių.

Štai, ką pasakoja lankytojai:

„Mes pasidarėme ekskursiją per Lietuvą ir netyčia važiuodami užsukome į Žuvintą. Ir atėjome per pievas pažiūrėti. Labai įdomu. Aš pirmą kartą matau, man įdomu.“

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmą kartą. Labai džiaugiuosi, kad pavyko čia taip netikėtai pakliūti ir susipažinti iš arčiau su paukščiais. Su visa ta gamta. Mieste esi, tu matai, kad skraido tie paukščiai, o čia buvo galimybė pamatyti iš arti.“

„Ne pirmą kartą. Esame buvę panašiame renginyje Metelių regioniniame parke. Buvome pavasarį, kai paukščiai atskrido, stebėjome.“

Į paukščių palydas atvažiavo ir būrelis paauglių. Štai merginos sako, kad šeštadienio rytą anksti keltis ir važiuoti į gamtą nebuvo lengva, tačiau verta:

„Smagu, patiko viskas. Įdomu labai. Verta apsilankyti.“

„Smagu pamatyti naujų paukščių ir fainai čia.“

Moksleivius į palydas atlydėjęs mokytojas sako, kad anksčiau daugiau vaikų norėdavo važiuoti paukščių stebėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaičius po truputėlį mažėja. Seniau būdavo daugiau. Nežinau. Dabar mobilūs telefonai, kompiuteriai. Daugiau kitkas domina, gamta gal mažiau“, – mano mokytojas Valentinas Razmus.

Žuvinto biosferos rezervato darbuotojai sako, kad dalis paukščių jau yra išskridusių, tačiau nemažai dar tik ruošiasi kelionei.

„Migruoja dabar daugiausia žvirbliniai paukščiai. Matėte, žiedavome ir kiek jų čia buvo. Tiesiog būriais skrenda. O taip, gervės išskrido, kai kurie dar tik atskrenda paukščiai. Pavyzdžiui, šiaurės žąsys, jos dar tik atskrenda. Jos čia neliks žiemoti, bet užsiliks kurį laiką“, – teigia rezervato specialistas Regimantas Vabuolas.

Priklausomai nuo oro sąlygų, migruojantys paukščiai Lietuvą turėtų palikti per pora savaičių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų