REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai Kaune šokiruoti – miesto valdžia ketina keisti apmokėjimo už darželius tvarką, tad kai kurių vaikučių tėveliams tai gerokai patuštins pinigines. Miesto valdantieji tikina, kad taip nori labiau pasirūpinti savo žmonėmis.

Tėvai Kaune šokiruoti – miesto valdžia ketina keisti apmokėjimo už darželius tvarką, tad kai kurių vaikučių tėveliams tai gerokai patuštins pinigines. Miesto valdantieji tikina, kad taip nori labiau pasirūpinti savo žmonėmis.

REKLAMA

Politologai sako, kad tai ne kas kita, kaip dar viena idėja, kaip paskatinti Kauno rajono žmones, kad šie norėtų jungtis prie miesto. Tik ar taip jų neatgrasys?

Dalis Kauno miesto darželius lankančių vaikų artimiausiu metu greičiausiai sulauks mažiau pramogų ir žaislų iš savo tėvelių, mat Kauno valdininkai planuoja paploninti jų pinigines. Žadama padidinti mokestį už darželių lankymą tų vaikų tėvams, kurie nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos Kaune.

„Priėmimo tvarkoje jau seniai yra nuostata, kad turi būti Kauno miesto gyventojai ir bent jau vienas iš tėvų gyventi Kaune. Tai kaip ir nuo pat pradžių yra minėta, ta suma yra apmokama savivaldybės gyventojų biudžeto lėšomis, tad ji ir gali būti naudojama Kauno miesto gyventojų poreikiams. Už ugdymą diena yra 9,2 euro, tai savivaldybė biudžeto lėšomis kompensuoja sumą savo gyventojams“, – sako administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, nauja tvarka būtų tokia: vaiko diena darželyje tėvams, jei jie abu deklaravę gyvenamąją vietą Kaune, toliau atsieis 0,5 euro, jei nepriklauso kokios kitos lengvatos. Jei Kauno mieste deklaravęsis yra tik vienas iš tėvų, vaiko diena darželyje brangsta beveik 9 kartus, iki maždaug 4,5 eurų. O štai jei abu tėvai nėra Kauno oficialūs gyventojai – mokestis šokteli bemaž 16 kartų – iki 9 eurų už vieną atžalos dieną, praleistą darželyje. Tad taip bendra suma už darželyje Kaune negyvenantiems tėvams pabrangtų 3-5 kartais. Savivaldybė rėžia tiesiai – nenori mokėti už rajono ar kitų miestų gyventojus.

REKLAMA

„Prioritetas yra miesto gyventojai, kurie už savo sumokamus mokesčius turi teisę gauti kompensaciją už savo darželius, gauti prieinamus darželius ir nepamirštam vieno dalyko, prieš ateidami į darželį, jie visi buvo Kauno miesto gyventojai“, – teigia J. Baltaduonytė.

Savivaldybės darbuotojai tikina pastebėję, jog tam, kad Kaune dirbantys, bet ne gyvenantys tėvai gautų vietą miesto darželyje deklaruoja savo gyvenamą vietą pas gimines ar pažįstamus, o vaikui pradėjus lankyti ugdymo įstaigą – iškart deklaracijas keičia. Ir esą iš 14 tūkstančių laikinosios sostinės darželinukų, beveik tūkstantis – ne iš Kauno miesto.

REKLAMA
REKLAMA

„Priėmimo etape viskas kaip ir yra, ateina Kauno miesto vaikai, tai jiems ir taikoma kompensacija, jei eigoje aš nusprendžiau būti kitos savivaldybės gyventojas ar išsikraustyti, mes nemanom, kad turi būti savivaldybės lėšomis kompensuojama ta likusi suma“, – kalbėjo J. Baltaduonytė.

„Vaikai gaunasi įkaitais šitoje vietoje, o dabar įsprausti vaikus ir tėvus į kampą ir sakyt aha…tu čia gyveni penki metrai nuo Kauno ribos tai tau bus 10, 20 ar 50 kartų brangiau kažkas – tai yra nelogiška ir anti įstatymiška“, – mano tėvų forumo vadovas Darius Trečiakauskas.

Nors Kauno valdžia sako, kad taip tiesiog tobulinama jau septynerius metus galiojusi tvarka, politologai gi įsitikinę, kad tai dar vienas, tiesa, nelabai gudrus triukas, kaip Kauno rajono gyventojus priversti panorėti tapti miestiečiais ir taip įgyvendinti kritikos lavinos sulaukusių mero planų praplėsti Kauno miesto ribas rajono sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prastas todėl, kad jis nepadeda Kauno rajono gyventojams pamilti Kauną, greičiau atvirkščiai, reikia imti riestainiais, o ne bizūnais, dabar tai akivaizdu, netgi pralaimėjimo nuojauta, nes nėra požymių, kad Kauno rajonas palankiai vertintų“, – mano politologas Bernaras Ivanovas.

Tad politologai netgi ironizuoja:

„Iš tos pačios serijos galima patarti apmokestinti Kauno rajono automobilius įvažiuojančius į Kauną, nes reikia kovoti su tarša ir gerinti klimatą miesto, o rajonas labai trukdo miestui ir tik mieste gali būti tinkama tvarka.“

Sprendimą dėl naujos mokėjimo už vaikų darželius tvarkos Kauno savivaldybė ketina priimti jau artimiausiame tarybos posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų