REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno miesto savivaldybei ketinant naikinti vaikų darželių lengvatą tėvams, kurių gyvenamoji vieta nėra deklaruota mieste, Vilnius šiuo pavyzdžiu sekti neketina. Tuo metu Klaipėda Kauno sprendime mato ir privalumų, ir trūkumų.

Kauno miesto savivaldybei ketinant naikinti vaikų darželių lengvatą tėvams, kurių gyvenamoji vieta nėra deklaruota mieste, Vilnius šiuo pavyzdžiu sekti neketina. Tuo metu Klaipėda Kauno sprendime mato ir privalumų, ir trūkumų.

REKLAMA

Kaip penktadienį pranešė Kauno miesto savivaldybė, viena diena darželyje ne Kauno gyventojams kainuos visą kainą – 9,2 euro. Jei mieste gyvenamąją vietą deklaravo tik vienas iš tėvų, jie mokės mažiau – 4,9 euro.

Prie senosios tvarkos negrįš

Švietimo sritį kuruojanti Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė pamena, kad anksčiau panaši tvarka galiojo ir Vilniuje, tačiau ilgainiui jos atsisakyta.

„Kažkada prisimenu pas mus irgi buvo, berods, 20 litų (5,8 eurų) mokestis didesnis, kai nedeklaruoti Vilniaus mieste tėvai. Šito atsisakyta ir dabar turime labai aiškius kriterijus. Jeigu laisvų vietų yra, tada iš to trečio pogrupio (kai nė vienas iš tėvų nėra deklaravęs gyvenamosios vietos Vilniaus mieste – aut. past.) patenka vaikas, o tame problemos nematome. Bet tokių vaikų nedaug“, – tv3.lt kalbėjo E. Tamošiūnaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, tokios tvarkos atsisakyta tobulinant centralizuotą priėmimo į švietimo įstaigas tvarką.

„Pas mus dabar yra nustatyti kriterijai, kaip vaikas patenka į darželį, kai abu tėvai deklaruoti Vilniaus mieste ne trumpiau nei 2 metus, kai vienas iš tėvų yra deklaruotas Vilniaus mieste, ir kai nė vienas nedeklaruotas. Tai faktiškai, sakykim, kažkokios didelės problemos, kad kitose savivaldybėse registruoti vaikai patenka į mūsų darželius, nematome. Faktiškai vis tiek dažniausiai tas vietas pagal pirmumo teisę turi vaikučiai, kurių abu tėvai deklaruoti, bent vienas iš tėvų deklaravęs [gyvenamąją vietą], o trečiame pogrupyje atsiduria tie, kurių tėvai deklaravę ne Vilniuje“, – sakė vicemerė.

REKLAMA

Klausimo nekėlė

Už švietimo sritį atsakingas Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis sako, kad Kauno miesto savivaldybės sprendime mato ir privalumų, ir trūkumų.

„Kol kas mes šito klausimo nesame svarstę ir kažkokios konsoliduotos vienos nuomonės neturime. Suprantama, yra argumentų už ir prieš. Nes mes irgi turime nemažą mokinių skaičių, kurių tėvai gyvena Klaipėdos rajone arba kituose rajonuose, ir lanko ugdymo įstaigas [Klaipėdos mieste]. Tai ar gerai juos finansuoti iš savivaldybės biudžeto – klausimas yra. Bet tai yra mano nuomonė, kitos pozicijos šiandien negalėčiau pareikšti“, – tv3.lt kalbėjo A. Cesiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto vicemeras pripažįsta, kad dalyje Klaipėdos ugdymo įstaigų vaikams trūksta vietų.

„Prisiminkime, kad Klaipėdos lokacija yra tokia unikali – ji ilga ir siaura. Tai šiaurinėje miesto dalyje tų vietų trūksta, ypač lopšelinio amžiaus vaikams. Pietinėje miesto dalyje situacija vėl šiek tiek kitokia yra. Be jokios abejonės, mums reikia daugiau vietų tikrai“, – sakė A. Cesiulis.

Atsisako lengvatos

Kauno miesto taryba artimiausiame posėdyje ketina atsisakyti šiuo metu galiojančios lengvatos už vaikų darželį, kai tėvai nėra deklaravę gyvenamosios vietos mieste. Savivaldybė žada, kad sutaupytos lėšos bus skirtos naujų darželių statyboms ir grupių skaičiui didinti, kad vaikai galėtų darželius lankyti kuo arčiau namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Miestas suinteresuotas investuoti gerinant sąlygas savo gyventojams, todėl ir toliau lygiai taip pat kompensuos didžiąją dalį išlaidų už vaikų ugdymą. Tačiau ne mieste savo gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, kurių gyventojų pajamų mokestis keliauja kitoms savivaldybėms, atitinkamai už darželius Kauno mieste turės mokėti visą arba pusę kainos“, – pranešime cituojama Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

Šių metų rugsėjo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės įstaigose yra daugiau kaip 14,5 tūkst. darželinukų. Iš jų apie tūkstantis nedeklaruoti Kaune, dar 900 vaikų nė vienas iš tėvų nėra Kauno miesto gyventojai.

Kauno savivaldybė yra inicijavusi kai kurių Kauno rajono teritorijų prijungimą prie miesto savivaldybės. Tam priešinasi Kauno rajono savivaldybė, kurios teritorijas planuojama prisijungti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų