REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rudens įsigaliojusi naujoji tvarka apibrėžė ne tik dėl ligos praleistų darželinukų ir mokyklinukų pamokų pateisinimą, bet ir studentų neatvykimą į aukštąją mokyklą. Vis dėlto tai, kaip būtų pateisinamos praleistos paskaitos, nusistatyti kol kas skuba ne visi universitetai. „Atrodytų, lyg ši tvarka jų neliestų“, – kalbėdama apie naujosios sistemos trūkumus pastebėjo Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė.

Nuo rudens įsigaliojusi naujoji tvarka apibrėžė ne tik dėl ligos praleistų darželinukų ir mokyklinukų pamokų pateisinimą, bet ir studentų neatvykimą į aukštąją mokyklą. Vis dėlto tai, kaip būtų pateisinamos praleistos paskaitos, nusistatyti kol kas skuba ne visi universitetai. „Atrodytų, lyg ši tvarka jų neliestų“, – kalbėdama apie naujosios sistemos trūkumus pastebėjo Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė.

REKLAMA

Kaip tik dabar serganti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentė gūžčioja pečiais – kaip ugdymo įstaigai įrodyti, kad sirgai, o ne šiaip sau nelankei paskaitų? 

„Gydytojai senos pažymos jau tikrai neišduoda, bet bus vis tiek prašoma pateikti kažkokį išrašą/siuntimą. Gydytojos klausiau, ar galiu pateikti e.sveikatos duomenis apie savo ligą. Sako, griežtai ne – baudos iki 60 tūkst. eurų, nes tai – konfidencialumo pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA

O kalbant apie šias (pateisinimo – aut. past.) pažymas LSMU turi griežtą tvarką. Pristatyti jas reikia nuo pažymos gavimo daugiausiai per 10 d. d. Nepristačius paskaitos nepateisinamos. Praleidus 20 proc. ir daugiau be pateisinamos priežasties – modulio kontaktinių valandų kartojimas. Tad to tikrai nenori nė vienas. O eiti pyktis su medikais ir universitetu – taip pat. Be abejo, norėtųsi, kad to popierizmo neliktų...“ – kalbėjo Urtė (vardas pakeistas – aut. past.).

REKLAMA

Ji sakė dar nežinanti, kaip reikės pateisinti paskaitas: „Jei reikės, pateiksiu siuntimų pas du gydytojus, pas kuriuos teko lankytis, nuotrauką.“

Susisiekus su mergina po kelių dienų, ji patikslino, kad universitetas priims medicinos formą 046. 

„Minėjo ir dar kelias formas, kurios leidžia užtikrinti konfidencialumą. Bet esmė – popierizmas niekur nedings“, – guodėsi mergina.

Universitetai: studentai – suaugę žmonės

LSMU informavo, kad nauja tvarka šiuo metu rengiama, kreiptasi į Valstybinę duomenų apsaugos tarnybą dėl išaiškinimo, kaip elgtis toliau. O šiuo metu studentui pageidaujant gydytojas atspausdina Pranešimą apie išduotą nedarbingumo pažymėjimą ar Pranešimą apie išduotą nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą, kuriuos gydytojas patvirtina savo parašu ir spaudu arba asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo įgalioto asmens parašu bei įstaigos antspaudu.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Vilniaus kolegijos atstovė patvirtino, kad pažymos susirgus vis tiek reikės.

„Šią situaciją žinome nuo rugsėjo, mūsų tarpiniai atsiskaitymai taip ir numatyti – jei studentas negali atvykti dėl ligos, turi pateikti tą įrodantį dokumentą. Bendraujant su atsakingomis institucijomis išsiaiškinome, kad jei yra ilgesnis ligos laikotarpis, bus išduodamos pažymos 046. Bent kelios įstaigos patvirtino, kad tai bus daroma“, – aiškino kolegijos Studijų tarnybos vadovė Dovilė Liubinienė. 

Tačiau ji pridūrė, kad gydymo įstaigos skatinančios patiems prisijungti per el. valdžios vartus prie e.sveikatos ar per sergu.lt ir išsispausdinti informaciją apie apsilankymą pas gydytoją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„To mums ir pakaktų, tik žiūrėsime, kad tai nesikirstų su duomenų apsauga. Tiesiog dar neturėjome patirties, kiek ten tos informacijos yra. Bet kokiu atveju alternatyvos yra, dar artimiausiame posėdyje dėl tvarkos apsitarsime su prodekanais. Šiaip norėtųsi laikytis protingumo principo, kad studentai galėtų susitarti su dėstytojais. Nes visgi laikomės sampratos, kad studentai jau yra suaugę žmonės, galintys prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo pašnekovė.

Kauno technologijos universitetas patvirtino taikantis tokią pačią tvarką.

„Universitetui svarbu žinoti gydytojo patvirtintą ligos periodą, t.y. tik datas nuo – iki, o visa kita asmeninė studento sveikatos informacija (diagnozė, taikytas gydymas, ligos eiga, rekomendacijos ir pan.) universitetui nėra aktuali ir neprivaloma pateikti“, – pabrėžė įstaigos atstovas ryšiams su visuomene Mantas Lapinskas. 

REKLAMA

Tačiau jis pridūrė, kad ne visos gydymo įstaigos pateikia duomenis e.sveikatoje, tad atsispausdinti pažymos, ligos periodo išrašo tokiu būdu gali nepavykti.  

„Studentas prisiima atsakomybę už praleistų dienų pateisinimą: jei universitetui dokumentais nepagrindžia nedalyvavimo priežasčių, rizikuoja neišpildyti modulio lankomumo reikalavimų, neatlikti užsiėmimų metu organizuojamų aktyvaus dalyvavimo reikalaujančių užduočių, prarasti galimybę perlaikyti ar atidėti atsiskaitymus ir pan.“, – sakė jis.

Vilniaus universiteto atstovo teigimu, kadangi paskaitų lankymas universitete nėra privalomas, tad ir nauja tvarka neva jų „neliečianti“:

REKLAMA

„Studijuojantys asmenys – jau pilnamečiai, kurie pilnai už save atsakingi. Ligos atveju yra numatyta, kada studentas turi pranešti, jei negali dalyvauti atsiskaityme."

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė neslėpė, kad nauja tvarka dalies savivaldybių gydytojų darbo ne tik nepalengvino, bet apsunkino.

„Pildant viską e.sistemoje turi būti pilnas statuso surašymas. Jei anksčiau pažymoje buvo tik parašyta diagnozė ir nuo kada iki kada sirgta, dabar pateikiama daug išsamesnė informacija. Ypač kalbant apie tam tikrų miestų darželinukus, medikai kol kas lieka pažymų rašytojais, o tėvai – nešiotojais“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt jau rašė, kad tiek dėl darželinukų, tiek mokyklinukų praleistų pamokų pateisinimo kol kas vis dar kyla daug nepatogumų.  

Susidūrėte su panašia situacija? Papasakokite mums, anonimiškumą garantuojame.

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų