REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa dalinai yra finansuojama valstybės. Ji ne tik teikia galimybę gauti finansinę paramą energinį efektyvumą didinančioms ir kitoms priemonėms, bet ir leidžia gyventojams pasinaudoti paskolomis su lengvatinėmis palūkanomis.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa dalinai yra finansuojama valstybės. Ji ne tik teikia galimybę gauti finansinę paramą energinį efektyvumą didinančioms ir kitoms priemonėms, bet ir leidžia gyventojams pasinaudoti paskolomis su lengvatinėmis palūkanomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint gauti valstybės paramą, pirmiausia yra būtina parengti namo atnaujinimo (modernizavimo) projektą, kurį sudaro pastato energinio naudingumo sertifikatas prieš ir po atnaujinimo, investicijų planas ir statinio techninis projektai. Parama yra suteikiama jau įgyvendinus renovaciją.

REKLAMA

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvauti ir tuo pačiu valstybės paramą gauti gali tik daugiabučiai namai (tris butus ar daugiau turintis pastatas), kurie buvo pastatyti iki 1993 metų. 

Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymas numato, kad parama yra skiriama pastatams, kurie po atnaujinimo pasiekia ne mažesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę bei po renovacijos sutaupantiems ne mažiau kaip 40 proc. šilumos energijos sąnaudų. Kultūros paveldo objektai turi sutaupyti ne mažiau kaip 25 proc. energijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kam ir kokią paramą teiks valstybė?

Dalinai (30 proc.) valstybė kompensuoja butų savininkų investicijas į daugiabučio atnaujinimą. Valstybė remia tokias energinį efektyvumą priemones kaip šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymas ar keitimas, ventiliacijos, rekuperacijos sistemų pertvarkymą, stogo ir išorinių sienų šiltinimą, balkonų, bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimą ar langų keitimą, liftų atnaujinimą. 

Papildomus 10 proc. valstybė kompensuoja įsirengus tik tam tikras išskirtines priemones kaip modernizuojant neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu šimtaprocentinę kompensaciją valstybė suteikia atnaujinimo projekto parengimui, visiškai padengiamos ir projekto įgyvendinimo administravimo bei statybos techninės priežiūros išlaidos.

Lengvatinis kreditas

Valstybė gyventojams taip pat suteikia lengvatinį kreditą su 3 proc. palūkanomis, o jei namas po būsto atnaujinimo atitinka Vyriausybės nustatytus reikalavimus, dalį paskolos finansuoja valstybė. Kaip jau minėta, visa parama yra suteikiama jau po daugiabučio renovacijos, o  paskolos dydį finansinė institucija tokiu atveju perskaičiuoja ir atitinkamai informuoja apie patikslintą mokėjimų grafiką.

REKLAMA

Paramos gavimas

Atnaujinus daugiabutį ir norint gauti paramą, būtina atlikti du veiksmus – dar kartą įvertinti pastato energinį efektyvumą. Tai padarius, projekto administratorius kartu su rangovu turi kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI), kuri sudaro specialią komisiją, atliksiančią namo patikrinimą. 

Jeigu renovacija atlikta tinkamai, išduodamas statybų užbaigimo aktas, kuris atveria kelią gauti valstybės garantuojamą paramą.

Jeigu komisija nustato, kad yra trūkumų ir reikia atlikti tam tikrus bandymus, matavimus ir kitus veiksmus, komisijos darbas sustabdomas, iki kol bus atlikti atitinkami darbai. Jei pažeidimai nėra esminiai, juos galima pataisyti per 6 mėnesius. To nepadarius, renovacijos užbaigimo procesas yra nutraukiamas ir vėl gali būti pradėtas tik pašalinus trūkumus.

REKLAMA

Galiausiai, projekto administratorius turi pateikti atitinkamus dokumentus Būsto energijos taupymo agentūrai su prašymu suteikti valstybės paramą, kuri savo ruožtu privalo priimti sprendimą dėl paramos suteikimo. Taip pat BETA informuoja ir paskolą teikiančią instituciją, kuri atsižvelgdama į skirtos paramos dydį, sumažina suteikto lengvatinio kredito dydį ir perskaičiuoja atitinkamiems asmenims tenkančias paskolos grąžinimo mėnesines įmokas.

Parama nepasiturintiems gyventojams

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujantys nepasiturintys gyventojai gauna šimtaprocentinę visų išlaidų kompensaciją. Nepasiturinčiais asmenimis yra laikomi tie gyventojai, kurie turi teisę į šildymo išlaidų kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybė tokiems butų savininkams padengia visas projekto parengimo, statybos techninės priežiūros išlaidas, taip pat paskolos ir palūkanų išlaidas. Norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti visapusišką paramą būsto atnaujinimui, gyventojai privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Daugiau detalių apie socialiai remtinų gyventojų gaunamą valstybės kompensaciją renovacijai rasite kitame serijos straipsnyje.

Šia straipsnių serija siekiama supažindinti visuomenę su Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa. Straipsnių serija apima dažniausiai gyventojams kylančius klausimus ir siekia išsamiai paaiškinti, kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą ir taip tausoti aplinką bei prisidėti prie darnaus miestų vystymosi, kokių priemonių galima imtis ir kaip tai įgyvendinti, pradedant projekto inicijavimu ir baigiant renovuotu gyvenamuoju daugiabučiu bei jo aplinka.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų