REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę oficialiai prasidėjo naujas gripo sezonas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), vykdantis gripo stebėseną šalyje, kiekvieną savaitę skelbs sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sergamumo rodiklius.

Šią savaitę oficialiai prasidėjo naujas gripo sezonas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), vykdantis gripo stebėseną šalyje, kiekvieną savaitę skelbs sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sergamumo rodiklius.

REKLAMA

Įvertinus šių metų praeitos – 39 savaitės – sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su užpraeitos (38 savaitės) sergamumo duomenimis, nustatyta, kad sergamumas gripu ir ŪVKT padidėjo visose administracinėse teritorijose, išskyrus Utenos ir Vilniaus. Praeitą savaitę registruoti 5 gripo atvejai.

Šiuo metu sergančiųjų gripu yra Kaune (4 atvejai per pastarąsias dvi savaites), Klaipėdoje (2 atvejai per pastarąsias savaites) ir 1 atvejis Šiauliuose. 

Sezoninė gripo vakcina yra labai svarbi ir apsaugo nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos, komplikacijų ir mirties, ypač rizikos grupės asmenims, kuriems gripas yra daug pavojingesnis ir gali sukelti komplikacijas ar net mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Šiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną. Jie skiepijami nemokamai (valstybės lėšomis):

65 m. ir vyresniems asmenims;

nėščiosioms;

asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; 

asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;

REKLAMA

sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Atkeliauja iš Australijos

Specialistai įspėja – į Lietuvą iš Australijos atkeliauja grėsmingas ir pavojingas, net skiepams sunkiai pasiduodantis gripas. Australijoje jau prasidėjęs šio sezono gripo virusas į ligos patalus guldo ir senolius, ir kūdikius. O šimtams užsikrėtusiųjų gripas baigėsi mirtimi. Maža to, specialistai pastebi, kad šiemet virusas Australiją pasiekė anksčiau nei prognozuota, tad visai gali būti, kad anksčiau jis užklups ir į Lietuvą.

Melnburne pastarosiomis dienomis žmonių nuotaikos tik gėryn: kas mėgaujasi poilsiu keliaudamas karieta, ar gamta grožisi lėtai vaikštinėdamas. Mat australus jau apleidžia itin grėsmingas gripo virusas, ir baimė užsikrėsti mirtinu virusu slūgsta. Bent jau taip sako Australijoje ne vieną mėnesį su šeima gyvenantis lietuvis Linas. Tiesa, vyras sako, čia gripas šiemet buvo itin piktas:

REKLAMA
REKLAMA

„Gripas buvo intensyvesnis, su stipresne simptomatika, ir sezonas buvo ilgesnis. Tiek jo pradžia prasidėjo anksčiau, tiek jo pabaiga truko ilgiau.“

Žmonės, kaip sako Linas, į paniką nepuolė. Bet ir į valdžios raginimus skiepytis – ranka nemojo beveik nė vienas:

„Žmonės sąmoningi šioje šalyje, įmonės skiepydavo darbuotojus savo sąskaita. Skiepyti atvykdavo pas darbuotojus į darbo vietą, kad jiems būtų patogiau.“

Australijos specialistai skelbia, kad šiemet gripas labiausiai plito tarp vaikų iki penkerių metų. Kliuvo ir senjorams. Lietuvos medicinos atstovai patvirtina, anksčiau Australiją pasiekęs ir ilgiau žmones kankinęs gripo virusas gali anksčiau užklupti ir mūsų šalį.

„Gripo kilimas buvo stebimas gerokai anksčiau, negu įprastai. Turint omeny tai, savotiškai mes galim žiūrėdami į tai koks jis buvo pietų pusrutulyje, galim tikėtis ankstesnės gripo bangos“, – pasakoja ULAC direktorius Saulius Čaplinskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų