REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prasideda iki spalio 4 d. vyksiančios valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos, per kurias bus imituojamas branduolinis ar radiologinis incidentas Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje.

Antradienį prasideda iki spalio 4 d. vyksiančios valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos, per kurias bus imituojamas branduolinis ar radiologinis incidentas Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje.

REKLAMA

Anot vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, šių pratybų tikslas – patikrinti valstybės atsakingų institucijų pasirengimą reaguoti į galimą tokio pobūdžio nelaimę pagal atnaujintą Valstybinį gyventojų apsaugos planą.

„Kai kalbame apie Lietuvos gyventojų saugumą, ekstremaliųjų situacijų valdymą, atsakingų tarnybų ir institucijų bendradarbiavimas, veiksmų koordinavimas ir aiškus atsakomybių žinojimas yra būtinas. Tokios pratybos reikalingos tam, kad visos institucijos gebėtų tinkamai atlikti savo funkcijas ir užtikrinti visuomenės saugumą realaus pavojaus atveju“, – pabrėžia vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Per pratybas numatomas gyventojų apie galimą pavojų perspėjimo ir informavimo sistemos tikrinimas, planuojamas žmonių (pratybose dalyvaujančių savanorių statistų) evakavimas, dezaktyvavimas, jodo profilaktika, radiacinė žvalgyba.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Valstybinį gyventojų apsaugos planą branduolinio ar radiologinio incidento atveju numatytas 24 institucijų dalyvavimas. Taip pat įsitrauks ir tos savivaldybės, kurios pagal planą patenka į 30 km – skubių apsaugomųjų veiksmų – zoną: Švenčionių r., Vilniaus r., Šalčininkų r., Varėnos r. savivaldybės, taip pat Zarasų r. ir Kalvarijos savivaldybės. Pratyboms Vilniaus miesto savivaldybė skirs civilinės saugos atstovą, kuris stebės ir vertins pratybų eigą.

REKLAMA

„Šios pratybos padės ne tik patikrinti, bet ir sustiprinti dalyvaujančių tarnybų parengtį. Jų metu bus mokomasi koordinuoti bendrus veiksmus, kad galėtume užtikrinti gyventojų apsaugą. Pasirengti pačioms įvairiausioms ekstremalioms situacijoms galime tik nuolat stiprindami savo gebėjimus ir įgydami patirties“, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas, atliekantis departamento direktoriaus funkcijas Mindaugas Kanapickas.

Spalio 1-ąją, pirmą pratybų dieną, 10.15 val. bus tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. Patikrinimo metu bus įjungiamos sirenos, gyventojams bus išsiųsti trumpieji perspėjamieji pranešimai į mobiliuosius telefonus.

REKLAMA
REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM duomenimis, šiuo metu maždaug tik 40 proc. Lietuvos gyventojų yra pasiekiami trumpaisiais pranešimais, kurie informuoja apie galimą pavojų. 4 proc. gyventojų yra savarankiškai išjungę šią funkciją savo mobiliuosiuose telefonuose. Šie pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau juos gali priimti tik tie telefonai, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija. VRM kviečia gyventojus pasitikrinti, ar savo mobiliuosiuose telefonuose jie yra šią funkciją įsidiegę, ar perspėjimo pranešimai juos pasiekia.

Aktyviausi veiksmai pratybų metu vyks spalio 2 ir 3 dienomis. Spalio 2-ąją bus imituojamas gyventojų evakavimas – po 50 savanorių bus evakuojama iš Švenčionių r. savivaldybės į Zarasų r. savivaldybę, taip pat iš Vilniaus r. savivaldybės į Kalvarijos savivaldybę. Dar 50 savanorių bus laikinai perkeliami iš Šalčininkų r. savivaldybės į Varėnos r. savivaldybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią pratybų dieną numatomas ir stabiliojo jodo tablečių dalijimas, taip pat bus imituojamas dezaktyvavimas, dar kitaip švarinimas, įrangos parengimas, todėl gyventojai, nurodytose apylinkėse pamatę pareigūnus su apsaugomaisiais drabužiais, turėtų išlikti ramūs.

Spalio 3 d. pratybose numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti sraigtasparniai, taip pat numatoma vykdyti antžeminę radiacinę žvalgybą, bus tikrinamas aplinkos užterštumas.

Spalio 4 d. Vidaus reikalų ministerijoje įvyks pratybų rezultatų apibendrinimas. Pratybų metu dalyvaus vertintojai ir stebėtojai iš užsienio – ekspertai iš Didžiosios Britanijos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos. Ekspertai pristatys savo vertinimus, vyks diskusija dėl pratybose nustatytų trūkumų ir tobulinimo galimybių.

Visą pratybų eigą ir atnaujinamą informaciją bus galima stebėti realiuoju laiku tiek VRM interneto svetainėje, tiek Lietuvos pasirengimui ekstremalioms situacijoms skirtoje interneto svetainėje www.LT72.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų