REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prasidėję Metų knygos rinkimai, regis, įgauna skandalo atspalvį. Į geriausių šių metų prozos knygų penketuką nepateko nauja Kristinos Sabaliauskaitės knyga „Petro imperatorė“, tai reiškia, kad skaitytojai negalės balsuoti už šią knygą, ji negalės pretenduoti tapti geriausia Metų knyga. 

Vos prasidėję Metų knygos rinkimai, regis, įgauna skandalo atspalvį. Į geriausių šių metų prozos knygų penketuką nepateko nauja Kristinos Sabaliauskaitės knyga „Petro imperatorė“, tai reiškia, kad skaitytojai negalės balsuoti už šią knygą, ji negalės pretenduoti tapti geriausia Metų knyga. 

REKLAMA

Knygų penketuką Metų knygos rinkimams atrinko penkių ekspertų komisija, kurios atstovai žiniasklaidai yra pareiškę, kad K. Sabaliauskaitės knygos šiame sąraše nėra, nes laukiama antros romano dalies. Būtent tada visą kūrinį esą bus galima įvertinti, kaip vientisą. 

Komisijai Sabaliauskaitės knyga nepatinka

Komisijos narė, literatūrologė Donata Mitaitė, vadovaujanti Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriui, portalui tv3.lt sakė, kad komisijoje yra penki nariai, kurių kiekvienas turi savo nuomonę. Dėl knygų, kurios turėtų būti tame sąraše, pasak komisijos narės, buvo balsuojama, kalbamasi. 

Ji patikino, kad dėl K. Sabaliauskaitės knygos taip pat buvo diskutuojama ir nutarta jos neįtraukti. Anot komisijos narės, penketuke yra puikių knygų, todėl mes neturėtume kalbėti tik apie vieną autorę ir vieną knygą, o derėtų daugiau dėmesio skirti kitiems rašytojams, jų kūrybai.  Literatūrologė svarstė, kad K. Sabaliauskaitės knygai reikėtų kitokios, o ne Metų knygos, nominacijos. 

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų tokios kategorijos, kaip „bestseleris“, tai būtų puiki nominacija šiai knygai“, – sakė D. Mitaitė. 

Ekspertė prisipažino skaičiusi K. Sabaliauskaitės knygą ir ši jai nepatiko, literatūros kritikei pasirodė, kad knygos personažai yra negyvi, o romane gajus anti-rusiškumas. Ji minėjo, kad literatūroje galima pasirinkti kitokių raiškos formų. D. Mitaitė sakė komisijoje balsavusi prieš K. Sabaliauskaitės knygą, bet pabrėžė, kad ji buvo tik viena iš penkių ekspertų. 

REKLAMA

Komisijos pirmininkė Neringa Butnoriūtė, atsakydama į klausimus, kodėl „Petro imperatorės“ nėra penketuke, parašė: „Smalsaujantiems, kodėl sąraše nėra Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorės“, galima atsakyti: Metų knygos penketukas yra ne bestselerių, o įdomių, vertingų ir kokybiškų knygų sąrašas, todėl geras žinomumas nebūtinai savaime užtikrina jame vietą. Be to, šiuo atveju tėra išėjusi viena dalis, tad neįmanoma vertinti dilogijos visumos“.

Tai, kad K. Sabaliauskaitės knyga nepateko į šiuos rinkimus, stebina ne tik skaitytojus, bet ir profesionalus. K. Sabaliauskaitės knygas leidžianti leidykla „Baltos lankos“ išplatino pranešimą, kuriame sakoma, kad jiems apmaudu. 

REKLAMA
REKLAMA

„Matome nerimą keliančią tendenciją, prasidėjusią nuo maždaug 2011 m.: Kristinos Sabaliauskaitės kūrybą nuosekliai vengiama įtraukti į kūrybiškiausių knygų sąrašus, literatūros premijų, Metų knygos nominacijas, paliekant šią Lietuvoje ir už mūsų šalies ribų pripažįstamą bei vertinamą autorę už oficialiojo lietuvių literatūros kanono ribų“, – pranešime rašė K. Sabaliauskaitės knygas leidžianti leidykla. 

Įtaria klastą prieš garsią rašytoją

Anot leidyklos atstovų, jų neįtikina argumentai, esą K. Sabaliauskaitės knygos neįtraukė į Metų knygos rinkimų prozos penketuką, nes tai „tik pirmoji knyga“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime atkreipti dėmesį, jog tas pats argumentas buvo pasitelktas nenominavus nei „Silva rerum III“, nei „Silva rerum IV“ – motyvuota, jog šie savarankiški kūriniai buvo „tik tąsa“. Visgi ryškiausius mūsų literatūros talentus ir jų naujus pasirodančius kūrinius reikia įvertinti objektyviai ir oficialiai.

Deja, dabar jau bene dešimtmetį komisijų valingai nepastebima autorė neabejotinai nukenčia: į nominacijas ir premijas dėmesį visada kreipia, pavyzdžiui, užsienio leidėjai, rinkdamiesi, kurią lietuvių autorių knygą leisti“, – tikino leidyklos atstovai. 

Pasak „Baltų lankų“ atstovų, skaitytojai turėtų turėti galimybę Metų knygą rinkti iš svarbiausių ir geriausių kūrinių, Lietuvoje išleistų per numatytą leidybinį laikotarpį (į jį „Petro imperatorė“, išleista 2019 08 12, neabejotinai patenka). 

REKLAMA

„Metų knygos rinkimai yra valstybinių įstaigų (LR Kultūros ministerijos ir Nacionalinės Martyno Mažvydo Bibliotekos) iš biudžeto lėšų įgyvendinamas projektas, todėl jiems turėtų būti keliami aukščiausi skaidrumo ir objektyvumo, o ne asmeniškumų ar tikslinio niveliavimo kriterijai, nes tokiu atveju šių rinkimų pagrindinė misija nebetenka prasmės“, – sakė leidykla. 

Literatūros ir tautosakos instituto vadovė Aušra Martišiūtė, kurios vadovaujamo instituto du ekspertai priklauso Metų knygos rinkikų komisijai, portalui tv3.lt sakė, kad jie gerbia mokslininkų atsakomybę ir nevaržo jų minties laisvės. 

„Tie mokslininkai, kurie dalyvauja komisijose, turi teisę reikšti savo nuomonę. Instituto diktato nėra, mes to netoleruojame, gerbiame mokslininko laisvę. Tai nėra instituto pozicija, niekas mūsų neatsiklausė ar sutinkame deleguoti mokslininką į vieną ar kitą komisiją. Tai individualūs pakvietimai. <..> Šiuo atveju mes nedelegavome, jie buvo kviečiami asmeniškai. Aš net nežinau, kas iš mūsų žmonių buvo šioje komisijoje, bet mane pačią tam tikri dalykai nustebino ir šokiravo“, – sakė Literatūros ir tautosakos instituto vadovė, patikinusi, kad ekspertai esantys komisijoje neišreiškia bendros instituto nuomonės. 

REKLAMA

Ji taip pat sakė, kad institute vyks kūrybiškiausios knygos rinkimai ir tada aiškiau matysis Literatūros ir tautosakos instituto pozicija. Su rašytoja K. Sabaliauskaite portalui tv3.lt susisiekti nepavyko. 

Metų knygos rinkikų-ekspertų komisiją šiemet sudarė komisijos pirmininkė literatūros kritikė dr. Neringa Butnoriūtė, dr. Donata Mitaitė (Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus vadovė), Ernestas Parulskis (menotyrininkas), Neringa Mikalauskienė (rašytoja, vertėja, literatūros kritikė), dr. Manfredas Žvirgždas (Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tekstologijos skyriaus darbuotojas). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet knygų penketukai buvo renkami ekspertų keturiose kategorijose: vaikų knygų, paauglių knygų (išrinktas ketvertukas), knygų suaugusiesiems ir suaugusiųjų poezijos. Į penketukus atrinktos šiuolaikinių lietuvių autorių knygos išleistos nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. iki 2019 m. rugpjūčio 31 d.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. Metų knygos rinkimus inicijavo Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija ir ją rengia kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija bei Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir poezijos knygų kategorijose. 2018 m. įtraukta penkta kategorija – publicistikos ir dokumentikos.

Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Laureatai tradiciškai apdovanojami Vilniaus knygų mugėje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų