REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau penktadienį Dohoje (Kataras) prasidės vienas laukiamiausių šių metų sporto renginių – pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Buvo įprasta, kad čempionatas vyksta vasaros pabaigoje, tačiau tuo metu Dohą svilina pragariškas karštis, todėl nuspręsta čempionatą nukelti į neįQprastai vėlyvą laikotarpį.

Jau penktadienį Dohoje (Kataras) prasidės vienas laukiamiausių šių metų sporto renginių – pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Buvo įprasta, kad čempionatas vyksta vasaros pabaigoje, tačiau tuo metu Dohą svilina pragariškas karštis, todėl nuspręsta čempionatą nukelti į neįQprastai vėlyvą laikotarpį.

REKLAMA

Šiuo metu jau baigėsi ne tik „Deimantinės lygos“, bet ir kitų komercinių varžybų sezonai, o sportininkams formą teko išlaikyti kur kas ilgesniam laikotarpiui nei įprastai. Beje, noras sukurti kaip įmanoma geresnes sąlygas lengvaatlečiams Dohoje pasiteisino tik iš dalies, mat visą artimiausią savaitę Katare žadamas 37-38 laipsnių karštis ir net vakarais, kai vyks daugiausiai varžybų, termometro stulpelis nekris žemiau 30 laipsnių.

Šiemet į pasaulio čempionatą atvyko 11 Lietuvos lengvaatlečių: Andrius Gudžius (disko metimas), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Adrijus Glebauskas (šuolis į aukštį), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Diana Zagainova (trišuolis), Dovilė Kilty (trišuolis), Živilė Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Arturas Mastianica (50 km sportinis ėjimas), Monika Bytautienė (maratonas).

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė lengvosios atletikos asociacija (IAAF) jau pristatė kiekvieną būsimojo čempionato rungtį. Tarp pretendentų į medalius buvo įtraukti ir du lietuviai – A.Gudžius bei E.Matusevičius.

REKLAMA

A.Gudžius gins 2017 m. iškovotą pasaulio čempiono titulą, bet šį kartą varžybų nepasitiks kaip favoritas. Sezono pradžią jam sujaukė atlikta operacija ir lietuvis 2019 m. nepriartėjo prie savo geriausių rezultatų, pasiektų anksčiau. A.Gudžius šio sezono reitinge pasaulyje užima 6-ą vietą (67,73 m). Aiškiu favoritu visi vadina švedą Danielį Stahlį. Jis šiemet ne kartą sviedė diską už 70 m ribos, yra akivaizdus sezono lyderis (71,86), laimėjo net 4 iš 5 „Deimantinės lygos“ etapų, tarp kurių – ir finalinį. Švedas šiemet demonstruoja itin stabilius rezultatus ir turėtų pagaliau iškovoti taip trokštamą aukso medalį, mat tiek 2017 m. pasaulio čempionate, tiek 2018 m. Europos čempionate jis liko antras ir praleido į priekį A.Gudžių.

REKLAMA
REKLAMA

Antras pasaulio reitinge yra jamaikietis Fedrickas Dacresas, kuris „Deimantinės lygos“ etapą Maroke laimėjo su fantastišku rezultatu – 70,78 m. Tiesa, jamaikietis nepasižymi tokiu stabilumu kaip D.Stahlis ir vis dar neturi pasaulio čempionato medalio. Tarp kitų pretendentų į medalius be A.Gudžiaus dar minimi austras Lukasas Weisshaidingeris, iranietis Ehsanas Hadadi ir lenkas Piotras Malachowskis.

E.Matusevičiaus tarp kandidatų į pasaulio čempionato medalį prieš porą mėnesių niekas nebūtų priskyręs, bet po įspūdingo pasirodymo Lietuvos čempionate Palangoje jis jau minimas tarp „tamsiųjų čempionato arkliukų“. Tuomet Palangoje E.Matusevičius keliais metrais pagerino Lietuvos rekordą, nusviesdamas ietį 89,17 m. Šis rezultatas 2019 m. pasaulio reitinge – 4-as. 89 m rezultato neretai užtenka ne tik pasaulio čempionato medaliui, bet ir nugalėtojo titului.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dideles viltis su ieties metimo rungtimi sieja Estija, mat šios šalies atletas Magnusas Kirtas yra pasaulio reitingo lyderis (90,61 m). Ypač galingą sudėtį atsiuntė Vokietija. Ji turės dabartinį pasaulio čempioną Johannesą Vetterį, dabartinį olimpinį ir Europos čempioną Thomasą Rohlerį, dabartinį Europos vicečempioną Andreasą Hofmanną ir 5-ą vietą pasaulio reitinge užimantį Bernhardą Seifertą. Į Dohą atvyks ir 2015 m. pasaulio čempionas Juliusas Yego iš Kenijos bei 2012 m. Londono olimpinis čempionas Keshornas Walcottas iš Trinidado ir Tobago, bet pastaruoju metu jų rezultatai kiek suprastėjo.

Daugiausiai klaustukų tarp Lietuvos rinktinės lengvaatlečių kelia Airinė Palšytė. Dar kovo mėnesį uždarose patalpose ji šoko 1,97 m ir laimėjo Europos čempionato bronzą, tačiau vasaros sezoną jai sujaukė patirta trauma. Lietuvė susižeidė dar birželio pradžioje vykusiose LLAF taurės varžybose. Iš pradžių skelbta, kad A.Palšytė išvengė rimtesnių sužeidimų, tačiau vėliau sklido kalbos, kad jos sezonas gali būti baigtas. Visgi, lietuvė nusprendė nepraleisti svarbiausių sezono varžybų, nors jos sportinė forma – mįslė visiems lengvosios atletikos gerbėjams.

REKLAMA

A.Palšytė per karjerą yra įveikusi net 2,01 m aukštį ir būdama optimalios sportinės formos galėtų pretenduoti į medalį, tačiau Dohoje ji neminima tarp pretendenčių į prizininkes. Lietuvei vis dar reikia įvykdyti ir olimpinį normatyvą, kuris siekia 1,96 m.

Ryški moterų šuolių į aukštį rungties favoritė – rusė Marija Lasickienė. Ji šiemet į aukštį šoko 2,06 m ir artimiausią savo persekiotoją – ukrainietę Juliją Levčenką – lenkia 4 cm. Tiesa, prieš 2 savaites vykusiose Europos ir JAV rinktinių varžybose J.Levčenka sugebėjo nugalėti M.Lasickienę ir nutraukė ilgą jos pergalių seriją, todėl šioje rungtyje gali būti kiek daugiau intrigos nei įprastai. 2,02 m šiemet yra įveikusi ir Belgijos žvaigždė Nafissatou Thiam, bet ji Dohoje pasirinko septynkovę, o ne atskirą šuolių į aukštį rungtį. Tarp pretendenčių į medalius dar minimos trys sportininkės, kurioms šiemet pakluso 2 m aukštis: amerikietė Vashti Cunningham, baltarusė Karyna Demidik ir neseniai 18-ąjį gimtadienį paminėjusi ukrainietė Jaroslava Mahučich.

REKLAMA

Lietuvių tvarkaraštis pasaulio čempionate:

Rugsėjo 27 d. (penktadienis)

18.40 val. moterų šuolių į aukštį kvalifikacija (dalyvauja Airinė Palšytė)

23.59 val. moterų maratonas (dalyvauja Monika Bytautienė)

Rugsėjo 28 d. (šeštadienis)

16.15 val. arba 17.45 val. vyrų disko metimo kvalifikacija (dalyvauja Andrius Gudžius)

23.30 val. vyrų 50 km sportinis ėjimas (dalyvauja Arturas Mastianica)

Rugsėjo 29 d. (sekmadienis)

23.30 val. moterų 20 km sportinis ėjimas (dalyvauja Živilė Vaiciukevičiūtė)

Rugsėjo 30 d. (pirmadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. moterų ieties metimo kvalifikacija (dalyvauja Liveta Jasiūnaitė)

20.30 val. moterų šuolių į aukštį finalas (dalyvauja Airinė Palšytė, jei pateks)

21.25 val. vyrų disko metimo finalas (dalyvauja Andrius Gudžius, jei pateks)

Spalio 1 d. (antradienis) 16.50 val. vyrų šuolių į aukštį kvalifikacija (dalyvauja Adrijus Glebauskas)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

21.20 val. moterų ieties metimo finalas (dalyvauja Liveta Jasiūnaitė, jei pateks)

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija (dalyvauja Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis) 20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (dalyvauja Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (dalyvauja Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis) 16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (dalyvauja Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (dalyvauja Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (dalyvauja Edis Matusevičius, jei pateks)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų