REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Tragišką avariją sukėlęs Ramūnas Balkūnas (Tomas Lukšys/Fotobankas)

Prieš aštuonerius metus visą Lietuvą pašiurpino tragiška avarija Vilniuje. 2011-ųjų gegužės 22-sios pavakarę dideliu greičiu skriejęs automobilis kliudė šaligatvio bortelį, vertėsi bei apie 100 m. ant stogo čiuoždamas šaligatviu parbloškė net penkis žmones.

6

Prieš aštuonerius metus visą Lietuvą pašiurpino tragiška avarija Vilniuje. 2011-ųjų gegužės 22-sios pavakarę dideliu greičiu skriejęs automobilis kliudė šaligatvio bortelį, vertėsi bei apie 100 m. ant stogo čiuoždamas šaligatviu parbloškė net penkis žmones.

REKLAMA

Prie mirtį sėjusio „Honda Prelude“ vairo sėdėjo tuomet 21-erių Ramūnas Balkūnas, kurio kraujyje aptikta narkotikų pėdsakų. Įvykio vietoje žuvo 23 metų vyras ir vos kelių mėnesių kūdikis, kuri mama vežė vaikiškame vežimėlyje.

Išgyventi pavyko tik kūdikio mamai bei dar dviem paauglėms. Iš pradžių R. Balkūnas buvo nuteistas 10 metų kalėjimo, bet vėliau jam bausmė sušvelninta iki 8 metų nelaisvės. R. Balkūnui pavyko įtikinti teismą, kad jis buvo apsvaigintas per vieną vakarėlį, o ne pats vartojo narkotines medžiagas, todėl jaunas vyras ir išsisuko nuo griežtesnės bausmės.

Paleistas anksčiau laiko, nuo 2018 m. sausio 24 d. jis jau mėgavosi laisvės teikiamais malonumais, bet gautos pamokos neišmoko. Dar 2019 m. kovo pradžioje jis vėl sukėlė avariją, kai nedavė kelio pagrindiniu keliu važiuojančiam automobiliui. Maža to, jis suskubo pasišalinti iš įvykio vietos, o kadangi vairavo pažįstamo skolintą automobilį, tai pareigūnams prabėgus nemažai laiko jau nebepavyko patikrinti fakto – R. Balkūnas avariją sukėlė būdamas blaivus ar išgėręs.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukė baudos

Nors pastarąją avariją R. Balkūnas sukėlė prieš daugiau kaip pusę metų, tačiau jis vis vengė atvykti į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kur buvo nagrinėjama ši administracinio nusižengimo byla.

REKLAMA

Vis dėlto, šių metų rugsėjį apylinkės teismo teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė priėmė nuosprendį R. Balkūno atžvilgiu. Už tai, kad sukėlė avariją ir pasišalino iš įvykio vietos jam skirta 1600 eurų bauda.

Teoriškai, Vilniaus gatvėmis važinėti ir šaligatviais vaikščioti artimiausiu metu turėtų būti saugiau, nes be baudos, R. Balkūnui taip pat yra atimta teisės pusantrų metų sėsti prie automobilio vairo.

Per šį teismo procesą paaiškėjo ir visos šios avarijos aplinkybės. Bylos duomenimis, avarija įvyko 2019 m. kovo 7 d. apie 8.05 val. Vilniuje, Justiniškių g. ties Medeinos g.

REKLAMA
REKLAMA

Vairuodamas automobilį „Škoda Superb“ R. Balkūnas nesilaikė Kelių eismo taisyklių, buvo neatidus, nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio bei atsitrenkė į sustojusį automobilį „Nissan Pulsar“ ir jį apgadino. Be to, R. Balkūnas iš eismo įvykio vietos pasišalino.

Nukentėjusioji „Nissan“ vairuotoja teismo posėdyje parodė, kad ji važiavo ryte į darbą ir prie vieno prekybos centro į jos stovinčią mašiną atsitrenkė kitas automobilis. Ji ir R. Balkūnas išlipo iš transporto priemonių, bet pastarasis apžiūrėjo tik savo mašiną, o ne jos.

Paskui, anot moters, R. Balkūnas paprašė, kad ji patrauktų savo mašiną, bet ji atsisakė. Pasakė, kad „pildome deklaraciją“, bet moteris vėl atsisakė ir pasakė, kad kviečia policiją. R. Balkūno būsena moteriai pasirodė keista. Anot jos, jis buvo lėtokas, kalbėjo su ja rusiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada R. Balkūnas moteriai pasakė, kad patrauks savo mašiną ir pasukęs į dešinę link Pašilaičių, kol ji skambino policijai, nuvažiavo. Moteris teismui paaiškino, kad ji tą asmenį vėliau atpažino komisariate. Jai įstrigo R. Balkūno „banditiški bruožai“.

Neigė kaltę

Automobilis, kuris sukėlė eismo įvykį priklausė R. Balkūno pažįstamam, tačiau šis teismui taip ir nesugebėjo pateikti logiškų paaiškinimų, kodėl prie jo vardu registruotos transporto priemonės sėdo jo pažįstamas.

Bet automobilio savininką nuo didesnių problemų išsuko būtent nukentėjusioji. Jai buvo pateiktos tiek R. Balkūno, tiek automobilio savininko nuotraukos. Moteris kategoriškai tvirtino, kad ji atpažįsta R. Balkūną kaip asmenį sukėlusį eismo įvykį nurodytomis aplinkybėmis ir pasišalinusį iš įvykio vietos. O parodžius pastarajai byloje esančią automobilio savininko nuotrauką, ji nurodė, kad tai ne tas asmuo, kuris buvo įvykio vietoje.

REKLAMA

Pats administracinėn atsakomybėn traukiamas R. Balkūnas dalyvauti teismo posėdyje vengė, todėl byla išnagrinėta jam nedalyvaujant. R. Balkūnas byloje esančiame rašytiniame paaiškinime kaltę dėl jam inkriminuotų administracinių nusižengimų padarymo neigė.

Jis nurodė, kad automobilį „Škoda Superb“ buvo pardavęs 2018 m. gruodžio 28 d., o pats 2019 m. kovo 7 d. ryte galėjo būti pakeliui į darbą Širvintose arba medžiagų parduotuvėje Savanorių prospekte. Vis dėlto, tokios pastangos išsisukti R. Balkūno neišgelbėjo.

Tragiška avarija

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šio vairuotojo sukelta mirtina avarija įvykio 2011 m. gegužės 22 dieną, kai skriedama dideliu greičiu R. Balkūno vairuojama „Honda Prelude“ sostinės S. Nėries gatvėje atsitrenkė į šaligatvio bortą, vertėsi, čiuožė šaligatviu ir sustojo tik įlėkusi į visuomeninio transporto stotelę, kur stovėjo būrelis žmonių.

REKLAMA

Vietoje žuvo dar metukų neturintis kūdikis ir jo tėvas. Mažylio mama ir dar dvi paauglės buvo sužalotos ir pristatytos į ligoninę. Po eismo įvykio avarijos kaltininko kraujyje ir šlapime rasta amfetamino, tad nutarta, jog nelaimės dieną jis vartojo narkotikus.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuteisė R. Balkūną kalėti dešimt metų, skiriant jam atlyginti civilinį ieškinį nukentėjusiems bei žuvusiųjų artimiesiems. Beje, R. Balkūnas atsiprašė nukentėjusiųjų tik per antrą teismo posėdį, kuomet žiniasklaidoje rašyta, jog jis to taip ir nesugebėjo padaryti.

Vis dėlto, 2012 m. kūdikį ir jauną vyrą pražudęs bei tris žmones sužalojęs kelių erelis sulaukė teismo malonės. Tada jam bausmė sušvelninta iki 8 metų. Vilniaus apygardos teismas panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą skirti Lazdijų gyventojui 10 metų laisvės atėmimo bausmę bei atlyginti nukentėjusiems 800 tūkstančių litų padarytą žalą (apie 230 tūkst. eurų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas tenkino nuteistojo prašymą ir  nusprendė, jog ekspertai neįrodė, jog Ramūnas Balkūnas vairavo apsvaigęs nuo narkotikų: „Nors šlapime aptikta narkotinių medžiagų bei raminamų vaistų pėdsakų, tai nėra įrodymas, jog nuteistasis būtent tą dieną vartojo narkotikus“.

Dėl šios priežasties teismas nutarė sumažinti skirtą bausmę iki aštuonerių metų bei sumažinti civilinį ieškinį nukentėjusiems iki 300 tūkstančių litų (beveik 87 tūkst. eurų). Kaip jau minėta, R. Balkūnas į laisvę buvo išleistas taip ir neatlikęs 8 metų bausmės – 2018-ųjų sausio 24 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų