REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudenį orų permainos tampa kaip niekada aktualios, vienas labiausia laukiamų rudens etapų – Bobų vasara. Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros profesorius Arūnas Bukantis jau šiai savaitei turi gerų žinių.

Rudenį orų permainos tampa kaip niekada aktualios, vienas labiausia laukiamų rudens etapų – Bobų vasara. Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros profesorius Arūnas Bukantis jau šiai savaitei turi gerų žinių.

REKLAMA

„Rudens orai būna kontrastingi, kaip įprasta Lietuvoje, ir štai šių metų ruduo, rugsėjis, irgi yra ne išimtis. Ir jau turėjome šalnų iki minus 4-5 laipsnių ir štai pagaliau jau pasirodo ir viltis, kad ketvirtadienį-penktadienį jau bus šiltesnės dienos ir netgi panašios į Bobų vasarą. O po to vėl lietus ir, na, taip jau galima sakyti bus visą rudenį: tai saulėta, tai lietinga”, – kalbėjo A. Bukantis.

Jei atšilimas prasidės jau šią savaitę, laikas tam – tipiškas.

„Paprastai bobų vasara mes vadiname tokį laikotarpį jau po lygiadienio, tai yra trečiam rugsėjo dešimtadienyje, kai temperatūra dieną pakyla, na, bent iki 15-18, kartais iki 20 laipsnių. Jeigu dieną temperatūra 10-11 – tai tikrai nėra Bobų vasara. Nesvarbu, kad saulė šviečia, nes turi papūsti šiltas vėjelis iš pietų, pietryčių, pietvakarių, dažniausiai, tai turi būti susiję su Azorų, anticiklonų, poveikiu, kuris jau atneša į visą galima sakyti Vakarų ir Vidurio Europą šiltus, saulėtus orus”, – dėstė A. Bukantis.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorius paaiškina, kad Azorų salynas tai vieta netoli Ispanijos, Atlanto vandenyne, kur formuojasi aukšto slėgio dariniai, vadinamieji anticiklonai.

REKLAMA

„Kai jie pajuda link Vidurio Europos, link Baltijos regiono, tada ir patenkame į jų poveikį. Ir visi kiti anticiklonai, kurie ten susidaro, ar Skandinavijoje, ar netgi Arkties vandenyne, ar Sibire, ar Rytų Europoje – jie jau būna kitokių savybių“, – sako pašnekovas.

Visgi, laukiamas atšilimas netruks tiek, kiek norėtųsi. Paklaustas, kiek dienų šiemet truks Bobų vasara, pašnekovas sako, kad panašu, kad vos keletą.

„Kiek teko domėtis sinoptikų sudarytomis prognozėmis, tai šitas šiltesnis laikotarpis gali būti tiktais koks trejetas dienų, nes po to ateina lietūs ir vėl vėsa“, – dėstė A. Bukantis.

REKLAMA
REKLAMA

Nors orai Lietuvoje sušils, bet ne tiek, kad į lauką norėtųsi eiti trumpomis rankovėmis: prognozuojama, kad naktį šiomis dienomis neturėtų būti neigiama temperatūra, numatoma, kad bus apie 5-7 laipsnius, o dieną pakils iki 15-17 laipsnių šilumos.

Tai, kad Bobų vasara šiemet gali trukti vos kelias dienas – anokia anomalija.

„Vadinamosios bobų vasaros trukmė gali būti nuo dviejų dienų iki maždaug dviejų savaičių ir gali kai kuriais metais apskritai toks laikotarpis neateiti. Cirkuliacija atmosferoje yra labai kontrastinga ir ji neturi jokių dėsnių. Visgi, būtų galima, ko gero, pasakyti, kad ta tikroji vasara dabar jau gerokai žengia į rugsėjį, nes net iki rugsėjo vidurio dažnai mes turime visus klimatinius vasaros požymius“, – komentavo A. Bukantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis paaiškino, kad vasara yra vadinama laikotarpiu, kai paros temperatūra vidutiniškai yra aukštesnė nei 15 laipsnių, o dabar Lietuvoje ji dažnai jau tik antroje rugsėjo pusėje nukrinta žemiau 15 laipsnių ir tada ateina ruduo.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šią savaitę kai kurie Lietuvos didmiesčiai nusprendė pradėti šildymo sezoną. A. Bukančio nuomone, tai – teisingas sprendimas, nes vargu, kad kelių dienų atšilimas padės išvengti rudens darganų.

„Pastatai atvėsta ir reikia turėti omeny, kad tos patalpos, kurios yra į šiaurę, kurios negauna tiesioginių saulės spindulių, jos tikrai yra jau yra vėsios, ir, manyčiau, kad ir vaikų darželiai, ir mokyklos, jau yra pajutę šilumos stygių, - savo nuomone dalijosi A. Bukantis. – Aišku, pajūris šiuo atveju yra pranašesnis, ten visada šildymo sezonas prasideda kokiomis 8-9 dienomis vėliau negu Vilniuje ar Šiaurės Rytų Lietuvoje.“

REKLAMA

Toks Klaipėdos krašto pranašumas – aiškus. Pajūryje, dėl jūrinio klimato, orams vėstant naktys yra šiltesnės.

Artimiausių dienų orai

Ketvirtadienio rytą šalnos gana greitai pranyks. Naktį oras atvės iki 2–3, prie jūros 5 šilumos, kai kur bus menkų šalnų, dieną šils iki 15–17 laipsnių.

Ramūs ir maloniai šilti orai bus ir penktadienį. Dieną bus iki 16–17, kai kur net 18–19 laipsnių šilumos.

Šeštadienį Lietuvą pasieks vakaruose esančio ciklono įtaka, dėl to orai bus debesuoti, sustiprės pietinių krypčių vėjas, naktį atvės iki 9–11, prie jūros bus apie 12 laipsnių, dieną šils iki 14–15 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų