REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė neplanuoja pasinaudoti pirmumo teise ir įsigyti žlugusios Klaipėdos šilumos gamybos įmonės „Geoterma“ nekilnojamąjį turtą ir jai priklausančius nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbius įrenginius bei turtą.

Vyriausybė neplanuoja pasinaudoti pirmumo teise ir įsigyti žlugusios Klaipėdos šilumos gamybos įmonės „Geoterma“ nekilnojamąjį turtą ir jai priklausančius nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbius įrenginius bei turtą.

REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos rekomendacijai nepasinaudoti pirmumo teise. Šiuo klausimu turės būti parengtas atitinkamas nutarimo projektas. 

„Bendrovės finansinė situacija yra prasta, veiklos nevykdo jau daugiau kaip 2,5 metų, finansiniai kreditiniai įsipareigojimai siekia beveik 4 mln. eurų. Tiesiog prieš daugiau kaip dvi dešimtis metų įkurta bendrovė nesugebėjo konkuruoti šilumos gamintojų ir tiekėjų rinkoje ir ne kartą buvo daromos papildomos valstybės investicijos. Ir dabar visas turtas įkeistas Finansų ministerijai“, – pasitarime pristatydamas komisijos išvadą sakė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis. 

Aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai teiraujantis, ar apsvarstytos visos galimos alternatyvos, A. Mačiulis užtikrino, kad papildomai investuoti į „Geotermą“ nėra tikslinga. Pasak jo, nepriklausomų vertintojų skaičiavimu, įmonės turto vertė siekia beveik 5 mln. eurų, o valstybė jau ir taip yra investavusi į bendrovę milijonus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, kad visos galimybės yra išnaudotos, bet tai nereiškia, kad tas turtas negali būti kažkam naudingas – kaip jūs minite, ministre, – kažkokiam verslui. Dėl to ir siūloma bankrutuojančios įmonės turtą parduoti varžytinėse, bet ne valstybei investuoti papildomas lėšas, kuri jau yra investavusi, berods, apie 7 mln. eurų“, – aiškino A. Mačiulis. 

REKLAMA

Finansų ministras Vilius Šapoka taip pat teigė, kad visos alternatyvos įvertintos, pasirinktas optimalus ir pigiausias variantas. 

„Čia esmė jau kalbant ne apie pačią bendrovę, o apie patį įrenginį, kuris šiuo atveju yra svarbiausias (...) Būtų skelbiami aukcionai ir jeigu neatsirastų norinčių įsigyti, tuomet įrenginys atitenka iš esmės Finansų ministerijai. Tada galima ieškoti dar kitų alternatyvų“, – sako V. Šapoka. 

Vyriausybė šių metų pradžioje patvirtino Valstybės pirmumo teisės įsigyti nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbų turtą įgyvendinimo tvarką, suteikiančią jai pirmumo teisę įsigyti likviduojamą arba bankrutavusią strateginę įmonę. Tokių įmonių perėmimo tvarka parengta dėl 2018 metais įsigaliojusių naujų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo nuostatų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybė turi pirmumo teisę įsigyti ne mažiau kaip du trečdalius nacionaliniam saugumui svarbios įmonės akcijų, jos turtą arba įrenginius. Pasiūlymą įsigyti įmonę pirmiausiai turi vertinti speciali vyriausybinė komisija, tačiau galutinį sprendimą priima Vyriausybė.

Turto bankas į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos „Geotermai“ iškėlimo kreipėsi vasario 15 dieną, bankroto byla bendrovei buvo iškelta kovo 15 dieną. Rugpjūčio 23 dieną teismas konstatavo, kad „Geoterma“ yra bankrutavusi ir bus likviduojama.

„Geotermos“ veikla sustabdyta 2017 metų kovo 1 dieną dėl pasikeitusios dujų kainos, nuo 2018-ųjų balandžio pradžios įmonė neturi vadovo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2017 metais buvo paskelbtas 100 proc. bendrovės akcijų viešas aukcionas, tačiau bendrovę įtraukus į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą, privatizavimas 2018 metų pradžioje buvo sustabdytas. Pernai Turto bankas du kartus nesėkmingai bandė išnuomoti jos turtą.

Turto bankas kartu su „Ignitis grupės“ įmone „Ignitis gamyba“ (ankstesni pavadinimai atitinkamai „Lietuvos energija“ ir „Lietuvos energijos gamyba“) valdo 100 proc. „Geotermos“ akcijų. Be valstybės lėšų, į 21,4 mln. eurų vertės projektą investavo Pasaulio aplinkosaugos fondas, Danijos aplinkosaugos agentūra, paskolą suteikė Pasaulio bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų