REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV užregistruota jau daugiau nei dešimt užsikrėtimo rytų arklių encefalomielito atvejų. Šios pavojingos infekcijos, kuri jau nusinešė dvi gyvybes, nešiotojai yra uodai. 

JAV užregistruota jau daugiau nei dešimt užsikrėtimo rytų arklių encefalomielito atvejų. Šios pavojingos infekcijos, kuri jau nusinešė dvi gyvybes, nešiotojai yra uodai. 

REKLAMA

EEE, arba rytinis arklių encefalitas, kaip yra vadina ši reta, tačiau labai sunkiai gydoma liga, gali padaryti didelę žalą gyvuliams, o užkrėtus žmones – sužaloti jų smegenų veiklą, sukelti mąstymo sutrikimus, o dažnai ir sukelti mirtį. 

Virusas EEE yra neišgydomas, tačiau anksti nustačius, kol dar nepateko į smegenis, galima ir pasveikti be didesnių komplikacijų.

Net trečdalis infekuotųjų miršta per pirmas kelias savaites nuo užsikrėtimo. Tačiau mirtis gali užklupti net po poros metų nuo ligos pradžios dėl patekimo į smegenis ar kitų fiziologinių faktorių, rašoma BBC. 

Dažniausiai uodai-nešiotojai yra aptinkami JAV šiaurės rytuose, pelkėtose ir miškingose vietovėse vėlyvą pavasarį ar ankstyvą rudenį, tačiau pasitaiko ir pietiniuose rajonuose žiemą. 

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiais metais užkrėstųjų EEE skaičius jau ženkliai viršijo 5-10 metų vidurkį. 

JAV per šiuos metus virusu užsikrėtė 14 žmonių, dar keturiems yra įtariama ši liga. Du žmonės nuo jos jau mirė, viena 5-erių mergaitė yra gydoma reanimacijoje. Taip pat įvairiose valstijose buvo užfiksuotas arklių encefalito protrūkis, juos teko užmigdyti. 

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo viruso?

Nuo EEE viruso nėra apsaugotas niekas, tačiau didesnė rizika, kad įkas uodas-žudikas yra žmonėms, kurie dirba lauke. Sunkiausiai į ligą reaguoja vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės. 

Medikai taip pat rekomenduoja kovoti ne su pačiai uodais, o jų atsiradimo vietomis – šalia namų rekomenduojama vengti nejudančio vandens. Tai gali būti tiek tvenkiniai, tiek ir įvairios buityje naudojamos talpos, ar net gėlių vazonai.

Lietuvoje ši liga nėra registruota.

ULAC medikai primena, kad uodai gali platinti ir kitą gyvybei grėsminga liga, maliariją. Todėl, prieš vykstant į egzotines šalis, patariama imtis atitinkamų saugumo priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų