REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot specialistų, pasitikrinti dėl prostatos vėžio dažnai vyrai vengia įtikėję klaidingais mitais. Tačiau medikai įspėja – taip elgdamiesi jie labai rizikuoja, mat ligą aptikus vėlyvoje stadijoje padėti gali būti kur kas sunkiau.

Anot specialistų, pasitikrinti dėl prostatos vėžio dažnai vyrai vengia įtikėję klaidingais mitais. Tačiau medikai įspėja – taip elgdamiesi jie labai rizikuoja, mat ligą aptikus vėlyvoje stadijoje padėti gali būti kur kas sunkiau.

REKLAMA

Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojas urologas Aušvydas Patašius pabrėžė, kad daugiausiai baimės ir streso kelia nežinojimas.

Pasak jo, pirmiausia, ko turėtų tikėtis pas šeimos gydytoją ar urologą atėjęs pacientas, tai – nuoširdaus pokalbio. Tai pacientą kiek nuramintų, sumažintų su ankstyva diagnostika susijusias neigiamas reakcijas.

„Šeimos gydytojas turėtų paaiškinti, kas vyro laukia, kokios yra galimybės. Kas atėjus pasitikrinti atliekama fiziškai? Pirmiausia iš venos paimamas kraujo tyrimas. Tai – vadinamasis PSA tyrimas, kuris parodo, kiek prostata yra pažeista. Vis dėlto šis tyrimas yra gana jautrus ir labai nespecifiškas. Net ir esant žemai tyrimo rodmens reikšmei po tuo gali slėptis vėžys, kaip ir esant didelei reikšmei jo gali nebūti. PSA rodmenys gali padidėti esant prostatos uždegimui, taip pat – gerybinei prostatos hiperplazijai“, – kalbėjo gydytojas.

Jei žmogus atvyko ne pas šeimos gydytoją, o iškart urologą, konsultacijos metu jis būtinai pirštu per išeinamąją angą patikrins prostatos būklę.

REKLAMA
REKLAMA

„Net esama tokio posakio, kad atlikti šią apžiūrą, kitaip vadinamą digitaliniu rektaliniu tyrimu, yra taip paprasta ir neskausminga kaip vyrai patikrina automobilio tepalą. Tai tikrai fizinio diskomfotro nesukelia“, – pasakojo jis.

REKLAMA

Toliau, jei urologai randa pakitimų, tada nusiunčia pacientą biopsijai.

„Tačiau šis tyrimas nėra specifinis, jis gali duoti tiek klaidingai teigiamą, tiek klaidingai neigiamą atsakymą, tad jo atlikti yra siunčiami apie 35–40 proc. pacientų. Atliekant biopsiją per išeinamąją angą kišamas echoskopuojantis daviklis. Dažniausiai tuo metu naudojame ir nuskausminamąsias priemones“, – aiškino A. Patašius.

Gydytojas pastebėjo, kad dažniausiai vyrai labai stresuoja prieš šį tyrimą, tačiau atsineštas nerimas tik pridaro bėdų: „Tas emocinis krūvis labai trukdo procedūrai, nes žmonės būna įsitempę. Pasitaiko, kad vien dėl to net apalpsta. Taigi nors iš šono atrodo, kad bijo iš skausmo apalpti, bet tai nutinka būtent dėl per didelio emocinio krūvio. O dėl to kaltas užvestas ydingas ratas: nebuvo iš anksto paaiškinta, kas laukia paciento, urologas galbūt to vėlgi nepaaiškino jau pačios biopsijos metu.“

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasiruošti?

Pasiteiravus, ar yra patarimų, kaip reikėtų pasiruošti išsiruošus pas gydytoją pasitikrinti dėl prostatos vėžio, A. Patašius įvardijo tik kelis dalykus.

„Prieš atliekant PSA tyrimą nereikėtų bent dvi tris dienas turėti lytinių santykių, būti nesimasturbavus, neperšalus, kad būtume tikri, kad niekas negalėjo paveikti tyrimų rezultatų. Nes jei esant šlapimo takų infekcijai (prostatitui), PSA gali būti padidintas ir žmogus gali gauti didelę dozę medicininių intervencijų nesant jokiam vėžiui“, – patarė medikas.

Kartu jis pridūrė, kad prieš biopsiją žmonės, būna, atlieka mikroklizmas: „Jas galima nusipirkti parduotuvėje, tai didesnio diskomforto nesukelia. Būna kai kuriems pacientams paskiriame ir antibiotikų profilaktiką, nes vedant daviklį per tiesiąją žarną galime įnešti infekciją. Bet reiktų vartoti tik gydytojo paskirtus antibiotikus.“

Portalas tv3.lt jau rašė, kad laiku pasirūpinus prostata vėliau galima išvengti sudėtingo gydymo, kuriam šiandien Lietuvoje neprieinami naujausi vaistai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų