REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beprecedentis atvejis Kėdainiuose. Žmonės priversti kęsti kaimynystėje besiplečiančio nelegalaus žvėrelių verslo skleidžiamą dvoką. Prie kaimynų tvoros šinšilų fermą užveisęs gyventojas atsipirko menkomis baudomis. Pažaboti tokią veiklą gyvenamajame kvartale – institucijos bejėgės. Kėdainių valdžia sako metas taisyti gyvūnų laikymo taisykles rajone.

Beprecedentis atvejis Kėdainiuose. Žmonės priversti kęsti kaimynystėje besiplečiančio nelegalaus žvėrelių verslo skleidžiamą dvoką. Prie kaimynų tvoros šinšilų fermą užveisęs gyventojas atsipirko menkomis baudomis. Pažaboti tokią veiklą gyvenamajame kvartale – institucijos bejėgės. Kėdainių valdžia sako metas taisyti gyvūnų laikymo taisykles rajone.

REKLAMA

Kėdainiuose Babėnų kvartalo gyventojai – pasibaisėję. Kaimynystėje po pat jų langais išdygusiame štai šiame pastate įkurta žvėrelių ferma. Daukšos gatvės gyventojus kankina iš jos vis pasklindanti siaubinga gyvūnėlių fekalijų smarvė ir nuojauta, jog žvėreliai auginami pražūčiai. Ilgai puoselėtoje poilsio zonoje būti nebeįmanoma.

„Pavėsinė, žaidimų anūkei – smėlio dėžė, supynes dar pasidarėm va irgi, ir išeiti… Karšta vasara ir kvapai buvo, baisūs siaubingi nemalonūs ir ta kita situacija kai nežinai, kas ten darosi psichologiškai veikia“, – sako kaimynė Dalia Marmienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokia smarvė net šleikštulį kelia, tiesiog nemalonu. Grįžtam vakare jau norim atsidaryti langus miegamo, kaip tik mūsų teisiai – atsidarom langus, neįmanoma turim užsidaryt“, – pasakoja kaimynė Zita Butrimienė.

REKLAMA

Ką ten augina – kaimynas nutylėjo, žmonės suprato išvydę nešamus narvus, o gyvūnėlius – švelniakailes šinšilas atsitiktinai pamatė per langą:

„Žiemą buvo įtarimas, kad kažkas gyvo, nes kūreno, šviesa degė ir dūmai rūko, tai galvojam ar dirba kažkas ar gyvo yra. Pavasarį išaiškėjo, pamatėm, narvelius, kai neša – tai plečiasi, ne tai kad kelis gyvūnėlius laiko, daug narvų vežė tikrai.“

Kėdainiškiai sako, kad pasitaiko dienų, jog vimdantis tvaikas sklinda po visą kvartalą:

„Mes nepagalvojom, kad ta ferma čia tų šinšilų, sako, taip… O kvapas kai buvo stiprus, karšta trisdešimt laipsnių ir nunešė tą smarvę.“

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai kreipėsi į įvairiausias institucijas, kad šios padėtų suvaldyti keblią padėtį – sako dvoko jau nebeapsikenčiantys:

„Parašėm tuos raštus, surinkom parašus kaimynų, kiek galėjom, apėjom – 16 žmonių čia pasirašė be jokių pasakymų. Sako, mes net nežinojom nuo ko čia kvepia tas visas malonumas.“

Gavusi raštą, savivaldybė sudarė komisiją, tačiau fermos savininkas į savo valdas jos neįsileido. Kaip, beje, nesutiko kalbėtis ir su žurnalistais.

Žmonės sako net neabejoję, kad fermos steigti tarp gyvenamųjų namų negalima, ir ją uždraus, bet atsimušė į sieną. Paaiškėjo, kad jokio leidimo fermai nieks neprašė, pastatą rekonstravo kaip sandėlį. Sandėlyje ir įkurdino šinšilas. Net ir aplinkosaugininkų leidimo nereikėjo – tokie teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra per mažas skaičius nustatyti sanitarinę apsaugos zoną, kad sutikimo ten reikėtų gyventojų, arba daryt poveikio visuomenės sveikatai vertinimą“, – teigia Kėdainių visuomenės sveikatos centro vedėja Sandra Buinovskienė.

O Kėdainiuose patvirtintose gyvūnų laikymo taisyklėse – šių ūkinių gyvūnų auginimas iš viso nėra apibrėžtas. Atvejis beprecedentis. Valdžia susizgribo: problema yra – taisykles keis.

„Į šitą mes atkreipėme dėmesį, Peržiūrėsime kiekius, kiekvieno gyvūno, ne tik mums įprastų mūsų regiono laikomų – bet ir šinšilų“, – kalbėjo vicemeras Paulius Aukštikalnis.

Veterinarijos tarnyba, gavusi skundą dėl smarvės, galimo gyvūnų kankinimo ir nelegalios komercinės veiklos, surengė patikrą, rado 800 šinšilų.

REKLAMA

„Už veiklos vykdymą, kuri neregistruota skirta administracinė nuobauda, jis deklaravo, pateikė prašymą įregistruoti šinšilų fermą“, – sako Kėdainių VMVT viršininkas Alfonsas Genys.

Tiesa, bauda vos 127 eurų – toks įstatymas. Nors ir ferma neregistruota, ir gyvūnai nedeklaruoti. Specialistai konfiskuoti nelegaliai laikomų gyvūnų nesiryžo.

Jei jie konfiskuotų, tai kur dėtų, taip pasakė, neturėtų kur dėt. Tai sakau, o kur juos dės, gi nužudys, parduos kailiui“, – mano kaimynė D. Marmienė.

„Įvairaus amžiaus ir jaunų, ką tik atsivedusių buvo ir suaugusių. Tai logiška, kad daugina jis tuos gyvūnėlius. Tai greičiausia ne vieną dieną ir ne vieną savaitę ta ferma – tikriausiai gal ir ne vienus metus galėjo būt“, – mano A. Genys.

REKLAMA

Ferma išties veikė neteisėtai, kiek laiko – nieks nežino. Tad situaciją aiškintis ėmė ir Mokesčių inspekcija – ši irgi nubaudė 150 eurų.

„Yra surašytas administracinių nusižengimų protokolas, paskirta bauda ir mokėtojas įregistravo IDV. Mokėtojas, buvo veiklos kūrimo procese, kaip mums bando pateikti ir pardavimo pajamų nebuvo gavęs“, – sako Mokestinių prievolių departamento direktorė Daiva Baniulienė.

Šinšilų augintojas bus stebimas pro didinamąjį stiklą. Nors atsipirkęs menkomis baudomis, suskubo įteisinti veiklą. O tai jau atrišo rankas visuomenės sveikatos specialistams – atsiradus ūkio objektui jie galės atlikti tyrimus, mat iki šiol rankos buvę surištos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ferma įregistruota, pradėta ūkinė komercinė veikla,- tada taip mes galim tada- mums realiai net nereikia , kaip pasakyt- mes matuotumėm kvapą ne toj teritorijoj, mes matuotume kvapą gyvenamojoj aplinkoj, pas gyventoją, kuris skundžiasi“, – teigia Kėdainių visuomenės sveikatos centro vedėja Sandra Buinovskienė.

Įvykį tyrė ir policija, tačiau neįžvelgusi baudžiamosios atsakomybės – tyrimą nutraukė. O štai gyventojai nurimti nežada – sako, jei reikės, kreipsis ir į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų