REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2001 m. rugsėjo 11 d. visam gyvenimui įsirėžė amerikiečių ir dalies pasaulio gyventojų atmintyje – tądien įvykdyta iki šiol kruviniausia ir daugiausiai aukų pareikalavusi teroristinė ataka JAV istorijoje. Tačiau nedaug kam žinoma, kad per visą pasaulį sukrėtusią ataką nukentėjo ir lietuviai, o ne vienam jų pavyko išsigelbėti.

2001 m. rugsėjo 11 d. visam gyvenimui įsirėžė amerikiečių ir dalies pasaulio gyventojų atmintyje – tądien įvykdyta iki šiol kruviniausia ir daugiausiai aukų pareikalavusi teroristinė ataka JAV istorijoje. Tačiau nedaug kam žinoma, kad per visą pasaulį sukrėtusią ataką nukentėjo ir lietuviai, o ne vienam jų pavyko išsigelbėti.

REKLAMA

Rugsėjo 11-ąją devyniolika teroristų, finansuojamų ir paruoštų grupuotės „Al Qaeda“, užgrobė keturis komercinius keleivinius lėktuvus ir du iš jų nukreipė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, vieną į Pentagoną (JAV Gynybos departamento būstinę) netoli Vašingtono, o ketvirtasis savo tikslo taip ir nepasiekė, sudužęs laukuose Pensilvanijoje.

Per atakas žuvo beveik 3 tūkst. žmonių, įskaitant maždaug 343 Niujorko gaisrininkus ir 71 policijos pareigūną. Dar apie 10 tūkst. žmonių buvo sužeista. Iš viso užgrobtais lėktuvais skrido 245 žmonės, iš kurių nė vienas neišgyveno.

REKLAMA
REKLAMA

Po šios dienos JAV pradėjo ryžtingą kovą su terorizmu.

Žuvę lietuviai

Per išpuolį žuvo Lietuvos Respublikos pilietė – 28-erių Jelena Melničenko (kolegoms žinoma kaip Helen Melnick). Ji tuo metu dirbo šiaurinio Pasaulio prekybos centro dangoraižio 93–100 aukštuose įsikūrusioje draudimo kompanijoje „Marsh and McLennan“. Ši kompanija – viena daugiausiai darbuotojų per ataką netekusių įmonių, žuvo 295 jos darbuotojai. J. Melničenko vardas išgraviruotas atminimo plokštėje su kitomis tragedijos aukomis.

REKLAMA

Kartu su vyru J. Melničenko iš Lietuvos į JAV emigravo dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

J. Melničenko – Vilniaus universiteto dėstytojo fiziko Vladimiro Gavriušino duktė. Rugsėjo 11-ąją V. Gavriušinas kaip tik viešėjo Niujorke ir buvo susitaręs apsipirkti su savo dukra per jos pietų pertrauką. Deja, išpuolio metu J. Melničenko buvo dangoraižyje ir neišgyveno.

46-erių lietuvių kilmės Johnas Josephas Wenckus rugsėjo 11-ąją skrido iš Bostono į Los Andželą vienu iš teroristų užgrobtų lėktuvų. Lėktuve kartu su juo skrido 92 žmonės, įskaitant ir teroristus. Lėktuvas rėžėsi į šiaurinį Pasaulio prekybos centro bokštą, nusinešdamas visų keleivių gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA

J. J. Wenckus dirbo pajamų mokesčių konsultantu ir gyveno Kalifornijoje. Bostone vyras lankėsi paminėti tėvo 70-ąjį jubiliejų. J. J. Wenckaus proseneliai Venckai iš Lietuvos į JAV emigravo 1917 metais.

Dar vienas per teroro ataką žuvęs lietuvių kilmės amerikietis – 30-metis Darekas Jamesas Statkevicus, incidento metu dirbęs pietiniame Pasaulio prekybos centro bokšte. D. J. Statkevicus dirbo finansų analitiku įmonėje „Keefe, Bryette & Woods“, įsikūrusioje 89 dangoraižio aukšte.

D. J. Statkevicus kartu su žmona Kimberly augino vienerių sūnelį, jo žmona tuo metu laukėsi antrojo kūdikio.

Išsigelbėję lietuviai

Išpuolių vietose dirbo ir daugiau lietuvių, kuriems, laimei, pavyko išsigelbėti. Tarp jų – vilnietė, buvusi Stasio Lozoraičio sekretorė Arijana Samsonienė. Likimas lėmė, kad atakos rytą A. Samsonienė paprasčiausiai vėlavo į darbą įmonėje „Citigroup“, įsikūrusioje visai šalia šiaurinio Pasaulio prekybos centro. Tragiškus tos dienos įvykius A. Samsonienė stebėjo iš netoliese esančios gatvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į darbą pavėlavo ir Čikagoje gimusi Rima Varankaitė-McKean, koją į Pasaulio prekybos centrą kėlusi kaip tik tada, kai į jį rėžėsi pirmasis lėktuvas.

Išsigelbėjo ir Vokietijoje gimęs Lietuvos pilietis Rimantas Šileikis, dirbęs pietiniame Pasaulio prekybos centre, spėjęs iš 90 dangoraižio aukšto nusileisti bėgdamas laiptais, kai į vieną dangoraižių rėžėsi pirmasis lėktuvas.

Kaip jis yra pasakojęs anksčiau, 48 aukšte apsaugos darbuotojai ragino žmones likti pastate, tikindami, kad jame saugu. Nors dalis darbuotojų šiam raginimui pakluso, R. Šileikis apsaugos nepaklausė. Antrasis lėktuvas į pastatą, kuriame buvo vyras, rėžėsi kai jis buvo 47 aukšte. Jo teigimu, kitas lietuvis, Paulius Šibajoris, taip pat spėjo pasprukti iš nelaimės vietos, pasinaudodamas liftu, kol šis dar veikė. Dangoraižyje taip pat dirbo dar viena lietuvė Rūta Dragunevičiūtė, deja, informacijos apie ją nėra.

REKLAMA

Kaip pamena R. Šileikis, Pasaulio prekybos centre dirbo apie 10–15 lietuvių.

JAV armijos karininko Gedimino Naujokaičio žmona Isabelle Slifer atakos metu dirbo naujoje darbovietėje – Pentagone, kur buvo išdirbusi viso labo šešias dienas. Moters kabinetas buvo tiesiai virš vietos, į kurią įsirėžė vienas iš užgrobtų lėktuvų. Pastate tądien dirbo itin daug žmonių.

Kelios akimirkos iki į pastatą rėžėsi lėktuvas, I. Slifer pasitraukė iš savo darbo vietos ir šnekėjosi su dviem bendradarbiais apie ką tik Pasaulio prekybos centre įvykdytas atakas. Netrukus po to, kai pamatė naujienas apie išpuolį per televizorių, I. Slifer paskambino savo vyrui ir nuramino jį „Nesijaudink, dirbame neaukštame pastate, niekas į mus nesikėsins“.

REKLAMA

Netrukus moteris pajuto smūgį į Pentagono pastatą ir prisimena pasijutusi beprotiškai dėkinga, kad atakos metu nesėdėjo savo darbo vietoje.

Įvykių chronologija (Niujorko laiku (UTC-4))

8 val. 45 min. Didelis užgrobtas lėktuvas (Boeing 767), skridęs iš Bostono į Los Andželą, rėžėsi į šiaurinį Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižį, pramušdamas jame didžiulę skylę. Pastate kilo gaisras. Lėktuvu skrido 92 keleiviai.

9 val. 03 min. Antras keleivinis lėktuvas (Boeing 767), taip pat skridęs iš Bostono į Los Andželą, rėžėsi į pietinį PPC dangoraižį ir sprogo. Užsiliepsnojo abu pastatai. Lėktuvu skrido 64 žmonės.

9 val. 17 min. Uždaryti visi oro uostai Niujorko regione.

9 val. 21 min. Uždaryti visi Niujorko tiltai ir tuneliai.

9 val. 30 min. JAV prezidentas iš Floridos kreipėsi į tautą ir pareiškė, kad prieš Ameriką įvykdytas teroristinis išpuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9 val. 39 min. G. W. Bushas pranešė apie sušaukiamą skubų nacionalinio saugumo tarybos pasitarimą, kai tik grįš į Vašingtoną.

9 val. 40 min. Pirmą kartą JAV istorijoje atšaukti visi skrydžiai visuose šalies oro uostuose.

9 val. 43 min. Lėktuvas (Boeing 757), skridęs iš Vašingtono į Los Andželą, rėžėsi į Pentagono pastatą. Lėktuvu skrido 64 žmonės. Kilo gaisras. Nedelsiant pradėta darbuotojų evakuacija.

Tuometinis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus viešbutyje Vašingtone netoli Pentagono tuo metu dalyvavo susitikime su Amerikos žydų kongreso vadovais.

10 val. 00 min. Sugriuvo pietinis (pirmasis) PPC pastatas. V. Adamkus su specialiuoju eskortu palydėtas į Lietuvos ambasadą Vašingtone.

REKLAMA

10 val. 05 min. Evakuoti Baltieji rūmai.

10 val. 10 min. Sugriuvo dalis pažeisto Pentagono pastato.

10 val. 10 min. Pensilvanijos valstijoje prie Somerseto sudužo ketvirtas užgrobtas keleivinis „United Airlines“ lėktuvas (Boeing 757), skridęs iš Naujojo Džersio į San Franciską. Lėktuvu skrido 44 žmonės. Sužinoję apie kitus tris užgrobtus lėktuvus, keleiviai pasipriešino teroristams ir bandė perimti lėktuvo valdymą.

10 val. 13 min. Evakuotas Jungtinių Tautų pastatas Niujorke.

10 val. 22 min. Vašingtone, prie Valstybės departamento, automobilyje susprogdinta bomba.

10 val. 25 min. Visi tarptautiniai oro skrydžiai į JAV nukreipti į Kanadą.

10 val. 29 min. Sugriuvo antrasis PPC pastatas.

10 val. 45 min. Evakuoti visi federaliniai pastatai Vašingtone.

11 val. 16 min. CNN pranešė, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centro bioterorizmo komandos pasiruošusios reaguoti į galimus išpuolius.

REKLAMA

11 val. 18 min. „American Airlines“ patvirtino, kad sudužo du šios kompanijos lėktuvai su 150 žmonių.

11 val. 59 min. „United Airlines“ patvirtino, kad sudužo du lėktuvai su 110 žmonių.

12 val. 04 min. Evakuotas Los Andželo tarptautinis oro uostas, į kurį skrido abu pagrobti „American Airlines“ lėktuvai.

12 val. 15 min. Evakuotas ir uždarytas San Francisko tarptautinis oro uostas, į kurį skrido lėktuvas, nukritęs Somersete. 13 val. 04 min. Jungtinių Valstijų prezidentas G. W. Bushas, kalbėdamas iš nenustatytos vietos, pranešė, kad imtasi visų reikalingų saugumo priemonių ir kad JAV kariškiams visame pasaulyje paskelbta parengties padėtis. 17 val. 00 min. „BBC World“ televizija pranešė, kad sugriuvo septintasis PPC pastatas, nors iš tiesų pastatas dar nebuvo pradėjęs griūti. 17 val. 20 min. Sugriuvo septintasis PPC pastatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų