REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė stoja į žūtbūtinę kovą su Prancūzijos krepšininkais. Pergalės kaina – milžiniška, nes pralaimėjus šią kovą lietuviams liktų tik mikroskopinės teorinės galimybės žengti į pirmenybių ketvirtfinalį (reikėtų laukti dviejų Australijos krepšininkų pralaimėjimų – aut. past.).

6

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė stoja į žūtbūtinę kovą su Prancūzijos krepšininkais. Pergalės kaina – milžiniška, nes pralaimėjus šią kovą lietuviams liktų tik mikroskopinės teorinės galimybės žengti į pirmenybių ketvirtfinalį (reikėtų laukti dviejų Australijos krepšininkų pralaimėjimų – aut. past.).

REKLAMA

Lietuvos ir Prancūzijos rinktinės paskutinį kartą oficialiame turnyre sutiko lygiai prieš penkerius metus – 2014-siais Ispanijoje surengtame pasaulio vyrų krepšinio čempionate, kovoje dėl bronzos medalių. Tą dramatišką dvikovą dėl medalių lietuviai pralaimėjo varžovams – 93:95.

Ne ką mažiau skaudesnė tarpusavio akistata įvyko ir 2013 m. Slovėnijoje surengtame Europos vyrų krepšinio čempionate. Ten Lietuva su prancūzais kovojo finale ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 66:80. Nors grupės etape lietuviams varžovus pavyko įveikti solidžius skirtumu – 76:62.

REKLAMA
REKLAMA

Goberto interviu žiūrėkite:

Bet šis Kinijoje vykstantis XVIII pasaulio vyrų krepšinio čempionatas yra nauja istorija, o pačios dvikovos svarba – neįtikėtinai didelė. Laimėjusi rinktinė praktiškai užsitikrins vietą ketvirtfinalyje. Pralaimėjimo atveju lietuviams šansų žengti į ketvirtfinalį praktiškai nebeliktų, o prancūzų dar lauktų dvikova su Australija, kur šie dar galėtų pabandyti išgelbėti situaciją. Įvertinome svarbiausius Prancūzijos krepšinio rinktinės žaidėjus, kurie tiesiog spindi šiame čempionate.

REKLAMA

Prancūzijos rinktinės lyderiai

Rezultatyviausiai Prancūzijos rinktinės gretose žaidžia 26-erių Evanas Fournier. Orlando „Magic“ atstovas per 23 minutes vidutiniškai renka po 16,3 taško (16 vieta čempionate). Jis pataiko 44,7 proc. dvitaškių, 50 proc. tritaškių ir 73,3 proc. baudos metimų. NBA atstovas Prancūzijos rinktinėje taip pat atkovoja po 4,3 kamuolio ir 3,7 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Šį žaidėją lietuviams reikės prižiūrėti itin atidžiai. E. Fournier išlaiko NBA žaidimo tempą, nes visą praėjusį sezoną „Magic“ gretose jis taip pat rinko po 15 taškų bei fiksavo 3 atkovotų kamuolių ir 3,5 rezultatyvių perdavimų vidurkius. E. Fournier esant aikštelėje Prancūzijos rinktinės „+/-“ rodiklis yra net plius 20.

REKLAMA
REKLAMA

Antras pavojingiausias prancūzų krepšininkas šiose pirmenybėse yra Jutos „Jazz“ atstovas Rudy Gobertas, kuris pelno po 12,7 taško per rungtynes. Maža to, jis yra ketvirtas visame čempionate pagal atkovotų kamuolių vidurkį (10 per rungtynes). Su šiuo žaidėju penkete Prancūzija pelno vidutiniškai 17,7 taško daugiau nei varžovai. Praėjusį sezoną „Jazz“ gretose R. Gobertas pelnė po 16 taškų ir atkovodavo net po 12,5 taško. Tad šiuo metu šio 27-erių krepšininko demonstruojami solidūs rodikliai toli gražu dar nėra riba. Lietuviams šiam žaidėjui teks skirti ypatingą dėmesį, kad jis nesustabdytų mūsų rinktinės žygio ketvirtfinalio link.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečias pavojingiausias krepšininkas Prancūzijos gretose – 32 metų Nando De Colo. Šis šią vasarą iš Maskvos „CSKA“ į Stambulo „Fenerbache“ persikėlęs žaidėjas čempionate renka 12,3 taško bei atlieka po 4,3 rezultatyvaus perdavimo. N. De Colo tritaškius meta 50 proc. tikslumu, o dvitaškius 57,1 proc. taiklumu. Nors prancūzo rezultatyvumas lyginant su 2017-ųjų Europos čempionatu kiek sumenko (nuo 16 taškų vidurkio iki 12,3 taško), bet nėra jokių abejonių, kad tai yra vienas iš šios rinktinės lyderių, kuris gali imtis iniciatyvos pačiu atsakingiausiu metu.

Ketvirtas rezultatyviausias žaidėjas rinktinėje yra Turkijoje „Pinar Karsiyaka Izmir“ gretose žaidžiantis 29 metų Amathas M‘Baye. Šis žaidėjas pelno po 11,7 taško, atkovoja po beveik 2 atšokusius kamuolius ir atlieka beveik po 1 rezultatyvų perdavimą. Su šiuo žaidėju penkete prancūzai įmeta net 22,7 taško daugiau nei varžovai.

REKLAMA

Penketuką rezultatyviausių žaidėjų užbaigia Niujorko „Knicks“ žaidžiantis 21-erių prancūzas Frankas Ntilikina. Jis renka po 9,3 taško, atkovoja po 2,3 kamuolio ir atlieka net po 3 rezultatyvius perdavimus. Jaunasis Prancūzijos talentas įrodinėja savo vertę ir jau šiame čempionate yra tikras rinktinės ramstis. Jam dar tik 21 metai, tad neabejojama, kad F. Ntilikinos laukia puiki ateitis.

Iš likusių krepšininkų taip pat derėtų išskirti 25 metų Bostono „Celtics“ aukštaūgį Vincentą Poirier. Jis čempionate pelno po 7,3 taško ir atkovoja 5,7 kamuolio. Šioje rinktinėje taip pat žaidžia buvęs Kauno „Žalgirio“ atstovas Axelis Toupanas, kuris per 14 žaidimo minučių pelno po 5,7 taško. Kol kas didžiausiu nusivylimu būtų galima vadinti 30-mečio Šarlotės „Hornets“ žaidėjo Nicola Batumo žaidimą. Patyręs krepšininkas per beveik 25 minutes sukrapšto vos po 4 taškus. Tiesa, jis žaidė tik 2 iš 3 rungtynių.

REKLAMA

Kelias antrojo etapo link

Prancūzijos rinktinė varžėsi G grupėje kartu su Dominikos Respublika, Vokietija ir Jordanija. Čempionatą prancūzai pradėjo sunkia pergale prieš Vokietiją, kai varžovus įveikė tik 4 taškų skirtumu.

Vėliau prancūzų laukė ne itin pajėgi Jordanijos rinktinė. Šią kovą Prancūzija laimėjo net 39 taškų skirtumu (103:64). O grupės etapą prancūzai užbaigė dvikova su Dominikos Respublika, kuri antrajame ture pateikė staigmeną įveikdama vokiečius ir eliminuodama juos iš tolimesnės kovos dėl medalių.

Vis dėlto, grupės lyderių dvikova tapo tik formalumu, su kuriuo Prancūzija susitvarkė be problemų. Po dviejų kėlinių prancūzai pirmavo jau 22 taškų skirtumu, o pergalę iškovojo rezultatu 90:56.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lietuvos kovos H grupėje prasidėjo pagal atvirkščią scenarijų. Pirmoji dvikova su Senegalu tapo lengvu pasivaikščiojimu, kai varžovai buvo tiesiog nušluoti nuo žemės paviršiaus 54 taškų skirtumu (101:47).

Antroje grupės dvikovoje lietuviai nesulaukė rimtesnio pasipriešinimo ir iš Kanados krepšininkų. Nors varžovai nesileido stipriai triuškinami, bet Lietuva vis tiek užfiksavo solidžią pergalę rezultatu 92:69.

Jei prancūzams sunkiausiai klostėsi pirmoji dvikova su vokiečiais, tai lietuvių didžiausias iššūkis laukė paskutiniame ture su Australija. Šią dvikovą varžovai pradėjo įspūdingai ir pirmoje pusėje pataikę net 9 iš 14 tritaškius metimus buvo pabėgę net 15 taškų persvara. Lietuva nepalūžo ir antroje dvikovos pusėje sugebėjo sugrįžti į rungtynes (pirmauta 71:68), bet pabaigą geriau sužaidę australai iškovojo pergalę – 87:82.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų