REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„MG Baltic“ byloje prabilo Baltraitienė: griežtas „ne“ Gapšio prašymui

Papildyta 11.41 val.

Vilniaus apygardos teismui tęsiant „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą, penktadienį prie liudytojų pakylos stojo buvusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. 

Vilniaus apygardos teismui tęsiant „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą, penktadienį prie liudytojų pakylos stojo buvusi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. 

REKLAMA

Žemės ūkio ministrės pareigas V. Baltraitienė ėjo 2014–2016 metais. Darbo partijai politikė priklausė nuo 2003 iki 2017 metų, o Darbo partijos frakcijai Seime – nuo 2012 iki 2016 metų.

Kaltinimai dėl spaudimo

Buvęs darbietis Vytautas Gapšys „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinamas gavęs kyšį už pažadą paveikti tuometinę Seimo pirmininkę, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narius, o taip pat Darbo partijos frakcijos Seime narius, kad šie pateiktų bei balsuotų už koncernui „MG Baltic“ naudingus politinius sprendimus.

Prokurorai teigia, kad V. Gapšys kyšį gavo ir už pažadą paveikti V. Baltraitienę duoti nurodymą Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) tarnautojams sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartį su koncerno valdoma bendrove dėl Vilniuje, Tujų gatvėje, esančio valstybinės žemės sklypo dalies ilgalaikės nuomos.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo porą kartą domimasi šiuo sklypu. Mano atsakymas visada buvo, kad pasižiūrėsiu, pasidomėsiu, <...>, bet jeigu įstatymas neleidžia, nieko negalima keisti. Toks buvo mano atsakymas dėl sklypo Tujų gatvėje“, – liudijo V. Baltraitienė.

REKLAMA

Buvusi ministrė pripažino, kad dėl Tujų gatvėje esančio sklypo veikiausiai 2015 m. į ją kreipėsi tuometinis Seimo narys V. Gapšys ir Seime, ir Žemės ūkio ministerijoje. Jis tuometinei ministrei parodė Tujų gatvėje esančio sklypo brėžinius. Tačiau teismą liudytoja patikino, kad žemės ūkio ministras neturi įtakos sprendimams dėl konkrečių sklypų.

„To, ko prašė V. Gapšys, mes padaryti negalime. Nepamenu, ko prašė. <...> Nesu tame sklype nei buvusi, nei mačiusi, nei manau, kad tai buvo mano pareiga žinoti“, – teigė V. Baltraitienė.

Ji patikino, kad V. Gapšys jai nesakė, kad sklypas susijęs su koncernu „MG Baltic“, jai taip pat nebuvo pasiūlyta susitikti su koncerno atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teismui pagarsinus V. Baltraitienės parodymus, duotus ikiteisminio tyrimo metu, paaiškėjo, kad V. Gapšys jos prašė pažiūrėti, ar sklypą, esantį Tujų gatvėje, galima sutvarkyti taip, kaip nori koncerno „MG Baltic“ valdoma įmonė „MG Valda“ (dabar žinoma kaip „Darnu Group“).

Pats V. Gapšys teismui anksčiau teigė R. Kurlianskiui pažadėjęs pastaruoju klausimu pasidomėti, bet nesakęs, kad padarys „kokį nors poveikį V. Baltraitienei ar [vers] priimti kokius nors sprendimus“. Jis esą tik pasidomėjo bendra teismų praktika analogiškose situacijose, surinktą medžiagą perdavė ministrei ir jai sakė, kad „čia nėra jokio kriminalo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys teisme teigė, kad R. Kurlianskis nesiūlė jam jokio atlygio, o pats politikas verslininkui esą nežadėjo nieko pakeisti, tik pasidomėti situacija dėl sklypo. 

Prašymas paramai

Kaltinimuose taip pat nurodyta, kad kyšiai V. Gapšiui buvo perduoti ir už pažadą paveikti tuometinę žemės ūkio ministrę V. Baltraitienę, jog būtų priimti koncernui priklausančioms žiniasklaidos priemonėms finansiškai palankūs sprendimai, skirstant Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) įgyvendinamų projektų viešinimo bei visuomenės informavimo kampanijų 2016 metų biudžetus.

„2015–2016 metais mes į tą klausimą buvome pasakę, kad niekam papildomų pinigų neduosime“, – teisme liudijo V. Baltraitienė.

REKLAMA

Ji taip pat tvirtino nepasirašiusi nė vienos sutarties, susijusios su viešinimo klausimais. Tuometinė ministrė sakė nežinanti, kodėl būtent V. Gapšys kreipėsi į ją, teiraudamasis apie papildomas lėšas viešinimo projektams. V. Baltraitienė sakė nežinanti, ar V. Gapšys veikė kieno nors interesais.

Buvusi ministrė sakė, kad V. Gapšys jos Seime yra paklausęs apie NMA skiriamus viešinimo pinigus, tačiau tai siejo su tuometinio NMA vadovo Eriko Bėronto bandymais gauti parlamentarų paramą.

„Bėrontas, žinau, visus aplakstė, <...> visus pažinojo“, – tvirtino buvusi politikė.

„Atsakiau [V. Gapšiui], kad tikrai NMA nebus papildomų pinigų, nes [E. Bėrontas] ištaškė visus turėtus pinigus ir ministerija jam daugiau nebeskirs“, – teisme kalbėjo V. Baltraitienė.

REKLAMA

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

Pildysime.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų